Nasjonalmuseet: Kunst for alle

Nasjonalmuseet i Oslo har et stort utvalg av bilder.

Tekst & foto: Linda Lourenco

Endelig har Nasjonalmuseet åpnet for fullt, med Norges største samling av kunst.

Vi har vært spente på hvordan det mystiske grå bygget kom til å se ut på innsiden, og vi ble ikke skuffet. 



Plass til 100.000 verk

Med rundt 6500 faste utstillinger, har Nasjonalmuseet noe for enhver. I første og andre etasjen finner man museet sin egne samling med ulike og interessante innslag som alt fra Kim Kardashians Met Gala-kjole, til egyptiske statuer fra før kristus tid.

Kunstkolleksjonen viser i hovedtrekk norsk kunsthistorie, men har også mye fra det internasjonale som fra Asia og Afrika. Vi ble spesielt imponert over utvalget av greske og egyptiske skulpturer og hvor majestetiske de var.

Vi blir med videre i en kronologisk rekkefølge til moderne kunst. Her finner vi blant annet optiske illusjoner, unik arkitektur som Glace, kopi av Mona Lisa og mye annet. Overraskende nok henger Edward Munch sine ikoniske malerier Skrik og Madonna i andre etasjen her på Nasjonalmuseet, og ikke i Munchmuseet.

Hva som utmerket seg mest for oss og som vi fikk spesielt sansen for, var The Fairy Tale Room av Theodor Kittelsens og et rom dekket av store fargefulle “tøyballer”!

Fashion, Kim Kardashian og kunst?

Til vår overraskelse har Nasjonalmuseet valgt å ha en egen seksjon i første etasjen for fashion, med blant annet kjolene til dronning Sonja og klær fra moteverden.

Kjolen til Kim Kardashian var relativt enkel å finne, ettersom mannekengen har like store hofter som kjendisen. Det var også bekledninger fra før 1900-tallet fra Øst-Asia og Europa. Vi likte moteinnslaget som blandet nåtid med fortid, ettersom det ikke er mange museer som har det på agendaen. 

Mye av første etasjen består også av kjente møbler og gjenstander de fleste av oss kjenner til, som blant annet sitruspressen fra Philippe Starck. Så har de en egen liten seksjon for gaming! Det er første gangen vi ser det og selv om utstillingen var liten, syns vi at det er gøy at de har valgt å ta det med.

I tillegg har museet kafeer (Bollebar ligger rett ved!), workshop-rom, bibliotek, og i øverste etasjen finner man takterrassen og museets midlertidige utstillinger.

Nå var det “Jeg kaller det kunst” som var utstilt. Utstillingen setter spørsmålstegn på “hva er god kunst ?” og er en kolleksjon fra nærmere 150 kunstnere med ulike innslag som musikk, video, teater og maleri. Her var blant annet det moderne bildet av kongefamilien utstilt. Utstillingen varer fra 11. juni til 11. september 2022.

📍Brynjulf Bulls plass 3