Pasta i Oslo: Våre favoritter

Pasta fra Trattoria Populare.

Pasta fra Trattoria Popolare er selvfølgelig på listen.

Tekst: Maren Mjelstad / Foto: Redaksjonen

Flere restauranter kan friste med pasta på menyen, og her gir vi deg en oversikt over våre favoritter.

Den italienske retten er nært manges mathjerte. Mange tilbyr det, men noen spisesteder byr på både en bedre pasta og opplevelse. Hjemmelaget pasta, god vin, koselig lokale og hyggelig atmosfære!

Fire steder med god pasta i Oslo:

  • Scarpetta

  • Trattoria Popolare

  • Grezzo

  • Mamma Pizza



Scarpetta: Fersk pasta

Midt i folkepassasjen i sentrum, ligger Scarpetta. Her lages det fersk pasta med kjærlighet hver eneste dag, noe vi nøt godt av da vi dro på besøk. Midt i hallen er det en rekke bord pent tildekket. På menyen finner du både italiensk snacks, pizza og så klart pasta. 

Selv om vi smakte på noe av snacksrettene, er det pastaen vi har fokus på her. I skrivende stund er det syv pastaretter, hvor prisen er fra 199 til 226 kroner. Her finner du ikke navn som carbonara og bolognes, men kanskje litt mer ukjente. 

Hvis du liker pastaen din med skalldyr eller kjøtt, har de flere varianter. De har også noen vegetaralternativer. En av dem er Pansotti alla parmigiana, som består av røde pastaputer fylt med aubergine, mozzarella og tomat, servert med San Marzano-tomatsaus og parmesansaus. Bare vi som fikk vann i munnen nå?

Visste du at ‘Scarpetta’ er et italiensk verb som betyr å spise opp all saus fra tallerkenen ved hjelp av brødet. Å nyte måltidet til siste matbit! Åpningstiden er tirsdag til torsdag fra klokken 11-21, fredag til lørdag 12-22 og søndag til mandag 12-20.

📍Storgata 21-23 (i Folketeaterpassasjen Oslo)

Trattoria Popolare: Klassikeren med størst vinkart

Vi beveger oss fra sentrum til nederst på Grünerløkka. I tillegg til å ha en flott uteservering og Norges største italienske vinkart, har Trattoria Popolare en rekke pastaretter. Så her kan du få en smak av Italia i både glasset og på tallerkenen. 

Prisene ligger mellom 189 - 325 kroner for hovedretter. De serverer blant annet den klassiske Spaghetti al Pommodoro (spagetti i tomatsaus, fersk ost og basilikum) og Cacio e Pepe (pastaen Gnocchetti Sardi med ostesaus av peccorino og pepper).

Ved vårt besøk bestilte vi mellomrettene Ravioli di Coda di Bue (199 kr), som er oksehaleravioli med spinat og oregano, samt Dagens pasta (189 kr) med penne pasta i tomatsaus med aubergine. Begge rettene hadde enkle og gode smaker, og var en grei porsjon som mellomrett. Raviolien var bordets favoritt med deilig, mørt kjøtt og saus som passet godt sammen med foccaciaen. Vi synes prisen gjenspeiler kvaliteten, utvalget og plasseringen midt i bylivet.

Om det er litt for kaldt til å spise ute på den solfylte uteserveringen, er det lunt og stemningsfullt innendørs. Interiøret består av rustikke møbler og hylle på hylle med vinflasker. Åpningstider er mandag kl. 11-21, tirsdag til fredag fra 11-22, lørdag fra 12-22 og søndag fra 12-21.

📍Trondheimsveien 2

Grezzo: Moderne og nyskapende

I en sidegate til Torggata ligger en liten italiensk perle. Med egenbrygget øl, klassiske pastaretter og erfaring fra Maaemo, var dette mer enn nok til at vi måtte ta turen. Med bar i første etasje og en mer klassisk trattoria over, kan nok de fleste finne noe de liker her. 

