Oslos vakreste uteserveringer

Nedre Foss Gård måtte selvsagt med på listen over vakre uteserveringer. En sommerdrøm i Oslo!

Tekst & foto: Kathrine Skjærum

God mat og god drikke i solen. Mmm! Generelt bare uteserveringer alene er deilig på sommeren, men hvor finner man de fineste?

Vi har samlet fem steder vi mener man bør prioritere å besøke, hvis man skal spise ute i sommer. Tre av stedene ligger relativt sentralt i Oslo, en på løkka, og siste med litt lengre reisevei ut til Bygdøy. Men det er det verdt!

Psst! Har du sett videoene vi har delt om ‘Oslos vakreste uteserveringer’ på TikTok?

NB! Ikke oppdatert for 2024 enda, så åpning, åpningstider o.l. bør sjekkes ut.



FYR Bistronomi & Bar

Hos FYR Bistronomi & Bar har de en enorm uteservering med plass til cirka 370 stykker under store grønne trær, som gir en deilig sval skygge på varme sommerdager. Man glemmer fort at man sitter midt i Bogstadveien, så det er ikke uten grunn de har kalt det “FYR Park”. Dette er et sted som passer perfekt for en større gjeng. 

Det er spennende menyer til både lunsj og middag. Lunsjen byr på lette retter som sommersalat og surdeigsbaguette med reker. Prisene ligger mellom 170 til 195 kroner. Middagsmenyen starter fra klokken 16 og har retter som hvitvins kremede blåskjell med hvitløk og chorizo, eller josperbakt kveite. Prisene på middagsmenyen er mellom 170 til 325 kroner. 

Vi spiste lunsj og valgte deres sommersalat og FYR “bab”. Begge rettene hadde et delikat utseende og porsjonene var perfekt til en lunsj. Av drikke bestilte vi en Peach Spritz, som var en deilig og forfriskende drink. Prisene på drinker er mellom 136 til 155 kroner.

📍Underhaugsveien 28

Lille Herbern

På utsiden av Bygdøy er det en skjult perle av en restaurant. Lille Herbern er en liten øy, så det trengs båt for å komme over til denne idylliske sommerøya. Det går en taxibåt frem og tilbake som koster 40 kroner for voksne og 10 kroner for barn tur/retur.

Etter en veldig kort båttur følger du en liten grusvei på den frodige øya. På uteserveringen er du omringet av hav, syriner og deilig grillukt. Menyen byr på mye forskjellig sjømat. De har blant annet et eget skalldyrfat som er perfekt til deling (795 kr minimum 2 pers). De serverer også retter fra grillen som ytrefilet av storfe med chimichurri, tomatsalat og hvitløksmajones, eller røkt lakseburger servert med chilimajones freshslaw og bakt potet. Er du vegetarianer kan vi anbefale røkt søtpotet med salat, urtemarinert sopp, fritert potet og solsikkefrø. Prisen for hovedrettene ligger mellom 225 til 365 kroner.

Vi valgte røkt lakseburger (235 kr), røkt søtpotet (225 kr), og blåskjell som serveres med kokosmelk, løk, hvitløk, chili og friske urter (235 kr). Av drikke valgte vi deres Øya Moscow Mule (135kr) og Nordic Paloma (155kr). De deilige rettene og friske drinkene satte prikken over i-en på skjærgårdsstemningen for vår del. 

📍Herbernveien v/brygge

Park 29

Rett bak slottet ligger Oslos eldste trevilla. Foran Park 29 er det en nydelig uteservering som er inngjerdet av et lite hvitt gjerde, sammen med duftende syriner. Her er det god plass for å sitte ute å nyte solen. Det er totalt cirka 80 plasser på uteserveringen til den flotte trevillaen. 

Hovedmenyen har åtte alternativer med variasjon mellom fisk, storfe, fugl og to vegetar alternativer. Vi bestilte ravioli med norsk ricotta og rosmarin til forrett. Denne var veldig god, men i et litt høyere prissjiktet (175 kr). Forrettene lå mellom 155 til 185 kroner, og hovedrettene mellom 199 til 325 kroner. 

Flere av oss gikk for dagens kjøtt, vaktel fylt med morkel, kremet morkelsaus, nykål posjert i smør, brokkolini og pommes rösti. Vi bestilte også en kalv med grillet paprika puré og ramsløk. Dagens kjøtt var deilig og mør, men gav ikke helt metthetsfølelsen. Det er nok lurt å gå for en forrett for å bli god og mett. Til maten hadde vi en flaske rødvin, Monsanto Chianti Classico, som vi delte på (725 kr) Denne var helt perfekt til kjøttet.

📍Parkveien 29

Nedre Foss Gård 

Like ved Vulkan finner du dette flotte området, som har historie tilbake til 1220. Uteserveringen til Nedre Foss Gård er skjult inne i bakgården, som bidrar til et deilig “lukket sted”, fra de åpne grøntområdene rundt. Det er derimot verdt å merke seg at bakgården ikke er særlig stor. Med cirka 30 plasser kan det være lurt å reservere bord eller ringe på forhånd dersom solen er fremme. 

Lunsjmenyen deres byr på ostesmørbrød, tatar av storfe, burrata og en seksretters brunsjmeny. Sistnevnte hørtes veldig spennende ut, så den bestemte vi oss for. På knæsj oransje bord ble vi servert seks varierte retter i tillegg til dessert og kaffe/te (395 kr per person) Rettene varierte fra kyllingsnitzel med estragonmasjones, til Ceviche med villkveite, ørret og melon. Spennende og friske kombinasjoner som passer perfekt til en solrik dag. Av drikke valgte vi denne gangen å gå for en frisk og god blåbær- og bringebærsaft (59 kr) fra Safteriet. Typiske brunsjdrinker som Aperol Spritz og Eplemimosa kostet rundt 140 kroner. 

📍Nordre gate 2

Festningen Restaurant

Med utsikt over Oslofjorden og Aker Brygge ligger det gamle fengselet fra 1836, som nå har blitt Festningen Restaurant. Her får man en helt spesiell opplevelse, som er vanskelig å få andre steder i Oslo. Restauranten ligger oppe i høyden omringet av grønt gress og store trær. De har en uteservering for mat under tak, og en drikkeservering på toppen av en liten bakke - som gir prima utsikt. 

Da vi besøkte dem var det dessverre fullt på uteserveringen under tak siden det regnet litt, og vi fikk derfor ikke mulighet til å sitte ute. På solrike dager har de cirka 300 sitteplasser. Her er det åpenbart lurt å bestille bord i forkant.

Det er to ulike menyer, en for uteservering og en for inneservering. Utendørs kan man bestille blant annet fish ‘n chips, osteburger, skalldyrplatå, blåskjell og chevre salat. Prisene på disse rettene varierte mellom 215 til 325 kroner. 

📍Myntgata 9