Grezzo: En italiensk perle
Tekst & foto: Maren Mjelstad
I en av sidegatene til Torggata, ligger denne restauranten bortgjemt. Med egenbrygget øl, klassiske pastaretter og erfaring fra Maaemo, måtte vi ta turen.
Med bar i første etasje og en mer klassisk trattoria over, kan nok de fleste finne noe de liker. Menyen skiftes ofte, så her ønsker de å legge til rette for en real matopplevelse flere ganger.
Autentisk og nytt
Til tross for at navnet står på veggen utenfor, klarte vi å gå forbi inngangen til Grezzo. Men den beskjedne fasaden er ikke representert innendørs. Baren er det første du kommer inn til, og til venstre for den er trappen opp til restauranten.
Stedet åpnet på nyåret, og har rukket å bli en favoritt hos flere. Restaurantmenyen består av to til tre alternativer av forrett, hovedrett og dessert. Tanken bak denne skiftende menyen er at man alltid skal kunne smake noe nytt og spennende.
Rettene har egne navn, så om man vil være sikker på hva man bestiller, bør du spørre servitøren. Da vi var på besøk kunne man blant annet spise en slags fiskesalat kalt Monkfish Yest Bitter Salad. Tidligere har de hatt en tartar som Dagens Næringsliv funderte på om var den beste i Oslo.
Pasta, sjømat, kjøtt og ferske råvarer er i fokus når kokkene jobber frem menyen. Prisen for hovedrettene ligger på rundt 300 kroner, og en treretters koster 600 kroner. Restauranten hadde ikke åpnet enda da vi kom, så vi setter oss på et av bordene i baren. Heldigvis er det mulig å bestille mat her også.
TIPS! Hvis du skal spise på restauranten, vil vi absolutt anbefale å booke bord. Det er ofte fullt! Det kan du gjøre via hjemmesiden deres.
Enkel og deilig pasta
Den eneste pastaen det er mulig å bestille i baren denne dagen, var cacio e pepe (210 kr). Denne er kanskje ikke så kjent her til lands, men er en klassiker fra den nordlige delen av Italia.
Retten består av pasta i en hvit saus, hvor sausen består av ost og pepper. Dette kan kanskje høres kjedelig ut, men vi kan forsikre deg om at smaken ikke var det. Med tanke på mengden ost det trolig er brukt her, kan vi trygt si at den er mettende. Vi bestilte også litt brød (30 kr) på siden, og den italienske drikken Polara Limonata (55 kr).
Annen mat du kan bestille i baren er østers (200 kr), suppli (45 kr), eller fylte og friterte oliven kalt Olive all'Ascolana (100 kr).
Egne italienske øl
Selv om man gjerne forbinder Italia med god vin, er landet også kjent for å ha en smakfull variasjon av øl. Grezzo har derfor et samarbeid med bryggeriet Beer Flag, som ligger vegg i vegg med restauranten. Baren i første etasje selger flere av øltypene, blant annet Low Tide (0,33 for 115 kr) og pilsneren La Grezza (0,5 for 110).
Konseptet med bar i første etasje og restaurant over, falt i smak hos oss med en gang. Autentisk, samtidig som de er moderne og nyskapende, gjør dette til en plass vi gjerne drar tilbake til. Både for en kald en og for å teste de nye menyene til restauranten.
Psst! Visste du at nevnte bryggeri har en egen bar kalt Bar Flag? Den ligger et steinkast unna Blå og Bortenfor, og spiller musikk fra gammel vinyl.