Anbefalte skiturer i Nordmarka

Nydelig vintervær i Holmenkollen.

Tekst & foto: Marte Mæhlum Johansen

Endelig er kong vinter her og marka viser seg fra sin beste side! Da er Nordmarka et vinterparadis. Med et enormt løypenett og dyktige folk i Bymiljøetaten i Oslo, er det nå milevis med skiløyper i Nordmarka.

For meg er det lite som slår å starte dagen med en skitur i soloppgang eller en kveldstur med hodelykt, varm saft på drikkebelte, og knirk i snøen. Her kommer noen turforslag i Nordmarka både for de som ikke har gått så mye på ski, og de mer erfarne.

Funfact! Marte har tidligere vært en del av rekruttlandslaget i langrenn.



Fra Frognerseteren og Tryvann

Frognerseteren og Tryvann er snøsikre steder det er fint å ta utgangspunkt i. Her er det også enkelt å ta seg til med T-banen.

En klassiker som er overkommelig for de fleste er å gå til Skjennungstua via Tryvann. Turen fra Frognerseteren er 4,5 km en vei og Skjennungstua er åpen for servering gjennom hele vinteren. En ypperlig mulighet for å ta seg en pust i bakken i kombinasjon med bolle og Solo! 

Er du glad i nedoverbakker og lett terreng er turen Frognerseteren-Ullevålseter-Sognsvann et godt alternativ. Her suser du ned lysløypa til Ullevålseter der du kan varme deg med en kakao, før du fortsetter til Sognsvann og tar t-banen hjem. 

Sognsvann til Kikut

For de som har noen mil i banken fra før, er turen fra Sognsvann til Kikut et godt valg. Frem til Nordmarkskapellet går man litt utenfor de største traseene. På resten av turen går du i løyper som sees på som hovedløyper gjennom denne delen av Marka. Med et observant blikk for skilt skal det være enkelt å finne frem. Turen starter inn i skogen på vestsiden av Sognsvann. Returen fra Kikutstua går over isen på Bjørnsjøen, forbi Ullevålseter og i lysløypa ut til Sognsvann. Totalt en fin langtur på ca 30 kilometer!

Nordmarka på langs

Om det skulle friste med en skikkelig langtur en dag er Nordmarka på langs verdt å prøve. Turen er fra 40-55 kilometer, avhengig av rutevalg.

Her er det bare å hive seg på toget (Gjøvikbanen) eller Skiforeningens skibuss. Turen avsluttes på Sognsvann, Skar i Maridalen, Sørkedalen, Skådalen, Frognerseteren eller Holmenkollen. Det er lettest å avslutte på Sognsvann/Sørkedalen, og tøffest i Holmenkollen. 

Fra Mylla kan man legge ruta i terrenget over til Katnosa via Gjerdingen, som er det korteste alternativet. Et lenger, men slakere alternativ er å gå over selve Mylla. Kikutstua som tidligere nevnt og Kobberhaughytta er «naturlige» stopp med muligheter for vaffel, kakao og annet energipåfyll.

Skiforeningen og iMarka app 

Uavhengig av hvor og når du skal på tur anbefales det uansett å sjekke ut skiforeningens hjemmesider, eller iMarka appen til iPhone eller Android. Her finner man oversikt over hvilke løyper som er kjørt, og hvordan føret er. Ikke legg ut på en lang tur om du ikke vet det er nok snø eller kjørte skiløyper i området du har tenkt deg.

Viktigst av alt, kom deg ut og nyt skiføret i marka!

Psst! Marte har også anbefalt skiturer i Lillomarka. Ta en kikk hvis du vil se flere skiturer.

 
AMBASSADØRINNHOLD Marthe har vært ambassadør for Mer av Oslo siden september 2020. Hun deler sine tips helt uten påvirkning fra oss.«Jeg flyttet til Oslo nå i sommer etter 7 år på Lillehammer, så byen er fortsatt "ny" for meg. Trives utrolig godt he…

AMBASSADØRINNHOLD
Marte har vært ambassadør for Mer av Oslo siden september 2020. Hun deler sine tips helt uten påvirkning fra oss.

«Jeg flyttet til Oslo nå i sommer etter 7 år på Lillehammer, så byen er fortsatt "ny" for meg. Trives utrolig godt her, og det er så gøy å finne nye steder og utforske nye ting ved byen!»

Les mer om Marte