Svartdalen: Urskog midt i Oslo

Tekst og foto: Ellen Hellebust

«Her i Svartdalen ved Alnaelva kan du få en følelse av hvordan Oslo så ut før selve byen ble bygget. For dette er en ekte urskog der du kan høre fuglesangen om våren og studere mange frodige planter», står det på en av informasjonsplansjene i Svartdalen. Og det stemmer!

Vi har tatt turen til Svartdalen. Perfekt for deg som trenger et avbrekk fra storbyen, og som er lei av den vante turen til marka og Akerselva.

«Ro i kropp og sjel»

Til tross for at urskogen ligger midt i Oslo, overdøver elva bystøyet, og den tykke skogen sletter alle tegn til byen utenfor. Området har også et rykte for å være rent og lite forsøplet.

Alnaelva er Oslos lengste elv og springer ut fra Alnasjøen i Lillomarka. Vi valgte å gå den delen av elva som ligger i Svartdalen og som er omringet av urskog. Luften var frisk og vi fant ro i kropp og sjel. Vi fant et nydelig sted langs elven for en kopp kakao og hjemmelagde rundstykker. 

Turen tok omkring en time. Terrenget var lett og egner seg derfor perfekt for både barnevogn og hund. I skogsområdet vanker også flere dyr og er du heldig kan du komme til å se både rev, grevling og rådyr.

Vi tok banen til Brynseng og gikk nedover Svartdalen mot Kværnebyen. Herfra tok vi 37-bussen tilbake til Jernbanetorget. Turen kan selvfølgelig også tas i motsatt retning.

Mer enn bare skog

I tillegg til en nydelig tur langs elva byr Svartdalen på mer enn bare skog. Nede ved Svartdalsparken finnes treningsapparater for de som synes en times tur ikke er trening nok.

 På vei til Kværnerbyen gikk vi også forbi et kult industriområde prydet med street art. Absolutt et instagramvennlig bildested. I selve Kværnerbyen ble vi overrasket over et nokså folketomt område med et par koselige butikker.

I Turbinveien fant vi butikken Eco-oclock som selger varer med fokus på bærekraft. Butikken selger blant annet veganske hudpleieprodukter i plastfri emballasje og kjøkkenutstyr i resirkulert materiale, deriblant nedbrytbare kjøkkenkluter. Her kan du også få tak i trykk av kunstner og illustratør Guro Ødegård, @tegne_guro på Instagram. I tillegg til fokuset på bærekraft, er ingen av  produktene i butikken testet på dyr!

I området finnes også den sjarmerende nabolagsrestauranten Kraft. De er opptatt av «lykkelige råvarer, tradisjonelle metoder og en raus dose kjærlighet». Her serveres det både lunsj- og middagsmeny. Med magen full av hjemmelagde rundstykker fikk vi ikke mulighet til prøve restauranten denne gangen. Den lokker likevel til et senere besøk med sine gode reviews på Google!