Gressholmen

Tekst & foto: Ida Kristiansen / Video: Gabriel Viola

Likte du artikkelen om Hovedøya? Nå har vi utforsket Gressholmen! Kun 20 minutter fra Aker Brygge med Ruter-båt finner du fine badeplasser, en veldig sjarmerende kro og noen attraksjoner. 

Her er det ikke lov til å overnatte i telt, eller tillatt å brenne bål. Du kan bruke engangsgrill, men de må tennes på grus eller sandområder på øya.

En av oslos mest sjarmerende restauranter

På øya finner du Gressholmen Kro som har både restaurant og kiosk. Kroen fra 1930 er en av Oslofjordens eldste serveringssteder, og er et stort rødt og sjarmerende hus med (åpenbart) sjøutsikt. Her kan man få noe godt i glasset, og de kan de friste med mat som reker, blåskjell og urtebakt sei. Kroa holder kun åpent sommersesongen, og har da både bordservering og takeaway. Hvis man ikke får bord er et lite tips er å ta med seg et pledd og spise maten et annet sted på øya. Veldig koselig!

Tre øyer som henger sammen

Sør for Hovedøya ligger tre øyer som henger sammen; Gressholmen, Rambergøya og Heggholmen. Her finner du noen badestrender som du kan reise til på en solskinnsdag om sommeren, og man kan gå en fin rundtur som starter ved båtkaia.

En kort gåtur fra fergeleiet kommer du til Gressholmen badeplass, som har en fin sandstrand og gresslette. Denne badestranden ligger like i nærheten av Gressholmen Kro. På Rambergøya finner man også en populær badeplass. For å komme deg hit følger du stien sørover fra fergeleiet. Det er også mange andre fine badeplasser på sørsiden, og en utedo om du måtte trenge det. 

Her ute er det et naturreservat med et yrende planteliv. Naturreservatet ble opprettet ved kongelig resolusjon 2. oktober 1992 og 27. juni 2008. Området innehar store arealer med truede vegetasjonstyper som er sjeldne også i internasjonal sammenheng. Det er registrert ca 340 forskjellige karplanter på øyene, og observert over 160 forskjellige fuglearter. 

Verdt å stikke innom

På tuppen av Heggholmen finner du Heggholmen fyrstasjon. Denne ble bygd i 1826 for at det skulle bli lettere å navigere for dem som var ute med båt, gjennom det trange farvannet og inn til det indre havnebassenget i Oslo. Fyret hadde fast bemanning fram til 1972, og er det siste fyret som ble avbemannet i Oslo havnedistrikt. I dag er ikke fyret lenger i bruk, men brukes nå som et møte- og representasjonslokale for havnevesenet i Oslo. Fyrstasjonen er ikke åpen for alminneligheten, så man kan bare se fyret fra utsiden.

Visste du at Norge fikk i 1927 sin første flyplass for rutefly? Den ble etablert på Gressholmen, og var i drift fram til 1952, men i 1939 ble mesteparten av flytrafikken flyttet til Fornebu. Da var det bare trafikk med flybåter fram til nedstengning. Bygget står enda, og eies av sjøflyhavnen av Oslo. Også gøy å kikke på, på vei til eller fra Heggholmen fyrstasjon. 

Funfact! Visste du at låtskriver og artist Kristian Kristensen har laget en sang som handler om Gressholmen.