Paradox Museum: En fryd og utfordring for hjernen

Paradox Museum tilbyr på mange ulike installasjoner.

Tekst & foto: Linda Lourenco

Har du lyst til å lure hjernen litt? Som første av sitt slag i verden, er Paradox Museum i Oslo et nytt interaktivt konsept som tilbyr paradoksale opplevelser. 

70 forskjellige paradoks-baserte utstillinger er ment for “å invitere deg til å trosse virkeligheten og få deg til å tenke om igjen”. Det vekket selvsagt nysgjerrigheten vår!

Paradoks: En påstand eller uttalelse som er virkelig eller sann, men virker selvmotsigende, urimelig eller absurd.



Illusjoner og paradokser

Museet er bygget på kombinasjonen av psykologiske knep og interaktive aktiviteter, så det opplevdes som å gå inn i en scene fra Alice in Wonderland. Installasjonene varierte i alt fra selvspillende piano, til 3D bilder og “snurrende tunneler”.

Hele museet inneholder 70 forskjellige paradoks-baserte utstillinger og er inndelt i ulike temaer. Alle rommene har forskjellig stil, for eksempel fra knall oransje til svart-hvit mønster på veggene. Et av rommene var dekket av speil for å representere en uendelig speiling, og vi slet litt til med å finne døren ut.

En av våre favoritt-installasjoner var en tunnel som lurte deg til å tro at man spant rundt, selv om man hadde samme orientasjon! Alle sansene våre ble lurt og vi måtte gripe gelenderet for å ikke tro at vi falt over kanten! Opplevelsen i seg selv var kjempe fascinerende og artig, og vi gikk flere ganger gjennom tunnelen i et forsøk på å ikke la oss “bli lurt”. Vi feilet hver gang! 

Det var interessant og gøy å se hvordan museet spiller mye på ulike farger, materiale, fasonger og størrelse på installasjonene sine. Lignende har vi har ikke sett maken til. Her må man beregne minst en time for å få muligheten til å utdype opplevelsen med hver enkel illusjon. 

Fokus på vitenskapen bak

Paradox fokuserer ikke bare på det spennende og morsomme aspektet ved illusjonene og aktivitetene. Det fokuseres også mye på læring og vitenskapen bak verkene. 

På hver enkel installasjon er det en strekkode tilgjengelig som man kan skanne for å få mer bakgrunnsinformasjon. Her utfordrer museumet deg for nye perspektiver og gir ekstra lærdom. 

Museumet passer for alle og er veldig instagramvennlig. De har egne markerte ståsteder for å ta de beste bildene for å optimalisere illusjonene. Vi syns museet og hele opplevelsen var utrolig kult, og kommer tilbake hit med glede!

De holder åpent hver dag fra kl. 10-20 (10-21 på fredag og lørdag), bortsett fra mandager. Billettprisene er på 298 kroner, eller 238 kr for studenter og barn (til og med 12 år).

📍 Rosenkrantz' gate 11