På innsiden av nye Munch

Vi har etterhvert blitt godt kjent med det nye Munchmuseets fasade, men hva finner du innendørs?

Tekst & foto: Ellen Hellebust

Hva skjuler seg egentlig på innsiden av det nye og mye omdiskuterte Munchmuseet?

Dette er et av verdens største kunstmuseum dedikert til én person, og inneholder en imponerende samling med utstillinger i hele syv etasjer. Vi har tatt turen og deler vår opplevelse med deg. Her er noen av museets høydepunkter, ifølge oss!

Syv etasjer med Munch og Skrik x3 

Gjennom syv etasjer blir vi kjent med Munch gjennom flere av hans kunstneriske perioder. Som kunstner blir han i de mange etasjene satt i ulike kontekster. 

Fjerde etasje er dedikert til utstillingen Munch uendelig. Her kan man se noen av hans mest kjente verker, deriblant «Skrik». Derfor er dette den mest folksomme etasjen. Utstillingen er organisert etter ulike følelser som ofte uttrykkes i Munchs kunst, som kjærlighet, ensomhet, døden og nakenhet. 

Utstillingen stiller ut tre av museets åtte versjoner av «Skrik». Et pastellmaleri (den blå versjonen), et litografi, og et malt i tempera (den røde versjonen). Sistnevnte er til tross for å være den nyeste versjonen, den mest kjente for publikum.

Verkene stilles dessverre kun ut i en time av gangen. I løpet av vårt to timer lange besøk på Munch fikk vi derfor kun sett litografiet og pastellmaleriet. Ordningen begrunnes med hensyn til lyseksponering. 

Hele to etasjer er dedikert til utstillingen Munch Monumental. Her kan man se de største verkene (målt i faktisk størrelse), hvorpå det største er på imponerende 50 kvadratmeter. I det samme rommet kan du også se det kjente verket «Solen», i tillegg til å oppleve live performance-kunst.

I utstillingen «Skygger» i syvende etasje inviteres publikum ‘Hjem til Ekely’ hvor han vokste opp, og selv omtalte som sin «hjerne». Utstillingen bruker lys og lyd for å skape en multidimensjonal installasjon hvor historier fra Munchs liv blir formidlet. Her blir også en rekke av hans personlige eiendeler og møblement utstilt.

Egen etasje for samtidskunst

En egen etasje på det nye museet er dedikert til samtidskunst, som skal ses i relasjon til Munch. Den aktuelle utstillingen er for øyeblikket er av britiske Tracey Emin.

Emin har i løpet av sin kunstnerkarriere vært inspirert av nettopp Munch. I utstillingen «Sjelens ensomhet» har hun selv valgt ut 16 av hans verker, som stilles ut ved siden av hennes egne. Utstillingen tematiserer kjærlighet, smerte og sorg. Også kvinnekroppen og dens aldringsprosess er et gjennomgående tema i Emins senere verker.  

I utstillingen kan du se et av Emins mest kjente verker «My bed, 1998». Verket viser hennes seng i all sin ufiltrerte ærlighet. Her opplevde kunstneren selv et fire dager langt sammenbrudd. Sengen er skitten, fylt av kondomer, spritflasker, tørkepapir, sorg, og frustrasjon. Scenen er uhyggelig, akkurat slik kunst kan være!

«Kulturhuset Munch» med kaffe og restaurant

I tillegg til å være et kunstmuseum omtales også det nye Munchmuseet som et kulturhus, og skal vi tro ryktene skal det avholdes mange arrangementer og foredrag her fremover. 

Det nye Munch museet tilbyr også et variert utvalg av mat og drikke. I første etasje ligger Munch deli og kafé. Her serveres både kaffe, hjemmebakst, en rekke varmretter og fersk sjømat. Kafeen har også en tilhørende uteterrasse med utsikt til Oslofjorden.

I tolvte etasje er stemningen litt mer formell. På Tolvte, har de alt fra treretters middag, østers, rekecocktail, og burger. Her kan du sitte lenge, restauranten er nemlig åpen mandag-lørdag mellom kl. 16-24. 

Tidligere i år besøkte vi Kranen Bar. Den nye rooftopbaren er i øverste etasje byr på panoramautsikt 60 meter over Oslo, i tillegg til et variert utvalg av drinker og snacks.

Mange inntrykk

Museumsbutikken har også blitt oppgradert etter flytting fra Tøyen. Her kan du få tak i kule totebags (disse florerer for tiden i Oslos gater), museumsplakater og andre suvenirer.

Alt i alt var opplevelsen av «nye Munch» positiv, til tross for at den var noe overveldende. Hit må man nok dra flere ganger for å prosessere de mange inntrykkene, og bli kjent med Munchs enorme samling. 

Psst! Grunnet stor pågang anbefales det å bestille billetter på deres nettside.