Turtips: Fire enkle i Oslo

Flott utsikt fra Fuglemyrhytta.

Tekst: Maren Mjelstad

Vi har funnet fire dagsturer i Oslomarka vi gjerne besøker denne solfylte våren.

April har allerede gitt oss flott vær og grader som har vært tosifrede. Snøen har begynt å forsvinne, og nå kan vi innta Oslos flotte natur uten ski på bena. Her er vår liste med turer hvor du får utsikt, sol og naturopplevelser.

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Tre enkle høstturer på TikTok som også funker perfekt nå på våren?



Fuglemyrhytta

Midt mellom Sognsvann og Holmenkollen ligger Norges mest bynære hytte. Fuglemyrhytta ble bygget ferdig i 2018, og er tegnet av kjente Snøhetta. Takket være hyttas beliggenhet på rett over 400 m.o.h. kan man se alt fra hoppbakken i Holmenkollen, Nesoddlandet og båter på vei inn i Oslofjorden. Ikke bare det, du har også sola mer eller mindre hele dagen! 

Rundt hytta kan du nyte utsikten og kanskje en matbit på flere benker og stubber. Det skal godt gjøres å ikke finne en sitteplass, men ta med et sitteunderlag for å være sikker. 

Et mulig startsted er fra Skådalen t-banestopp. Derfra er veien er tydelig merket med både skilt og blåmerking på trær. Les mer om andre praktiske ting og turmuligheter fra Fuglemyrhytta, fra vår tidligere tur dit.

Turtid: Rundt 30 minutter.

📍Fuglemyrhytta

Fagervann

En perfekt dagstur i Nordmarka er til idylliske Fagervann. Det lille vannet ligger 416 meter over havet litt nord for Maridalsvannet.

Turen starter fra busstoppet Skar, hvor det også er mulig å parkere med bil. Vi tok buss 51 mot Maridalen. Derfra følger man rød skilting til Øyungsdammen - Gaslungen gard. De første hundre meterne går på en grusvei forbi en bom. Deretter tar man til høyre på en liten blåmerket sti med skilting til Fagervann. 

Som en flott lysning midt i gran- og furuskog, dukker Fagervannet opp. Dekket av snø og is, men med åpent vann nært land. Bare noen hakk større enn et tjern. Vi ankommer nordenden og går et stykke langs stien på vestsiden. Her går man forbi den ene idylliske leirplassen etter den andre. 

Turtid: Cirka 60-90 minutter

📍Fagervann

Røverkollen

Lillomarka er kjært sted for flotte turer i Oslo, kanskje spesielt for skigåere. Men det er mange turer du kan ta uten ski på beina! Røverkollen ligger på 400 meter over havet. Det merkes på stigningen i starten på turen, men det er det verdt. Takket være plasseringen og høydemeterne får du også mange muligheter til å nyte utsikten over hele Oslo og Nittedal.

Da vi tok turen i fjor vår sjekket vi ut utsiktstårnet, men allerede på veien opp kan man på flott utsikt hvis du tar av til venstre. Her kunne vi absolutt noen avslappende timer i hengekøye!

Turen starter fra bussholdeplassen Røverkollen etter å ha tatt buss 63 Romsås ring fra Grorud. Man går rundt 200 meter tilbake før man møter en bom på høyre side. Derfra starter stigningen på en grusvei, og turen opp er på cirka 1,4 kilometer.

Turtid: 15-25 minutter

📍Røverkollen utsiktstårn

NB! Husk at det er generelt bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. Les deg derfor opp på bålreglene i Oslo kommune før du drar på tur.

Tur langs Maridalsvannet

Hvis klatring av høydemeter ikke frister, er en vakker tur langs Maridalsvannet å anbefale. Dette er en tur preget av nydelig natur, flotte utsiktspunkter og flere kulturhistoriske severdigheter. 

Stien langs Maridalsvannet passer for alle og består for det meste av grus og litt asfalt på sine 7,7 kilometer. På ruta er det flere utsiktspunkter hvor det er digg å stoppe for å ta seg en drikkepause. 

Å komme seg til Maridalsvannet er enkelt, og alternativene er mange. Det går både trikk (11/12) og tog eller buss (54/25) til Kjelsås stasjon. Så her er det bare til å velge det som er enklest for deg. Vi startet fra Kjelsås stasjon og gikk videre langs og i skogen ved Maridalsvannet, før vi til slutt endte ved bussholdeplassen på Hammeren.

Turtid: Halvannen til to timer.

📍Maridalsvannet

Psst! Hvis du trenger flere tips til turer, sjekk ut våre artikler om turer i Oslomarka.