Våre seks favoritter blant Oslos nye restauranter i 2023

Tekst & foto: Louise Sneis Vidhammer & redaksjonen

I Oslo bugner det av restauranter, og året 2023 har ført med seg en imponerende bølge av spennende nyåpninger som gir byens matelskere noe å glede seg over. 

Vi har laget en oversikt over nyåpningene vi mener er et must å besøke i Oslo akkurat nå. Lista består av Liminal, Madonna, Grotto, Panu, Maaltid og Jimmy's. Hver av disse har noe unikt å tilby, og leverer høy kvalitet til gode priser!



Liminal: nabolagsfavoritt på Torshov

Liminal er en intim, liten restaurant som raskt har etablert seg som en favoritt på Torshov, og i Oslo for øvrig. Lokalet er lyst og lunt, og har et uformelt preg over seg. 

Spisestedet har fokus på rene, kortreiste og nordiske råvarer. Restauranten byr normalt på en set-meny med syv retter til 750 kroner. Sitter du på en av barens 6 sitteplasser, kan du bestille tre-retter til 550 kroner bestående av retter fra hovedmenyen. Menyen er skiftende og sesongbasert, og byttes ut etter cirka tre uker. Her kan du forvente deg kvalitet!

Psst! De har også startet med lørdagslunsj hver lørdag fra 12-15.

Noen av rettene som falt i smak under vårt besøk i august var Tartar på svele og Lammecarré, servert på en seng av tre ulike kåltyper og nyplukket kantarell. Maten ble servert på unike, og “gamle” tallerkener med fargerike og særegne mønstre. Denne retro-detaljen syns vi ga en ekstra sjarm til stedet, og opplevelsen i seg selv.

De har også et stort og bredt vinkart, og de ansatte er mer enn villig til å anbefale noe som passer til hver rett. Liminal har i tillegg en hyggelig uteservering, så det er bare å glede seg til våren! Stedet har åpent onsdag til lørdag fra klokken 17-22, og vi anbefaler dere å booke bord i god tid på forhånd.

Psst! De har julestengt frem til 10. januar 2024.

📍Torshovgata 15

Madonna: en moderne og smakfull opplevelse i Bjørvika 

Midt i Oslo sentrums nyeste og kanskje mest pulserende nabolag, finner du Madonna. Her byr menyen på gode smaksopplevelser laget på kortreiste råvarer med inspirasjon fra hele verden.

Lokalene er mørke, moderne og hyggelige. Veggene er dekket med abstrakt og fargerik kunst, mens resten av interiøret er relativt minimalistisk. Med levende lys på bordene, og en åpen kjøkkenløsning, er den lille restauranten med åtte bord og en bardisk ved vinduet et hyggelig alternativt for en bedre middag.

Madonnas meny er satt sammen av små retter med inspirasjon fra hele verden. Fokuset er likevel kortreiste råvarer og gode smaker! De anbefaler å velge 3-4 retter om man er middagssulten. Rettene har en pris på 185 - 245 kroner, men du kan også velge en pakke med fire retter til 890 kroner. Menyen endres stadig. Under vårt besøk gikk vi for rettene Tørrmodnet svinekam fra Myklevik Gård med cashew, rosettkål og chili og Skogsopp med Västerbotten, beter og saus. Begge var kreative og eksklusive retter med gode smakssammensetninger!

Psst! Fredager og lørdager er det lunsjmeny fra 12 - 15. 

Åpningstider:
Mandag - torsdag 16 - 00 (Kjøkkenet åpent til 21.30)
Fredag - lørdag 12 - 00 (lunsj 12 - 15, middag 16 - 21.30)

📍Operagata 17

Grotto: unik fransk bistro på St.Hanshaugen 

I en noe skjult bakgate på St.Hanshaugen i Oslo finner du restauranten Grotto som åpnet dørene tidlig i november. Grotto har gjennomgått en forvandling fra en elsket pop-up vinbar til en unik fransk bistro. 

Den intime atmosfæren i det sjarmerende, gamle verkstedlokalet kombinert med delikate franske retter gjør «Grotto 2.0» til en favoritt blant mange. Dette franskinspirerte spisestedet gir deg ikke bare en kulinarisk opplevelse, men også et lite stykke Paris midt i Oslo. 

Menyen er liten, men variert og nøye kuratert. Den inneholder delikatesser som friske østers (350 kr), snegler, eggerøre og chartreus (215 kr), kveite (350 kr), og grillet breiflabb (650 kr), for å nevne noen. Vi utforsket flere forretter, men én rett stakk seg virkelig ut som bordets favoritt. Purre, valnøtt og d'aubert til 135 kroner, hadde en syrlig smak og kombinasjon mellom purre og valnøtt smakte aldeles fortreffelig Alle disse rettene egner seg perfekt til deling, så vi anbefaler å bestille litt av hvert for å få smakt på mangfoldet i menyen.

Drikkemenyen imponerte med et bredt utvalg av klassiske viner, og det er tydelig at personalet har en lidenskap for vin. Det liker vi! Om du ønsker tips om hvilken vin som passer best til maten, nøl ikke med å spørre – du er i veldig trygge hender på Grotto.

Så hvis du lar deg friste av deilige viner, mat laget med masse kjærlighet, god stemning og en atmosfære med fullt hus, bør du definitivt besøke Grotto Bistro & Cave på St. Hanshaugen. 

Psst! Vi anbefaler at du husker å reservere bord i god tid, for denne plassen er populær og det kommer den nok til å være framover også. 

