Tips til bypåske i Oslo

Utsikt over Oslo fra Vettakollen.

Tekst og foto: Lene Myrum Haugen

Usikker på hva du skal gjøre i Oslo i påsken? Det er mange åpne attraksjoner man kan besøke, og fine turer man kan gå og kaféer man kan nyte rolige dager på.

Her er våre tips til en litt mer spennende bypåske!



Ut på tur, aldri sur

Noen ville kanskje heller vært på fjellet, og til de vil vi si; Kom deg på topptur i Oslo! Vi har tidligere laget en liste over fine toppturer som er bynære. Det kan være lurt å dra tidlig så man unngår for mye trafikk på stiene. Ta med litt kaffe på termosen og nyt naturen og utsikten, om du er så heldig å få det. Hvis du skal på topptur må du ikke glemme at vi er i startfasen av våren, og det vil være snø og is på flere stier.

Vil du holde deg inne i bykjernen burde du sjekke ut gatekunsten byen har å by på. Oslo er fylt med gatekunst, det er gratis og åpent 24/7. Blant annet bydel Tøyen og Grunerløkka har mange kule gatekunstverk. Sett opp en rute og bruk turen på å finne gatekunst du ikke har sett tidligere i byen! En fin aktivitet som du kan gjøre når som helst i påsken. Et fullt kart over gatekunst i byen finner du hos VisitOslo.

Påsken er også er super mulighet til å gå langs havnepromenaden. Mange har nok sett de knall oransje fyrene med tall på seg, flere steder ved havnen i Oslo. Disse er det 13 av og de utgjør den nesten en mil lang gå-veien langs indre Oslofjord. Du kan gå helt fra Frognerkilen til Kongshavn. Følger du hele løypa får du deg en veldig urban tur som går gjennom blant annet Tjuvholmen, langs Akershus festning til Vippetangen, forbi operaen og til Sørenga.

Denne påsken kan ikke Oslo skryte av så mye snø, men om du vil ha en snøfylt dag kan du besøke SNØ, som holder fire minusgrader hele året. Her kan du gå på ski, stå slalåm i bakken eller isklare. Fort kort tid siden prøvde vi ut isklatring i den 15 meter høye isveggen deres, som vi kan anbefale for klatreglade osloborgere i alle nivåer. 

Psst! Hvis du liker å være ute i sola, men helst vil sitte i ro - da kan du sjekke ut noen av Oslos hyggeligste uteserveringer.

Museer og opplevelser

Roseslottet er en utendørs besøkspark som holder åpent hele påsken. Om du ennå ikke har besøkt utstillingen på Frognerseteren, er dette en perfekt mulighet. Roseslottet er et sted fylt med kunst og viktige historier, i tillegg til å ha nydelig utsikt utover Oslo. Vil du vite mer om hva du kan oppleve der, kan du lese om det i vår artikkel. Arrangøren ønsker at billetter kjøpes på forhånd. Et tips vi tar med oss fra tidligere besøk er å ta med en termos med varm drikke sammen med et sitteunderlag. Nyt dette sammen med både kunst og utsikt over Oslo, mens du sitter rett under gullseilene. T-banen Frognerseteren tar deg hele veien fra sentrum og opp til Roseslottet.

15 minutter vest for Oslo med bil ligger Henie Onstad Kunstsenter, som vi tidligere har omtalt som et mekka for moderne kunst. Det innholdsrike kunstsenteret kan friste med flere ulike utstillinger, samt nydelig plassering mellom skog og havn. Vi synes at det både spennende og viktige utstillinger som er verdt å få med seg her. I tillegg til den faste utstillingen kan du nå se den sterke utstillingen “Hvert øyeblikk teller - følelser av ADIS”. Man kan lett komme seg til museet med kollektivtransport på ca. 30 minutter, vi anbefaler å ta buss til stoppet Høvikodden

Idylliske Bogstad gård ligger i Sørkedalen rundt en mil fra Oslo sentrum, og er et lite stykke gårdseventyr i Oslo. Dette er en herregård fra 1700-tallet som har blitt museum, kafé og besøksgård. Den gule gården står på et flott parkområden, med ulike kanaler, dammer og fine broer. Vi anbefaler å dra når det er omvisning, for å se det overdådige interiøret inne i huset og lære om historien til gården. Du bør nok sette av litt tid på Bogstad gård, det er en super destinasjon for en dagstur i Oslo. Det tar ca. 40 min fra sentrum til gården med kollektivtransport, og rundt en halvtime med bil.

Psst! Har du ikke sjekket ut det mye omdiskuterte Munchmuseet enda? Vi har skrevet om vårt besøk og det som er verdt å se.

Påskesnacks for enhver smak

Blir det egentlig påske uten litt ekstra å kose seg med? Vi deler noen favoritter du kan smake på i byen.

Hot cross bun fra Talormade har blitt en ny påsketradisjon, som vi startet med i fjor! En slags bolle med rosiner og krydder, som egentlig er en påsketradisjon Talor bak stedet som har tatt med seg fra Australia. Selv om Talormade er kjent for sine smakfulle smultringer, er det altså hot cross bun som er det du bør prøve i påsken. Vi fikk beskjed om at de vanligvis blir servert delt, varmet (toasted) med smør. Et tips er å bare dele de og ta de i brødristeren før du tar på smør! Det anbefales å følge instruksene for å få best smaksopplevelse. 

Påskekaffe får du kjøpt mange steder nå om dagen. Generelt vil vi oppfordre til å handle på din lokale kafe og prøve å unngå de store kjedene. Men vi gir litt ekstra oppmerksomhet til påskekaffen til =Kaffe. Kafeén ligger i Akersgata like ved Stortinget, og er som mange andre påvirket av pandemien. Dette er et av mange steder vi virkelig vil bevare. I tillegg til kaffe har de påskete, -egg og mange fine krus man kan kjøpe med seg hjem. De har også nettbutikk om du vil støtte de uten å dra inn til sentrum.

Ingenting er som en god vaffel. Haralds Vaffel på Grünerløkka byr på alt fra klassisk norsk vaffel med brunost, til vaffel med is. Vi lot oss friste av vaffel med nugatti, og vaffel med smør og brunost. Et perfekt pitstop på Grünerløkka denne påsken. Det som gjør disse vaflene til byens beste er to ting; De er alltid ferske fordi de stekes på bestilling, og de de er så gode på smak. Om du vil kan du til og med kjøpe med røre hjem. Helt nydelig!

Du finner flere artikler om søtsaker i Oslo, turer i Oslomarka og flere kunst- og kulturalternativer på våre sider. Ha en gledelig påske!

God påske fra alle oss i Mer av Oslo! 🐣