Kiosk: En av Oslos minste kaffebarer

Tekst & foto: Taran Hofvind

Vi har besøkt en av Oslos minste kaffebarer! På elleve kvadratmeter, i en fredet bensinstasjonspaviljong fra 1935, serveres det nå kaffe av høyeste kvalitet. 

Kiosk er en liten perle på Galgeberg i Gamlebyen. Her brygges kaffen på lokalbrente bønner fra Kaffa, og hver fredag får du deilig, fersk smørbakst fra Gladbakst. 



Kaffe, bakst og buketter

Bak dørene på Kiosk! møter du erfarne barrister med bakgrunn fra noen av Oslos beste kaffebarer. Kombinert med kvaliteten på bønnene fra Kaffa er resultatet virkelig noe å glede seg over. Vi prøvde både latte, cappuccino og cortado, og samtlige leverte på høyeste nivå. I tillegg til dette har de filterkaffe, espresso, flat white og mocca. Så er du en skikkelig kaffenørd eller bare elsker kaffe, burde du absolutt ta turen til Galgeberg så fort du har mulighet! Om du ikke er en kaffeentusiast tilbyr de også te, chai latte og varm sjokolade.

Setter du pris på digg smørbakst også, anbefaler vi å dra innom en fredag formiddag. Da får de levert nydelig fersk bakst fra Frida Kulmus i Gladbakst, som også leverer til blant annet Dapper på Grünerløkka. De får levering rundt klokken ti på formiddagen, og det kan bli fort utsolgt, så jo tidligere du er der jo bedre. Smørbaksten består blant annet av wienerbrød med rabarbra, croissanter eller ulike cookies. Utvalget vil varierer fra uke til uke, og vil kanskje utvides til flere dager etterhvert. 

I helgene har de blomsterutsalg fra Bukett utenfor, og du kan få kjøpt deg en av deres små kunstverk av noen buketter. Så hit er det med andre ord flere gode grunner til å ta turen!

Det er ikke plass til mange inne i den lille paviljongen, så det går mest i takeaway. Til sommeren skal de bruke den store fine uteplassen til uteservering, og skal kanskje sette opp en isbar. Det gleder vi oss til! 

Folkefinansiert og norsk design

Lokalet til Kiosk har tidligere blitt brukt som både røykerom, søppelrom og kontor, etter at den originale bensinstasjonen ble nedlagt. Selv om den lille paviljongen har fått seg en skikkelig helomvending, har de bevart litt av historien hele veien. Logoen deres er en variant av den gamle driveren Mobil Oils Pegasus logo, og fargene og interiøret på de elleve kvadratmeterne er inspirert fra tiåret det ble bygget.

Det går i duse pasteller og gjennomførte designdetaljer, som for eksempel krakkene fra gutta bak det norske designstudioet Studio Sløyd. Den stilige benkeplaten er laget av resirkulert havplast fra Norwegian Trash. En av veggene er dedikert til vakre tegninger fra kunstneren, illustratøren og barnebokforfatteren Mari Kanstad Johnsen, som gir et helt unikt utrykk. Her er alt skikkelig gjennomført, ned til hver minste detalj.

Dette er riktignok en av Oslos minste kaffebarer, men kanskje den med flest eiere? Kaffebaren er nemlig finansiert gjennom folkefinansiering, og har hele 65 aksjonærer. Mange av dem har tilknytning til nærområdet. 

Gründeren bak Kiosk er Kari Anne Solfjeld Eid, er også personen bak Whee!, et firma som leier ut og driver service på el-sykler. Det var gjennom denne bedriften Kiosk ble til, for den gamle bensinstasjonen fulgte nemlig med i leieavtalen for lokalene til sykkelverkstedet.

Kiosk er åpent mandag til fredag fra kl. 7 til 18 og lørdag og søndag fra 10 til 18.

📍St. Halvards Gate 71A