Badeplasser i Oslo

Vi har laget en liste over noen av de beste badeplassene i Oslo.

Av Maren Mjelstad / Redaksjonen

Lite slår det å ta et avkjølende bad i sommervarmen. Vi har derfor funnet en rekke steder du kan bade, både i og utenfor byen. 

De fleste vet om de klassiske badeplassene i Oslo, slik som Sørenga, Tjuvholmen og  Operastranda. Disse blir ofte fylt opp på de varmeste dagene, så vi gir deg litt flere alternativer i listen nedenfor.

NB! Husk at det ikke er anbefalt å bade de første 24 timene etter kraftig regnvær. 



Hvervenbukta

På dette stedet i Oslo sør finner du det du kan forvente på et prima badested. Her kan du nyte finværet på stranden, svaberget eller på gresset ved fjorden. 

Det er gode toalettfasiliteter, samt mulighet for å kjøpe seg noe mat og drikke hos Anne på Landet. De serverer kaffe, bakst og sandwicher, samt smakfulle varmretter. Ikke glem å prøve deres kjente rabarbaraslush.

Du kommer deg enkelt hit med enten bil, sykkel eller kollektivtransport. Med buss tar det kun 20 minutter fra Jernbanetorget med 89-bussen. Det finnes også parkeringsmuligheter på stedet, men det kan fort bli fullt!

📍Hvervenbukta

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Hvervenbukta på TikTok?

Storøyodden

Denne badestranden ligger ytterst på Storøya på Fornebu. Stedet er sertifisert med Blått Flagg, som betyr at alle gjester kan føle seg trygge når det kommer til vannkvalitet og sikkerhet. 

Enkleste måte å komme seg hit, er enten med sykkel eller buss 31 Snarøya. Nærmeste busstopp er IT Fornebu, for så å gå det siste stykke på litt over to kilometer. 

📍Storøyodden

Katten

Dette er en liten sandstrand med svaberg ikke langt fra Mosseveien. Det er også ganske god plass for å ligge på gresset. Området har det meste man trenger på en sommerdag, som drikkevannsfontener, toaletter (også HC), kiosk, dusj, stupebrett og trapp ned i vannet. 

Det er også bord og benker du kan spise lunsj eller middag. Det er ingen plasser å parkere her, så enkleste måte å komme seg hit er med buss. Fra Oslo sentrum kan du blant annet ta buss nr. 81, 83 og 89 til stoppet Katten

📍Mosseveien 247

Langøyene

Noen vil nok beskrive dette som den flotteste stranden i Oslo, og vi synes det er vanskelig å si imot. Denne ligger på Langøyene i Oslofjorden, og er rundt 250 meter lang. Det finnes også mindre strender. Øya gjenåpnet våren 2022, etter å ha vært stengt for oppgradering. 

Kiosken har enkel servering, vannet i vannkranene kan drikkes og det er flere utedo. Det er også lov å campe på nordsiden av øya, og reglene for dette finner du på informasjonstavlen på øya.

Her er det også store gressletter for ballspill og avslapping, så her får du nok plass selv på de fineste dagene. Badeanlegget er også universelt utformet. For å komme deg ut hit tar du fergen B2 til Langøyene fra Rådhuset. Ruterbillett kan brukes på fergen.

📍Langøyene

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Langøyene på TikTok?

Sydstranda (Ulvøya)

Vi skal til en annen strand på en av øyene i Oslofjorden, men denne trenger du ikke ta ferge for å komme til. Sydstranda ligger på Ulvøya, og drives av Ulvøya Vel. 

Her må du betale en liten sum (40 kr for voksen) for å bruke området, og pengene går til å holde stedet rent og fint. Dette betales gjennom Vipps, så du trenger ikke ha med kontanter. Mer info om inngangspriser finner du på deres hjemmeside.

Her er det en liten kiosk, stupebrett med flere avsatser (vær obs på grunt vann), toaletter og en utedusj. Den enkleste måten å komme seg hit er via buss nr. 81, 83 eller 89 til stoppet Ulvøybrua.  

📍Måkeveien 26

Huk

Huk badestrand er kanskje kjent for de fleste, og det er det absolutt en grunn til. Bygdøy har flere fine strender å by på, og dette er den største av dem. Før du kommer ned til stranden finner du en større gresslette med sandvolleyball- og basketballbane. 

Denne badeplassen har også Blått Flagg-sertifisering, og ble nylig oppgradert slik at også de i rullestol kan bade. 

PaaHuk er kafeen som ligger like i nærheten av vannet, hvor du kan ta deg litt mat eller nyte en kopp kaffe. Ved kafeen er det flere toaletter som både besøkende og badeturister kan benytte seg av. Det er også drikkevannskilde og en kalddusj som vasker vekk saltvannet.

