Scarpetta: Italiensk på tradisjonelt vis

Luftig sitteområde.

Tekst & foto: Kathrine Skjærum

I april åpnet pastabaren Scarpetta i folkepassasjen. Her lages det fersk pasta med kjærlighet hver eneste dag. Enten du vil spise i restauranten, eller kjøpe med hjem!

Når du går inn i Folkepassasjen er det ikke vanskelig å få øye på Scarpetta. Midt i hallen er det et fint sitteområde med ferdig pådekket bord og levende lys. Vi har vært nysgjerrige på stedet siden de åpnet i april, og gledet oss til å spise pasta igjen! 

Utfordrer smaksløkene

På høyresiden når du kommer fra Storgata kan du gå inn den første døren til en stor salgsdisk. Her ligger det fersk pasta i forskjellige varianter, gode oster og desserter. De selger også varer fra Italia som hvetemel, oljer og oliven. Bak disken er kjøkkenet hvor det lages fersk pasta hver dag. 

Videre kommer du inn til en flott bar og til selve hovedkjøkkenet. Her er det flere sitteplasser. Etter rundturen setter vi oss ned og titter på menyen. Rettenes navn er skrevet på italiensk, men under er det forklaringer på hva retten er og inneholder.

Vi smakte først på en snacks som heter Arancine. Dette er tradisjonelle sicilianske risottoboller med safran, skinke, urter, mozzarella og parmesan, som er panert og fritert. Det smakte veldig godt! En perfekt snacks å dele eller (helst) ha for seg selv. Pizza fritta er en annen snack de serverer. Dette er fritert pizzadeig med nydelig tomatsaus og kremet mozzarella. Denne var også god, men kunne ikke konkurrere med Arancine.

Til hovedrett ble vi servert Ravioli tricolore. Dette er fersk ravioli med fylt tomat, mozzarella og basilikum. Disse tre ingrediensene representerer fargene i det italienske flagget, og derfor heter den tricolore- som det italienske flagget ofte blir kalt. Dette er en rett med mye god smak og delikat utseende. 

Vi smakte også på Bigoli alla puttanesca. En tykk type spagetti sammen med ansjos, kapers, tomat og chilli, toppet med krutonger. Dette er en gammeldags rett som har sitt opphav fra bordeller, hvor det ble servert som “fattigmannsrett”. Denne kom i en rikelig porsjon og utfordret virkelig undertegnedes norske smaksløker, men er nok ikke en rett for deg som ikke liker ansjos. 

Med hjerte for Italia og pasta

‘Scarpetta’ er et italiensk verb som betyr å spise opp all saus fra tallerkenen ved hjelp av brødet. Å nyte måltidet til siste matbit! Kjærligheten for pasta lå allerede i blodet på de tre italienerne og nordmannen som startet stedet.

De har mange års erfaring fra andre pastarestauranter i både Norge og Italia. Så da det stengte ned under koronapandemien var tiden inne for å sette i gang drømmen de så lenge hadde tenkt på; Å starte sin egen restaurant, 100% tro mot de tradisjonelle italienske oppskriftene. I januar tok de over i Folketeaterpassasjen og renoverte hele lokalet. Det måtte bygges en bar, et utsalgssted for pasta, og såklart gode sitteplasser.

Selv om pastabaren åpnet i april, var ikke Norge klar for å åpnes, så det ble en annerledes start med mye takeaway. Da kom de opp med et genialt “pastakit”, hvor man fikk råvarer og oppskrift til å lage de gode italienske rettene hjemme. Dette gjør de fremdeles, og det er syv forskjellige retter å velge mellom hvor hver pakke er beregnet til to personer. Disse kan man bestille enten via e-post, på telefon eller med Wolt. 

Etter en god middag med masse nye smaker er dette et sted vi kunne tenkt oss å besøke igjen, særlig for Arancine. Det er flere spennende retter på menyen og det ryktes om at de skal har veldig god italiensk pizza her og!