Restaurantmenyen består av to til tre alternativer av forrett, hovedrett og dessert, og skiftes ofte. Pasta, sjømat, kjøtt og ferske råvarer er i fokus når kokkene jobber frem menyen. Prisen for hovedrettene ligger på rundt 300 kroner, og en treretters koster 600 kroner. 

Da vi var innom hadde ikke restaurantdelen åpnet enda, så vi holdt oss i første etasje. Den eneste pastaen det var mulig å bestille i baren den dagen, var Cacio e pepe (210 kr). Retten besto av pasta i en hvit saus, hvor sausen består av ost og pepper. Dette kan kanskje høres kjedelig ut, men vi kan forsikre deg om at smaken ikke var det. 

Konseptet med bar i første etasje og restaurant over, falt i smak hos oss med en gang. Vi opplevde dette som et autentisk sted, samtidig som de er moderne og nyskapende. Hvis du skal spise på restauranten, vil vi absolutt anbefale å booke bord for det er ofte fullt! Åpningstider er tirsdag til torsdag fra 16-00, og fredag og lørdag fra 16-02.

📍Bernt Ankers gate 37

Mamma Pizza: Digg pasta også!

For de som har bodd i Oslo en stund, er nok dette et kjent og kjært sted. Det var derfor en glede da Mamma Pizza nylig utvidet lokalet sitt. Mange flere sitteplasser og en egen vinbar fyller nå restauranten. Tidligere har det vært vanskelig å få bord her om man ikke har reservert, så litt flere plasser sier i hvert fall vi ja takk til!

Maten her er laget av italienske råvarer direkte importert sørfra, for å gi den ekte italienske opplevelsen. Selv om stedet kanskje er mest kjent for sin gode pizza, er også pastaen god nok til å havne på denne lista!

Da vi besøkte restauranten i sommer, gikk vi for Saccottini al Tartufo, en tortellini med ricotta, trøffel og parmigiano, i safransaus toppet med pistasjnøtter (205 kr). Vi prøvde også en klassiker, Gnocchi alla Sorrentina. Den består av gnocchi i tomatsaus, gratinert i ovnen med masse mozzarella og parmigiano (195 kr). Førstnevnte er en litt underlig, men god pastarett av ulike smaker som traff godt. Gnocchien var like trygg og god som vi forventet.

Så neste gang du drar innom Mamma Pizza, syns vi du burde sjekke ut pastaen om du ikke har gjort det enda! Åpningstiden er 12-22 hver dag, men kjøkkenet stenger 21:30.

📍Dronningens Gate 22

Mer bra pasta i Oslo vi kan anbefale

Vino al Vino - Like ved Holbergs plass trikkestopp ligger denne utrolig koselige restauranten. Har lages det fersk pasta på kjøkkenet hver dag i ekte italiensk ånd, og det kan dukke opp nye retter på menyen for hver gang du er her! Da vi var på besøk tidligere, hadde de alt fra carbonara til pastaretter vi aldri hadde hørt om. Prisen for en pastarett ligger på rundt 200 kroner.
📍Holbergs Plass 4

Ansjosen - Selv på veldig få kvadratmeter har denne perlen av en nabolagsrestaurant gjort seg bemerket med digg italiensk. Rød- og hvitrutete duker på bordene gir en herlig klisjefølelse. Selv om menyen tilsynelatende er liten, har du både alternativer som dagens pasta (235 kr) og tre retter med pasta (535 kr). Dette hjemmekoselige og intime stedet på Adamstuen er absolutt verdt er besøk!
📍Ullevålsveien 81A

Spaghetteria - Omringet av Bjørvikas arkitektur, er det lite i dette moderne lokalet som minner om det klassiske Italia. Her er det fokus på hjemmelaget og autentisk italiensk pasta. På menyen er det både klassiske pastaretter og noen mindre kjente. Prisene er fra 169 til 229 kroner.
📍Dronning Eufemias gate 11