Anbefalte skiturer i Lillomarka

På tur i Lillomarka, med en liten stopp innom Sinober sportsstue.

Tekst & foto: Marte Mæhlum Johansen

Lillomarka er et uoppdaget ski-eldorado med stort løypenett i kupert og morsomt terreng. Her har jeg listet opp tre turer jeg liker godt, med noe for ethvert nivå.

Som utgangspunkt kan man starte fra boligområdene som sogner til Lillomarka, men Solemskogen, Linderudkollen og Grefsenkollen er også populære startpunkter. Det er gode muligheter med kollektivtransport til Lillomarka, som du kan finne til slutt i artikkelen.

Funfact! Marte var tidligere en del av rekruttlandslaget i langrenn.



Forslag til skiturer

Solemskogen til Lilloseter (8,8 km)
Først en til deg som ikke er så erfaren, eller bare ønsker en "lett" tur. Dette er en idyllisk tur i mellomkupert terreng og fin norsk furuskog. Lilloseter holder også åpent med servering, så her det mulighet for både kaffe og vaffel.

Rundtur fra Solemskogen (18 km)
Vil du prøve deg på en litt lengre rute er en rundttur fra Solemskogen et godt alternativ! Denne turen går i sentrale deler av Lillomarka, går forbi hele tre (!!) serveringssteder, og byr på variert terreng. Du starter ved bommen ved Solemskogen og følger hovedtraseen innover mot Breisjøen og opp bakkene til Lilloseter. Videre forbi tradisjonsrike Sørskogen og opp mot turens vendepunkt, Sinober.

Tilbake igjen skal du inn i mindre brukte løyper og kommer forbi noen vakre vann før du ender opp nede ved Revlia. Der du bare kan følge den samme løypa du startet, tilbake til Solemskogen. En solid rute med flere muligheter for litt påfyll. Kanskje en mulighet for å teste hvem som har de beste bollene av Lilloseter, Sørskogen og Sinober?

«Maridalen på langs» (35 km)
For å kneppe det opp ett hakk er «Maridalen på langs» en solid søndagstur. Rett nordover fra Kjelsås går hele Maridalen på langs. Videre nordover - helt opp til Finntjern og Fløyta, og så tilbake igjen via Sørlitangen, Movatn og Monsetangen. Det er en flott tur i variert terreng.

Vi starter litt nord for Kjelsås stasjon, i Midtoddveien. Herfra går løypa nordover gjennom skogen. Vi krysser jernbanelinja og kommer ut i Maridalens kulturlandskap ved Sander gård. På denne delen av turen får vi "nærkontakt" med Gjøvikbanens togspor da flere partier av løypa går tett ved banen. Fra Movatn går det nedover i fine bakker, før vi får litt "motgang" igjen etter krysset i Skillingsdalen. 400 meter fra Sandermosen stasjon (vel verdt en avstikker) tar vi av mot Monsetangen, og derfra er det knapt 2,5 kilometer igjen til vi er tilbake på Kjelsås.

Kollektivt til Lillomarka

Har du ikke bil eller vil slippe å styre med parkering før du skal ut på tur? Slik tar du deg med kollektivtransport til Lillomarka.

Buss 56 til Solemskogen - Gå av på Linderudkollen eller Solemskogen og gå til for eksempel Revlia og videre til Sinober eller Lilloseter. Med små barn kan turen fra Solemskogen eller Linderudkollen til Trollvannstua være et fint alternativ.

T-bane linje 5 Vestli - De siste stoppene er gode utgangspunkt for turer i Lillomarka, for eksempel til Lilloseter, Årvollåsen, Trollvannstua eller Grefsenkollen.

Pakk sekken, smør skiene og kom deg ut i Marka. Og husk! Sjekk alltid iMarka-appen (iPhone/Android) eller Skiforeningens hjemmesider for føremeldinger og hvor det er dagsferske spor. Nå som vi går mot vår kan det også være lurt å finne frem solkremen og de raske brillene... God tur!

Psst! Marte har tidligere anbefalt skiturer i Nordmarka også. Ta en kikk hvis du vil se flere skiturer.

 
AMBASSADØRINNHOLD Marthe har vært ambassadør for Mer av Oslo siden september 2020. Hun deler sine tips helt uten påvirkning fra oss.«Jeg flyttet til Oslo nå i sommer etter 7 år på Lillehammer, så byen er fortsatt "ny" for meg. Trives utrolig godt he…

AMBASSADØRINNHOLD
Marte har vært ambassadør for Mer av Oslo siden september 2020. Hun deler sine tips helt uten påvirkning fra oss.

«Jeg flyttet til Oslo nå i sommer etter 7 år på Lillehammer, så byen er fortsatt "ny" for meg. Trives utrolig godt her, og det er så gøy å finne nye steder og utforske nye ting ved byen!»

Les mer om Marte