Malmøya

Tekst & foto: Maren Mjelstad / Video: Gabriel Viola

Bare en kort busstur fra Oslo sentrum finner vi idylliske Malmøya. Vi tok turen til øya for å oppleve de fantastiske naturområdene i strålende solskinn.

Vi er snart forbi den første vårmåneden, og vi begynner nå å kjenne at sola endelig varmer skikkelig. Da kan det være deilig å finne seg et svaberg eller ei strand, som du enn så lenge har helt for deg selv. Nettopp dette kan du nemlig finne på Malmøya.

Med buss 85 Ulvøya via Malmøya tar det ca. 16 minutter fra Jernbanetorget til du er fremme. På bussturen dit kjører man først over til Ormøya, deretter til Malmøya. Ormøya er et sommerpreget sted, med rekke på rekke av mininaust ved sjøkanten.

Klart vann og skjell i alle farger

Da vi gikk av busstoppet Malmøya tok vi til venstre, og fulgte bilveien så langt den gikk. Det tok rundt 15 minutter å gå, før vi kom fram til flotte benker på flere svaberg. Det første vi legger merke til er en ganske stor brygge med en benk i enden. Det minner om et arrangert bilde eller filmsett, fordi det nesten ser for perfekt ut. Herfra har du utsikt til Ulvøya.

Mens sydligere strøk kan by på turkist vann, kan Malmøya by på klart grønt vann. Hvis man ser litt nøyere på vannet, kan man en sandbunn dekket av skjell og steiner i forskjellige farger. Det kan være levende eller forlatte blåskjell eller østers. 

Her kan du skreddersy en dag akkurat slik du ønsker. Man kan gå fra fastlandet, gjennom Ormøya, for så å komme til Malmøya. En annen mulighet er å ta bussen helt inn og gå til tuppen. Man har også muligheten til å gå rundt øya, noe som tar rundt halvannen time.

Om man er ekstra varm etter en dag på øyene, så finnes det flotte bademuligheter både på strendene på Malmøya og Bekkelagsbadet på fastlandet.

Fugler og fossiler

Øya har i dag tre verneområder: Malmøya brygge naturminne, Malmøya og Malmøykalven naturreservat og Nordre Malmøya naturreservat. Disse områdene er vernet så kan man ikke slå opp telt eller gjøre opp ild. Så husk på det om du skal ta med deg mat.

Det er først og fremst fuglelivet som gjør plassen spesiell. I hekketiden kan fuglemassen være over 1.000 stykk, hvor Tjeld, Hettemåke, Grågås, Kanadagås og Makrellterne er vanligst å se. 

Øya, med rundt 200 fastboende, er kjent for sine fossiler fra silurtiden. Dette kan man se på de unike steinrillene rundt øya, som stammer fra 40 millioner år siden. For blodfans kan man kanskje kjenne igjen disse fra Dragonstone Beach i Game of Thrones.

📍Malmøya