Gatekunst i Oslo

Fadlabi: "The Sky's The Limit" (2016), ved Sørli lekepark.

Av Lene Myrum Haugen

Vi har sjekket ut gatekunst i Oslo! Her får du se noen kunstverk fra bydel Tøyen, som er anbefalt av gatekunstner Brurock, Lasse Brurok. Vi har og tatt turen til Tøyen, Grunerløkka og St.Hanshaugen får å se på gatekunsten der. Det er mye spennende å se på i byen, spesielt hvis man vet hvor man skal titte.

Kunstbydelen Tøyen

Bydel Tøyen er kjent for noen av de mest unike gatekunstverk i byen. Brurock anbefalte oss å ta en tur for å sjekke ut kunsten der, så det gjorde vi! Dette er en perfekt aktivitet nå på høsten, som man kan gjøre ute og med andre, og samtidig som kan man lett holde avstand og være i aktivitet! Gjør det til en date eller en spennende tur med familie og venner. Veggene ligger som skatter på hvert hjørne og gjør det spennende å besøke Tøyen. Hvis du er interessert i flere aktiviter i området kan du sjekke ut vår artikkel om Bydel Tøyen.

Hvordan finne frem

For å finne disse gjelder det å holde blikket høyt, og se seg godt rundt. Et bra utgangspunkt er å ta T-banen til Tøyen. Når du kommer ut fra baneinngangen ligger det allerede kunst på veggen til en blokk rett mot banen. Denne blomsterveggen er nydelig å se på nå i høstværet, med et stort oransje tre rett ved siden av!

For å se flere spennende vegger anbefaler vi å gå ned mot Sørli lekepark. På veien dit kan du titte innom Tøyen skole, å få se et stort kunstverk i bakgården! I Sørli lekepark kan du gå både 100 meter til høyre og venstre for å se flere malte vegger. Her finner du mange store fine kunstverk! Et par gater lengre bort i Schubelers gate ligger også et stort gatekunstverk.

Følger du Sørligata hele veien ned ligger det et kunstverk der også, av et stort tre! Et par gater videre finner du et kunstverk ved Norbygata 52 på en parkingsplass, og da har du kommet ned til Grønland.

Ny kunst i bydel St. Hanshaugen

Bydelsutvalget har støttet gatekunst i bydel St. Hanshaugen, blant annet en splitter ny vegg utenfor Fontene huset rett ved Oslo Met. Dette er en 20 meter lang vegg som er laget av Kim «Sinnsykshit» Larsen. Vi har valgt å vise dere en liten del av det, der dere ser tettbygd by i lilla, rød og rosa toner. Vi mener dette kunstverket er noe man må oppleve selv, så man kan se hele ‘historien’ på veggen. Det er et utrolig kult tiltak for bydelen, og noe som gir en ellers kjedelig vegg et nytt liv!

Den lilla katten har vært på St. Hanshaugen en god stund, og dukker stadig opp på Instagram! Ved siden av katten har det også kommet opp kunst på veggen av Pac-Man, så ta med din nerdete venn hit for noen kule bybilder.

Hvordan finne frem

Denne veggen finner ved ved siden av Fontenehuset. Man kan blant annet ta trikk til Holberg plass og gå opp mot Oslo Met for å komme seg hit. Den klassiske katten og nye Pac-Man på St. Hanshaugen finner du ved Dalsbergstien 8, her går 21-bussen forbi hver dag, og nærmeste stopp blir St. Hanshaugen.

Grünerløkka

Løkka er kjent for å være et av de stedet i Oslo med mye kunst og kultur. I Brenneriveien finner du veldig mye fet gatekunst, på begge sider av veien. Vi anbefaler å ta turen inn på parkeringsplassen der også, fordi her er det virkelig gatekunst over alt! Her kan man se mye kult og ta noen fete bilder selv. Vi anbefaler å se i hele gata, før man beveger seg over Akerselva ved BLÅ, og opp mot Markveien! Her finnes kunstverk på veggen til Nedre gate barnehage. Rett ved Vinmonopolet i Markveien finner du et litt spesielt kunstverk med et dyr, mon tro hva kunsteren mente med denne kunsten?

Hvordan finne frem

Brenneriveien ligger rett ved Akerselva, og ved Vulkan. Man kan gå langs Akerselva, eventuelt sykle som vi valgte å gjøre. Eller så kan man ta buss 34 eller 54 til Møllerveien. Herfra kan man gå til Brenneriveien, og både til Nedre gate 3 (barnehagen) og Nordre gate hvor man finner flere kunstverk.

Psst! Tagg oss gjerne på Instagram med @meravoslo eller bruk taggen #meravoslo hvis du besøker noen av disse kunstverkene!