Røverkollen

Tekst & foto: Maren Mjelstad / Video: Gabriel Viola

Vi har funnet noen flotte dagsturer i Lillomarka, nærmere bestemt Røverkollen og omegn. Tre av oss reiste til Grorud for å oppdage nye turmuligheter og finne nye favorittplasser for båltenning, hengekøyetur, og nyte flott utsikt. På veien møtte vi et par som hadde god kjennskap til turmulighetene i området!

Etter det milde været er det nå blitt mange muligheter til å nyte marka uten ski på bena. Røverkollen ligger på 400 meter over havet. Det vil derfor si at man må forberede seg å gå en del av stigningen i starten på turen. Men det er det verdt. Takket være plasseringen og høydemeterne får du også mange muligheter til å nyte utsikten over hele Oslo og Nittedal.

Røverkollen utsiktstårn

Etter noen minutter på buss 63 Romsås ring fra Grorud starter gåturen fra bussholdeplassen Røverkollen. Man går rundt 200 meter tilbake før man møter en bom på høyre side. Derfra starter stigningen på en grusvei. Forutenom noen iskledde områder, er veien bar. Så joggesko som fottøy fungerer helt fint. 

Google maps viser at turen opp på 1,4 kilometer tar 17 minutter. Vi brukte nok adskillig lenger tid da vi tok oss pauser og utforsket området. Halvveis opp kan det være verdt å ta en stopp. Til venstre via en liten sti kan man skimte en mulig utsikt, og det kan vi bekrefte. For her kommer du til den nydelig åskant med vakker utsikt og gode muligheter til en bålplass, eller for å henge opp hengekøya. 

Her møter vi det lokalkjente turparet Brendan Johan og Heidi Lee. De forteller at de har opplevd flotte solnedganger akkurat her hvor vi står å prater.

Bamsetjernet

Brendan og Heidi står rundt et bål med utsikt mot vannene Breidsjøen og Alnsjøen. Paret bor på Grorud, rett ved kanten av Lillomarka og benytter marka ukentlig. De trekker blant annet frem Bamsetjernet som en fin turdestinasjon. 

Tjernet ligger 700 meter øst i luftlinje fra Røverkollen utsiktstårn, midt på kommunegrensen mellom Oslo og Nittedal. Det går en rekke stier i området, også til Bamsetjernet. Fra tjernet går det en natursti hvor det er plassert informasjon om områdets historie og hva det har blitt brukt til. Naturstien starter rett ved busstoppet Øvre svarttjern.

Og om vi skal tro Brendan og Heidi, så kan man snuble over helt spesielle plasser ikke langt unna tjernet. Men mer enn det får vi ikke lov å røpe. Så om du vil vite mer må du nesten ta turen selv. 

Tips! Du kan finne de fleste stiene på Open Street Map. Kartet er basert på at alle kan legge inn stier, og er derfor ofte mye mer presis enn vanlige kart. 

Gruver, graver og huler for røvere

Skal vi tro historien skal det være en spesifikk hendelse som ga Røverkollen navnet sitt. En gjeng kjeltringer, eller røvere som passer bedre her, skal ha ranet en gård i nærheten av området. De skal ha blitt tatt på det vi i dag kjenner som Røverkollen, etter å ha gjemt seg i noen huler i nærheten. Hulene har fått det passende navnet Røverhulene. 

Men det finnes også historiske ting som man med litt mer sikkerhet finner på Røverkollen. Ikke lenge etter man har startet på grusveien opp til Røverkollen, så ligger en gammel gruve på høyre side. Enda litt nærmere toppen kan man finne gamle graver. Disse er markert som “vaser” på kartet.

Røverkollen er et naturreservat som består av blandingsskog på kalkgrunn. Dette gjør at det blant annet vokser orkideer her. Ønsker du å vite mer om hva Lillomarka og Røverkollen kan by på? Da bør du sjekke ut organisasjonen Lillomarkas venner.

Adresse: Røverkollen utsiktstårn