Hønse-Lovisas hus

Den vakre uteserveringen rett ved Møllerfossen tilhører Anne på Landet, som også kalles Hønse-Lovisas hus.

Av Karoline Paasche og Kathrine Skjærum

Vinter og kulde er ingen unnskyldning for å sløyfe søndagsturen. For man må ikke nødvendigvis ut i skogen for å trekke litt frisk luft! Vi tok en tur langs Akerselva, og da er det vanskelig å ikke la seg sjarmere av og besøke Hønse-Lovisas hus.

Akerselva strekker seg fra Grønland i sør, til Frysja og Maridalsvannet i nord. På begge sider finnes det mange fine spisesteder, utesteder og butikker. På Sagene, i krysset der Biermannsgate møter Thorvald Meyers gate - ligger et rødt, lite hus med mye historie i veggene.

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Hønse-Lovisas hus på TikTok?



Deilig lunsj og idyllisk uteservering

I 2019 tok Anne på landet over driften av Hønse-Lovisas hus, sammen med Arbeidermuseet. De holder også til i Hvervenbukta på Nordstrand og i Frognerparken. Etter overtakelsen har huset fått en oppussing, flere sitteplasser, nye møbler, lengre åpningstider og en større meny.

Selv om vaflene alltid har fristet gjester inn, er det ingen tvil om at oppgraderingen har gitt stedet en ny piff. Nå kan man bestille avokadotoast (180 kr), skogsoppsandwich (190 kr) og hønsesuppe (185 kr). Rettene er tilpasset årstiden med råvarer fra sesongen. De baker sitt eget brød, bruker lokal ost og lager skagenrøre om sommeren. I tillegg har de et godt utvalg kaker og søtsaker til kaffen. Det brenner i peisen, og småpraten fra andre besøkende suser i bakgrunnen.

Utenfor har de en fin uteservering rett ved fossen, med bålpanne og benker. Hit kan man også ta med firbente venner. Det ble litt for kaldt for oss, så det var heldig at vi fikk sitteplass innendørs, for det er ikke så mange av dem. Vi kan bare forestille oss hvor idyllisk det må være i junimåned å meske seg med en herlig sommerlunsj laget på lokale varer i skyggen, mens man hører på suset fra elven. Så det blir absolutt et gjensyn senere i år!

Et hus med mye historie

Det lille huset ble bygget på 1800-tallet og er opprinnelig en sagmesterbolig, og i 1995 ble Hønse-Lovisas hus et kulturhus for Bydel Sagene. Det holdes fremdeles kunstutstillinger her, og veggene prydes av malerier og gamle bøker. Derfor oppleves huset som mer enn bare en kafe. Hit kan du komme for å varme deg inne ved peisen, med en god kopp kakao eller en nykvernet kopp kaffe.

Navnet kommer fra en litterær figur i skuespillet Ungen av Oskar Braaten. Handlingen finner sted i industriområdet langs Akerselva, i Kristiania på slutten av 1800-tallet. Huset fikk i boken kallenavnet “hønsereiret” fordi Hønse-Lovisa tok seg av enslige mødre som hadde havnet i uløkka. Hun hjalp fabrikkjentene i området som hadde fått barn utenfor ekteskap, og var en barmhjertig karakter som representerte et opprør mot datidens samfunnsnormer knyttet til utenomekteskapelige barn.

Hønse-Lovisas hus holder til vanlig åpent tirsdag til søndag fra kl. 11-17, men etter de nye restriksjonene som trådte i kraft tidligere denne uken, tilbyr de kun take-away i likhet med alle andre spisesteder i Oslo-området. Når de åpner stua igjen, anbefaler vi å avlegge dem et besøk for en varm vaffel og noe godt og varmt i koppen, i et lunt, hyggelig og historisk lokale. Perfekt for en pause på søndagsturen.

📍Sandakerveien 2