Utelunsj i Oslo sentrum

En kopp té på Sørenga Sjøbad, rett før sola går ned.

En kopp té på Sørenga Sjøbad, rett før sola går ned.

Tekst & foto: Maren Mjelstad

Vi har funnet fem plasser i Oslo sentrum hvor du kan nyte en utelunsj, kaffe eller en matbit. Om du velger medbrakt eller takeaway spiller ingen rolle.

For våren er for alvor i gang, og det står aprilmåned i kalenderen. Med en liten smakebit av slik vi håper sommervarmen blir, finnes det utallige plasser du kan nyte været og sentrum utendørs.

Akershus festning

Over den travle Operatunnelen ligger Akershus slott og festning. Siden år 1300 har festningen hatt nydelig utsikt over Oslofjorden. Her kan man få en historisk følelse sammen med matpakken, samtidig som man skuer utover fergene som legger til havn i Pipervika. 

Vi slo oss ned på en benk bak Festningen Restaurant. Det finnes flere benker rundt omkring på området med flott utsikt om man leter litt. Vi vet blant annet at det nettopp her er perfekt å se solnedgangen. 

Hvis man ikke er så opptatt av utsikt, men heller ønsker et bord å ha maten på sammen med drikken, finner man det besøkssenteret. Om regnet holder seg unna så kan man fint sitte på et piknikteppe på gresset.

Ikke langt unna festningen har du flere benker med bord utenfor Café Skansen, som man fritt kan bruke til en lunsj.

📍Akershus Festning (nærmeste trikkestopp er Kontraskjæret)

Blåsen utsiktspunkt

Mange vet nok om de kjente utsiktspunktene utenfor ring 3 i Oslo, men det kan man også finne nærmere sentrum. En av disse plassene er Blåsen, som er en del av Stensparken. Vi tok trikken til Stensgate, og gikk opp via en av stiene. 

Oppe på toppen har man utsikt over Valle til venstre og Fagerborg til høyre. Da vi besøkte plassen midt i lunsjtider en fredag, var alle de tre benkene ledige, pluss at det går an å sitte på berget rundt. De fargerike benkene peker mot flere retninger, så her kan man nyte ulik utsikt etter ønske og hva som er ledig.

Nå som våren er i anmarsj vil engen på Blåsen blomstre. Her kan du finne planter som blåklokke, bakketimian, knollmjødurt og åkermåne, for å nevne noen. Så her blir det nok bare vakrere og vakrere utover våren.

📍Blåsen utsiktspunkt

Bjørvika/Sørenga Sjøbad

«Jeg kommer lett til å gjøre det her igjen! Det blir nesten trist når vannet blir varmere», hører vi fra en person som nettopp har testet badevannet, mens solnedgangen nærmer seg.

Selv om noen hardbarka sjeler hopper i vannet, er den populære badeplassen enn så lenge ganske tom. Her bugner det av sitteplasser langs fjorden. Så om du vil sitte helt på kanten med føttene nesten i vannet, eller et steinkast unna Operaen, finnes det det mange muligheter her.

Prisen for å sitte rett ved sjøen er vinden. Så enn så lenge bør man ta lunsjen her de dagene gradestokken viser over fem grader, og gjerne i sola. Men uansett hvor du sitter kan du se på ender, måker og svaner fly og svømme forbi. 

Her finnes det også mange muligheter for de som ikke orker å ta med seg egen mat, eller bare har lyst til å unne seg noe godt. Restaurantene Mirabel Sørenga, Hakkaiza og Castello er eksempler på noen av plassene du kan bestille takeaway fra.

📍Sørenga Sjøbad

Vaterlandsparken

Fra brua på bussterminalen kan man se bort til Vaterlandsparken. Vi tok trikken til Lilletorget, og knappe minutter senere kommer vi til en åpen plass ved Akerselva - fullt av sitteplasser. 

Benkene, både de med og uten bord, kan ved første øyekast minne om skulpturer. Med den originale utformingen er vi overrasket over at vi ikke har hørt eller sett denne plassen tidligere. 

Men denne plassen byr på mer enn bare sitteplasser. Kanskje er du like heldig som oss og får underholdning til maten. Nede ved elven var det filming av en som danset.

Om du ikke er så heldig og får dans til lunsjen, finnes det sjakkbord, byttebod for bøker og slakkline. Man kan også se på eller mate ender. Det finnes flere plasser å sitte nede ved vannet på begge sider.

📍Vaterlandsparken

Operataket

Det er ikke uvanlig å se Oslofolk og turister benke seg til på skråtaket til Operaen. Selv om beliggenheten og utsikten er ypperlig, kan nettopp skråtaket i mange tilfeller være litt upraktisk til spising og drikking. 

Men om man vil nyte lunsjen med litt mindre folk og på litt flatere underlag, kan man ta turen helt til toppen. Her kan du i likhet med folket nedenfor nyte utsikt og solstråler, uten å frykte for at ting velter. Taket kan være litt kaldt, så her er det lurt å ta med noe å sitte på. 

Takket være beliggenheten finnes det også en rekke kaféer og restauranter i nærheten som man kan bestille fra. Ellers kan man gjøre som flere hadde gjort da vi var der - bestille fra Too Good To Go.

📍Kirsten Flagstads Plass 1

Psst! Om du kunne tenkt deg andre plasser å ta en kaffe eller møte venner for en matbit, så kan du lese artikkelen vår om koronavennlige hangouts i parker her.