📍Huk

Ulsrudvannet

Fra saltvann og Oslofjorden, skal vi ta en tur til marka og ferskvannet. Ulsrudvannet ligger i Østmarka, og er rundt 500 meter langt. Her er det en liten strand i tillegg til svaberg du kan ligge på. 

Det er ett HC-toalett (tørrklosett) ved vannet, som er åpent hele året. Ved vannet er det en badebrygge man kan benytte. Bunnen består av mudder og noe stein, og vannkvaliteten er klassifisert som “utmerket”. 

Selv om vannet ligger i Østmarka, er det lett tilgjengelig med både bil og kollektivtransport. En mulig rute fra Jernbanetorget er å ta T-bane til Høyenhall eller Helsfyr, og buss videre til enten stoppet Østmarkveien eller Olav Nygards veg

📍Ulsrudvann badeplass


Bygdøy Sjøbad

Bygdøy har ikke bare stranden Huk, men også Bygdøy Sjøbad, som ligger på vestsiden. Siden rehabiliteringen av området i 2008, har stedet blitt en fast badeplass med en fin sandstrand.

Her er det benker, toalett, utedusj og vannkran. Det er også gåavstand til flere andre strender, slik som Huk. Havbunnen varierer mye i dybden, så en bør være svømmedyktig for å bade fritt her.

Det er en liten parkeringsplass rett ved stranden, mot avgift. Buss 30 går også til Kongsgården, med omtrent et kvarters gange til badeplassen.

📍Bygdøy sjøbad

Solvikbukta (Malmøya)

På idylliske Malmøya, blant de 180 husstandene ligger Solvikbukta, åpen for alle. Stranden er godt tilrettelagt bevegelseshemmede. Solvik-området er delt i to, et friområde i Skinnerbukta nord for Solvik Camping, og en fin sandstrand sør for campingen. 

Restauranten Hei Solvik ligger like ved, og serverer alt fra pizza til retter som salat og andre småretter. Her er det en stor og fin uteservering, og servering inne. Du kan lese mer i vår artikkel om restauranten

Vi anbefaler å ta kollektivtransport hit. Ta 85-bussen fra Bjørvika, som vil bringe deg til Malmøya på kun 10 minutter. Det siste stykke går du til fots, som er en veldig fin tur på rundt 20 minutter.

📍Solvik Bad og campingplass

Bekkelagsbadet

Dette er et av de nyere badeplassene i Oslo, og ligger litt før Malmøya. Her er det ikke sandstrand, men brygge og gressplen hvor man kan nyte sola. Her kan du komme deg ut i vannet via stige, brygge eller stupebrett.

Badeplassen har også utedusj, grillplass, toaletter (også HC) og foodtrucken Fjordvogna, hvor du kan kjøpe både mat og drikke. Hvis du er av typen som liker aktivitet, er det også en sandvolleyballbane her.

Vi anbefaler å ta kollektivtransport hit, med mindre du vil ta beina eller sykkelen fatt. Da tar du buss 85 til stoppet Mailand.

📍Bekkelagsbadet 

Hovedøya

Vi må så klart også ta med Oslos største og nærmeste øy. Når du går av fergen og ankommer øya er det to grusveier. Det er den rett fram som fører deg til badeplassen og en stor gressplen. Følger du stien til venstre, finnes det også en mindre strand om du foretrekker det.

På vei opp mot badestranda finner du Klosterkroa Café. På en varm sommerdag kan du kjøpe med deg en is eller andre kioskvarer, eller nyte gode lunsjretter. Maten kan nytes både inne og ute. Ikke langt unna finner du også Restauranten Revierhavnen Kro.

I likhet med Langøyene, tar du ferge fra Rådhuset ut til Hovedøya. Vanlig ruterbillett er gyldig. På helg eller de varmeste dagene i sommerferien kan det være en del kø til fergen, så vær forberedt på det.

📍Hovedøya


Gressholmen

Når vi først er inne på øyene i Oslofjorden og bading, avslutter vi lista vår med Gressholmen. Dette er nok ikke den fineste badeplassen i byen, men likevel kommer vi til stadighet tilbake på varme sommerdager. 

Her er det store og små bukter med sandstrender og litt ruglete svaberg.  Det er også gressletter man kan slappe av på. Det finnes utedo, kiosk og spisestedet Gressholmen kro, som vi tidligere har besøkt. Visste du forresten at Norges første flyplass var på Gressholmen?

Her kan det være lurt å bruke badesko grunnet en del stillehavsøsters. Fergenturen ut hit tar rundt 15 minutter fra kaia ved Rådhuset. 

Psst! Vil du vite mer om øya Gressholmen? Vi har besøkt den tidligere og det kan du lese mer om her.

📍Gressholmen

Andre badeplasser i og utenfor Oslo

  • Ingierstrand Bad (Viken)

  • Operastranda

  • Nydalsdammen og Nydalen badeplass

  • Brekkedammen på Frysja

  • Kalvøya (bærum)