Tur til Stovnertårnet

Av Kristina Brekke / Video: Gabriel Viola

Tolvte september 2017 åpnet Norges lengste tårn på Stovner i Oslo, stilige Stovnertårnet. Vi har tatt spaserturen opp i utsiktstårnet for å oppleve tårnet selv. Kanskje du får lyst til å besøke det også?  

Ved første øyekast kan tårnet minne om en berg-og-dal bane eller en vannsklie i Bø Sommarland. Med sine 15 meter over bakken er det ikke Norges høyeste tårn, tvert imot er det Norges lengste. Veien opp er nemlig 265 meter, en gåtur som tar maks fem minutter. 

Inspirert av fuglens flukt

Spaserturen opp til toppen er nydelig. Med null trappetrinn, er det som å gå oppover en slak oppoverbakke. Utsikten blir også bare bedre og bedre jo høyere man kommer. På veien er det et par benker man kan sitte på, om man ønsker å ta en pause eller bare sitte å nyte utsikten. 

På toppen får man blant annet utsikt over bydelen Stovner, Romsåsblokkene og Oslofjorden lengre bort i horisonten. For ikke å glemme skogen, stallen rett ved tårnet og solnedgangen, om du beregner tiden godt.   

Den lange gangbanen bæres av stolper av limtre, der det underveis er fire platåer med flere benker. Tårnets utforming er inspirert av fuglens flukt opp i luften, der hvert platå skal forestille fuglens fuglereder. Derfor er det under de to høyeste platåene plassert fuglekasser til tårnseilere, som oversatt fra fuglespråket er en art i seilerfamilien. I området rundt tårnet er det plassert små fuglekasser i trærne for de mindre fuglene. Så om du er interessert i fugler er dette definitivt en plass verdt å sjekke ut. 

Nytt område å utforske

Å komme seg til toppen kan gjøres av absolutt alle, både rullestolbrukere, barnevogner og til fots. Cirka 600 meter fra tårnet ligger Stovner t-banestasjon, en kort gåtur på rundt åtte minutter. 

Området rundt tårnet er preget av både boligfelt, skog og natur. Utsiktstårnet ligger nemlig langs skogkanten. Øvre Fossum Gård der Stovner ridesenter holder til ligger også rett ved tårnet. Er du glad i hester bør du gå forbi denne stallen når du går til tårnet, der så vi nemlig mange nydelige hester.

Stovnertårnet er en fin plass å starte når du skal utforske Stovner bydel, men om du ønsker flere tips kan vi anbefale å sjekke ut Stovnertårnet sin nettside. Her skriver de om alt fra turmuligheter i området, til andre aktiviteter å finne på i nærheten av Stovnertårnet.

📍Stovnertårnet