Bydel: St. Hanshaugen

Tekst & foto: Kristina Brekke, Maren Mjelstad og Lene Myrum Haugen

Vi har tatt turen til enda en bydel i Oslo, nemlig St. Hanshaugen. Her har vi funnet alt fra deilige spisesteder og kafeer til grønne flekker og andre unike perler.   

St. Hanshaugen rommer 40.000 innbyggere og strekker seg fra Oslo sentrum til Marienlyst. Bydelen byr på frodige parker som gir ro i sjela, et rikt kulturtilbud, hippe barer og spisesteder, og en befolkning bestående av flest unge voksne. Lyst til å bli bedre kjent med St. Hanshaugen? Her er noen av våre favoritter.



Spisesteder og kafeer verdt å besøke

På toppen av haugen, like ved St. Hanshaugen park finner du Java Kaffebar. En godt kjent kaffebar i italiensk stil, som har slukket tørsten til kaffeelskere siden 1997. Den lange menyen er fylt med deilig kaffe, og på ettermiddagen kan man også nyte et godt glass med vin eller øl. Vi har tidligere smakt på islatten deres, som vi sterkt kunne anbefale! Nærmeste busstopp er St. Hanshaugen.

📍Ullevålsveien 47

For pizzaelskere er en tur innom Lofthus Samvirkelag Tranen et must, og en tidligere nevnt  pizzafavoritt hos oss. Like ved Alexander Kiellands plass ligger stedet som byr på en litt mer spenstig pizzameny, med ingredienser som reinsdyrkjøtt og steinsopp. Lokalet er stort og gammelt, fylt med mørk treverk og tente stearinglys, med andre ord oser det stemning av hyggelig restaurant. På dagtid kan du få kjøpt bakverk fra Åpent Bakeri i de samme lokalene, men fra kl. 16 byttes boller og brød ut med pizza. Nærmeste busstopp er Alexander Kiellands plass

📍Waldemar Thranes gate 70

Et annet pizzasted i samme område, som vi har lyst til å teste ut i nærmeste fremtid, er Jungel Pizza. Med både vegetariske og veganske alternativer er det ikke rart at dette stedet nylig ble kåret til Oslos beste pizza ifølge Avisa Oslo. Nærmeste busstopp er St. Hanshaugen.  

📍 Dalsbergstien 6a

La Belle Flør Cafè & planter er en såkalt “to i èn”-kafe, som vi også tidligere har skrevet om sammen med andre studentvennlige kafeer vi elsker! På hjørnet, like ved St. Olav Domkirke, kan du både få kjøpt en deilig kopp kaffe, noe å spise samt nydelige planter. Under hele kafebesøket sitter du blant frodige planter som definitivt gir ro i sjela! Noe verdt å nevne er at man får 10% studentrabatt om man viser studentbevis. Nærmeste busstopp er forøvrig Nordahl Bruns gate

📍Ullevålsveien 1

Grønne pustepauser 

St. Hanshaugen park ligger i hjerte av bydelen, og er en velkjent park. Med sine høydemetere får du både god utsikt og en fin spasertur. Tuftepark, benker og en scene gjør at parken ikke har mangel på bruksområder og aktiviteter! Nærmeste busstopp er St. Hanshaugen

📍St. Hanshaugen park    

Om du er interessert i flere artikler om parker har vi tidligere skrevet om Osloparkene du kanskje ikke vet om.

En annen park i bydelen  det er verdt å sjekke ut er Stensparken. En langstrakt grønn høyde på Fagerborg, med ypperlige muligheter til å ta seg en pustepause fra det travle bylivet i bydelen. På vinterstid er det til og med skøyteis i vassebassenget. Her er nærmeste kollektivstopp Stensgata.   

📍Stensgata

I en travel hverdag er det ikke alltid du tar deg tid til å reise helt til Grefsenkollen, og som et nokså godt alternativ kan vi anbefale Blåsen utsiktspunkt. Helt nord i Stensparken kan du nyte byutsikten, og kanskje en utelunsj, i øverste klasse? Vi anbefaler å komme ved solnedgang, da dette er en perfekt plass å se solen gå ned bak fjellene! Nærmeste kollektivstopp er Stensgata. 

📍Stensgata

Er du gira på fart og moro på vinterstid? Da burde du ta turen til Idioten. En bratt skråning som ligger på Valleløkken, nær den nordlige delen av Adamstuen. Her kommer du fort opp i fart, men pass på gjerdet på bunnen av skråningen, det kommer fortere enn du aner! Nærmeste trikkestopp er Adamstuen.   

📍Pavels` gate 19 

Unike steder som er verdt turen 

Vi elsker unike steder som gjerne byr på noe mer litt utenom det vanlige. Oslo Reptilpark ligger like ved St. Olav domkirke, i starten av St. Olavs Gate, og er gjerne et sted du ikke forventer i Oslo sentrum. Her kan du komme å se pattedyr, fugler og andre dyr, og til og med mating av blant annet krokodiller (for dem som ønsker det). For 150kr (135kr for studenter) er dette en perfekt høstaktivitet. Vi grugleder oss til å ta turen innom her! Nærmeste kollektivstopp er Nordahl Bruns gate

📍St. Olavs Gate 2

Et annet sted å ta turen innom er Frøken Flood blomster på Bislett. Her bugner det av nydelige blomster allerede utenfor butikken, og det fortsetter når du går over dørstokken. Butikken selger nydelig dekor, blomster og annet stæsj som er fint å hvile øynene på. Nærmeste kollektivstopp er Sofies plass.

📍Sofies plass 3