Bydel: Sagene

Tekst & foto: Maren Mjelstad, Lene Myrum Haugen og Taran Hofvind

Vi har besøkt en ny bydel i Oslo og funnet noen av de beste lokale spisestedene, koseligste kafeene, og frodige butikker og parker man bør besøke.

Bestående av Bjølsen, Iladalen, Torshov og Sandaker, har bydelen litt av alt. Navnet Sagene stammer tilbake til 1600-tallet, og sikter til alle sagbrukene som lå ved Akerselva. I dag er bydelen bedre kjent for sitt rike kulturliv, mange parker og fine områder.

Hvis du er nysgjerrig på nye steder og ønsker å utforske bydel Sagene en dag, er dette våre lokale favoritter.



Lokal mat og kaffe

Hos den lokale restauranten Tiffanys møter vi en duft av trøffel med en gang vi kommer inn i det fine lokalet. Her har de fokus på økologiske varer, miljø og bærekraft. Menyen består av fargerike bowls og burgere i ulike varianter, for en billig penge. Vi har tidligere testet ut maten deres som vi gledelig kunne anbefale! Nærmeste kollektivstopp er Advokat Dehlis plass.
📍Bentsebrugata 31D

Kaffegram er en liten kafé og kaffebar ved Sagene Kirke, hvor du kan nyte deilig bakst og så klart kaffe. I utvalget av bakevarer finner man både glutenfrie og veganske alternativer.  Deres cappuccino koster 34kr (ta med), og har deilig skum som er perfekt steamet. Nærmeste kollektivstopp er Sagene.
📍Stockfleths gate 60

Vi syns det er ekstra gøy med "to i én"-kafeer og butikker i byen vår. Fomoto Café er en slik plass, og består av en interiørartikler og kafé. De selger blant annet flotte terracotta-potter og filleryer i friske farger. Utenfor stekes det ferske vafler, og de mange stolene på uteserveringen er ofte opptatt. Rett nedenfor kan man høre Akerselva som renner forbi. De har åpent tirsdag til søndag kl. 11-16.
📍Sandakerveien 10T

Vi har også fått tips om Saigon Express, som skal være helt i toppen på billig og bra sushi. Mango maki og panang curry skal være vinnere, sier ryktene. Porsjonene skal være rause til tross for den snille prisen, og her får man åtte biter til 59kr(!!)kr. Dette er for oss en god nok grunn til å ta en tur.

📍Maridalsveien 157

Midt mellom blokker på flere etasjer, står et oransje hus og nærmest lyser opp. Her ligger Sagene Lunsjbar, som har det meste vi liker å spise til lunsj. Fra “taxifrokost” med egg og bacon, til vegetarburger og hvitvinsdampede blåskjell. Om du er student får du burger og drikke for 200kr hvis du viser studentbevis. Her har de også quiz hver torsdag kl. 19. Nærmeste kollektivstopp er Arendalsgata.
📍Maridalsveien 153B

Frodig og flott

Bjølsen park er en koselig bypark i bydelen som kanskje ikke så mange vet om. Sammenliknet med parkene litt nærmere sentrum kan du enkelt finne ledige gressflekker her. Det er ikke så mye flatt terreng her, så å spille kubb kan noen ganger bli en utfordring. Men med noen venner eller en deilig bok er dette en flott plass å nyte solen. 
📍Bjølsenparken

“Vegg-i-vegg” med Bjølsenparken finner du Hjemmets kolonihage, med masse sjarmerende små hus og fantastiske hager. Her finnes det også en kafe kalt Lille Café som vi har besøkt tidligere. I sommersesongen er den åpen på søndager kl. 12-15. Åpningstider for kolonihagen er kl. 8- 21 (1/5-30/9). Nærmeste kollektivstopp er Voldsløkka.
📍Hjemmets kolonihager 23

Et steinkast unna Akerselva kan man tre inn i en liten hage av ro, sjarm og kulturhistorie. Hver søndag fra kl. 12-17 kan du spise det noen beskriver som Oslos beste sveler på Raade's hagekafe. Kafeen ligger i et av byens eldste bygg og har vært i Raades familie i mange generasjoner. Du kan lese mer om kafeen fra et av våre tidligere besøk.
📍Maridalsveien 112

På et blått hjørne ligger den koselige blomsterbutikken Flower Sagene. Under persiennene som også er blå, står det alt fra roser og nelliker til eføy og andre grønne planter. Selv om det står masse blomster på utsiden, forteller den ene ansatte oss at det vil komme mange flere bomster neste dag. Her er prisene også meget snille!
📍Mogata 24A

Verdt en tur innom

Mens de store kjedene blir større, er det ekstra gøy å ta turen innom de små og lokale butikkene. Ved Sagene kirke ligger butikken og kafeen Ekte Vare, hvor du kan kjøpe alt fra kaffe og bakst til mel og frø i løsvekt. Her kan du til og med kjøpe vaskemiddel som du tapper selv på en egen beholder. Så om du ønsker å leve plastfritt er dette butikken for deg! Vi har skrevet om Ekte Vare og andre lokale matbutikker tidligere.
📍Dannevigsveien 18C

Når bydelen byr på bubble tea sier vi ja takk! Hos Bjølsen sushi og Bubbletea forklarer en hyggelig ansatt oss hvilke ulike muligheter vi har. Denne dagen skinner sola og gradestokken viser over 20 grader. Da faller valget enkelt på iste. Vi tar fersken og pasjonsfrukt, med lyche og mango som topping. Nærmeste kollektivstopp er Bjølsen, og er rett ved!
📍Sarpsborggata 12

Hvis noen sier “kupp” og “gamle skatter” vekker det med en gang vår interesse. Slik vil vi beskrive Reto Brukt Bjølsen. Gjenbruksbutikken er en av de perlene der du har mulighet til å finne både smått og stort. Vi anbefaler å ta turen innom dersom du er på utkikk etter interiør, da de har et variert utvalg av møbler og andre pyntegjenstander. Det er også verdt å nevne at selve butikken tilhører Stiftelsen Reto for Håp, som bruker inntektene til å hjelpe rusavhengige. Nærmeste kollektivstopp er Bjølsen.
📍Kongsberggata 8

En av våre favoritter over lengre tid er Hønse-Louisas hus, rett ved Akerselva. Med ferske vafler, supergod rabarbra-slush og nydelig uteservering er dette en plass vi anbefaler alle å ta turen innom. Det blir nok flere fine høstdager hvor man kan ta med en venn eller en bok, og kose seg her. 

📍Sandakerveien 2