Langøyene

langøyene-aug21-kjerstilien-2 kopi-min.jpg

Tekst og foto: Kjersti Lien

Trenger du et avbrekk fra storbyen? 25 minutter fra Oslo sentrum kan du oppleve lukta av sjø og sand mellom tærne, på dette sommerparadiset av en øy i Oslofjorden. 

Langøyene har gått fra å være Oslos søppeldynge til å bli en perle med strender og nye fasiliteter. Den historiske øya har vært stengt siden 2019, men fra 1. juli kunne man igjen ta ferja fra Aker Brygge og besøke øya.

Svaberg, lukta av sjø og masse muligheter

Bare båtturen i seg selv var et herlig avbrekk fra kjas og mas i byen. Hopp på B4 og kjenn vinden blåse i håret. Det beste av alt - øya ligger innenfor Ruter sin sone 1. Vi anbefaler å reise ut tidlig på de varmeste dagene, for har hørt rykter om at køen til ferja kan være lang. Vi tok turen på en litt overskya dag, noe som var perfekt.

Langøyene ligger i indre Oslofjord og består av to odder, Nordre- og Søndre Langøy, bundet sammen av en gresslette som er overflaten av det gamle deponiet. Ikke la deg skremme av anleggskjøretøy som kan skimtes i horisonten når ferja nærmer seg kai. Bak skjuler det seg svaberg, en 250 meter lang sandstrand og utmark til telting.

På øya finnes volleyballbane, utedusjer og helt nye toaletter. Både toalettene og sandstranda er tilrettelagt for rullestolbrukere. Det står et nydelig, klassisk Sveitserhus på øya, som etter hvert vil bli mulig å leie. I tillegg bygges det nytt kajakkhus, så også leie av kajakker vil bli tilgjengelig. Øya er også den eneste av øyene i Oslofjorden hvor det er tillatt å telte. En perfekt aktivitet med vennegjengen på sensommeren.

Bortgjemte strender 

Vi hadde pakket med oss piknikkurven og tok lunsjen ute. Her er det absolutt mulig å finne steder som ligger mer bortgjemt. Vi fant oss en sjarmerende, liten plass bortenfor hovedstranda.

Undertegnede testet faktisk badevannet for første gang i sommer. Badetemperaturen var absolutt innenfor, selv for en frysepinn som meg. Det var også flere som stod og kasta med stang fra fjellsidene, i håp om å få storfisken på kroken. 

Turen til Langøyene er en perfekt utflukt på en sommerdag. Ta med deg noen du er glad i og nyt en dag på stranda, kort vei fra storbyen. Eller dra alene og les en god bok, eller bare nyt lyden av bølgeskvulp mot stranda.

Vi kommer definitivt tilbake, og da pakker vi sekken og tar med telt. Det er også lov å tenne bål og grille på anvendte plasser. Det kan komme godt med på kjølige kvelder.

📍Langøyene