Åpningstider:
Onsdag-lørdag: 17-23
Søndag: 13-18

📍Hallings gate 5

Maaltid: IT-sted på Tøyen 

I slutten av oktober åpnet Maaltid endelig dørene på Sørli Plass. Det er folka bak Skaal Matbar på Grünerløkka som står bak nyåpningen, og vi hadde derfor høye forventninger i forkant. Vi ble absolutt ikke skuffet under vårt besøk i november! 

Lokalet er lunt, intimt og levende, med fargerike vegger og kunst på veggene. Det er bord i vinduene, krakker langs baren og flere koselige bord og sitteplasser hvor man kan nyte et godt måltid. 

Den fransk-inspirerte nabolagsrestauranten byr både på middag og brunsj. Du kan forvente deg en unik, økologisk og leken meny med både tradisjonelle retter og nyskapende smakskombinasjoner som vil variere etter tilgang på råvarer. Sjefen bak sier at han ønsker å gi gjestene en ala carte meny som er uformell, men av høy kvalitet - i en varm og avslappet atmosfære. Dette stemte godt overens med følelsen vi fikk under vårt besøk. 

Menyen kan friste med foretter som ørret, østers, tartar og kongekrabbe. Til hovedrett gikk vi for Gnocchi Parsienne (255 kr) og Pork Belly (275 kroner), som begge pirret både ganen og sansene! Maten ble servert på et lekkert og lekent servise med lilla og blå duse farger, noe vi synes ga det lille ekstra. Vinmenyen er også stor og variert med vin fra både velkjente og mindre kjente vinland og produsenter. Hit vil vi tilbake! 

 Brunsj serveres på lørdager klokken 12-15.30 og søndager klokken 12-16. Da kan du smake på deilige brunsjretter som omelett, engelsk muffins og skagenrøre! 

Psst! Du kan reservere bord her, men det er også en del ledige bord for drop-in gjester. 

Åpningstider:
Mandag: stengt
Tirsdag - fredag 16 - 23.30
Lørdag 12 - 23.30
Søndag 12 - 17 

📍Sørligata 36

Panu: Fusion av smaker på St.Olavs plass

I begynnelsen av året åpnet Panu i de gamle lokalene til Lofthus Samvirkelag på St. Olavs plass. En restaurant som fokuserer på asian fusion, avslappende atmosfære ved baren og DJ i helgene. 

Panu er litt av alt. Dette er en restaurant med bordreservasjon og set-meny, en bar hvor man kan spise retter fra à la carte-menyen, og i helgene er de et nattåpent utested. Det høres kanskje litt mye ut, men det er vel gjennomført.

Det første man legger merke til når man kommer inn restauranten er roser hengende fra taket, en detalj som virkelig setter preg på plassen. Interiøret er i moderne stil, med lyst treverk, betong på vegger og gulv, og store, åpne vinduer i front. Vinduene er delvis dekket av hvite gjennomsiktige gardiner, som skaper en lun og fin atmosfære. 

Menyen er liten, men fascinerende, og med fokus på småretter. De ulike rettene, og menyen som sådan, er inspirert av det japanske og thailandske kjøkkenet. Panu har også et nøye kuratert utvalg av viner, spesielt naturvin. I tillegg har de flere spennende cocktails på menyen, eksempelvis en tradisjonell polsk drink bestående av sylteagurk og vodka! I den ene enden av restauranten er det DJ-bord og hyller fulle av LP-plater, musikken som spilles setter et særpreg på stedet. 

Åpningstider:
Onsdag - torsdag: 18 - 24 
Fredag - lørdag: 18 - 03 

Psst! De har juleferie frem til 09.januar 2024.

📍St. Olavs Plass 3

Jimmy's: Vin og matbar på Grünerløkka

På et gatehjørne i Leirfallsgata rett ved Markveien finner du Jimmy's, en vin og matbar som raskt har blitt populær både blant Oslo-folk og tilreisende. 

Stedet er moderne og har en avslappet atmosfære. Betonggulvet og sammensetning av interiøret skaper den hippe stemningen. Den vakre stukkaturen i taket er bevart, og veggene har fått noen strøk med mørkere maling som gir en helt ny følelse av lokalet, siden Ben Reddiks holdt til her. Jimmy's er stedet for de som ønsker å dele smaker og skape minner i et uformelt og trendy miljø.

Her får du en variert og spennende meny, med alt fra tartar og norske østers til fransk blomkål-pizza og et deilig utvalg av ost og spekemat. Under vårt besøk sperret vi opp øynene da vi så at det sto fransk pizza, og måtte selvsagt prøve det! Vi gikk for varianten med blomkål og trøffel til 250 kr, og det angret vi absolutt ikke på! 

Menyen har i tillegg en egen Sharing del, med seks ulike retter som passer godt til deling. Disse ligger på mellom 175 og 300 kroner. Vi testet også ut norske østers som sto på snackmenyen. Disse for 50 kroner per stykk. Små østers som nærmest smelter i munnen, toppet med en god mengde rogn og urter. 

Vinkartet er stort og variert. På vinkartet står alt fra hvitt og rødt til bobler og rosé. Pris per glass ligger på mellom 150 til 220 kroner. Du kan også velge mellom tre cocktails som, alle, koster 150 kroner. Prisen for øl ligger på mellom 60 og 150 kroner. Av alkoholfritt faller valgene på det forfriskende, blant annet drikkevarianten Törst (65 kr).

Åpningstider er mandag, onsdag og torsdag fra klokken 16-01, og lørdag og søndag fra 13-01.

Psst! Lørdager og søndager serveres det lunsj fra klokken 13. 

📍Leirfallsgata 6