Guide til øyene i Oslofjorden: Langøya, Hovedøya og Gressholmen
Tekst: Kathrine Skjærum
Utforsk øyene i Oslo denne sommeren! Ta bybåtene ut og opplev flotte badeplasser, restauranter, turer og historie på de idylliske øyene.
Vi har overnattet på Langøyene, spist middag på Gressholmen og badet på Hovedøya i sommer, bli med!
Langøyene: Overnatting og lengste stranden i Oslo
I 2022 ble øya renovert og nå har den langstrakte stranden alt en kan ønske seg. Kiosk, rent drikkevann, grillplasser, enorm(!) gressplen, brygge, tilpasset og tilrettelagt for rullestol, og mange toaletter og overnattingsmuligheter!
Nysgjerrig? Se også TikToken vår fra Langøyene i 2023.
Langgrunn strand, brygge og kiosk
På denne øya kommer du til en langstrakt gresslette, og i enden, en like langstrakt sandstrand. Stranden er omgitt av steinblokker som er greit å sitte på om du ikke trives i sanden. Den store sandstranden er også langgrunn slik at man kan vasse langt ut i sjøen før du må legge deg på svøm. Liker du best å hoppe fra brygga er det en lang brygge på høyresiden som også har et lite stupetårn samt rampe og basseng som er handikaptilpasset. Liker du å få skylt av deg saltvannet, er det plassert ut flere dusjer med kaldt vann.
I kiosken får du kjøpt deg varm mat som pølser, fries og kyllingvinger (52-169 kr). Du finner også slush (59 kr), is (22-52 kr) og kald drikke som brus, juice, energidrikke, øl og vin (42-139 kr). Åpningstidene er 11-16 mandag-fredag og 11-18 lørdag og søndag.
Sov over i telt eller hengekøye
Vi tok en natt i hengekøya og nøt to fulle dager på den deilige sandstranden. Det er lov å telte i opptil to døgn på øya. Hvis man ønsker å være her lengre, må man søke. Campingdelen er på den nordre delen av Langøyene, og delt opp i syv teltsoner. Oslo kommune har bestemt dette for å forebygge og ta vare på naturen. Så det er litt strengt og kan føles trangt for de som er erfarne, men det er en perfekt telttur hvis man ikke er helt vant til å sove ute. Det er mange utplasserte toaletter som gjør overnattingen mer luksuriøs.
Ta Ruterbåten B2 fra Akerbrygge. Båtturen tar cirka 30 minutter.
Hovedøya: Restaurant og badeplasser
Bare åtte minutter med Ruter-båt fra Aker Brygge, ligger Hovedøya. Her finnes det både gode turmuligheter, badestrand, fotballbane og mye historie. Øya er kanskje mest kjent for å være en fin badeplass om sommeren.
På øyas vestside finner du den populære badeplassen, her har du en fin strand med en rampe ut til vannet. Det er også noen benkeplasser, både på gressplenen og ved stranda. Det er også en mindre strand litt lenger bortenfor og flere fine badeplasser langs svabergene, om man foretrekker litt færre folk.
Deler av Hovedøya er et naturreservat og fredet, derfor er det ikke tillatt å overnatte i telt eller hengekøye her. Hvis man ønsker å grille må du gjøre det på anlagte grillheller på stranden ved gressletta, eller på grus eller sandgrunn.
Psst! På jakt etter den flotteste badeplassen i Oslo? Sjekk ut noen av våre favoritter!
Klosterkroa Cafè Hovedøya
Hvis man ikke har med seg noe grillmat eller niste selv, kan man gå innom Klosterkroa Café som holder til på vestre side av øya. Her kan du unne deg skagensmørbrød (195 kr), blåskjell (269 kr) eller bare en wiener i lompe (55 kr). Det er flere alternativer på menyen som kan passe både store og små. De har et flott lokale som har blitt pusset opp skikkelig, og en veldig søt og hyggelig uteservering. Her er også firbente velkomne!
Psst! Har du båt i Oslo eller lyst til å leie en? Da bør du ta turen innom Revierhavnen Kro på Hovedøya.
Gressholmen: Kro og naturreservat med historie
Denne øya er kjent for mye rart, villkaniner, flyplass og restaurant fra 30-tallet. Ta ferja 20 minutter fra Aker brygge og bli kjent med historien og øya.
Gressholmen Kro
Denne restauranten har eksistert siden 1930. Kroen ble bygget etter at Gressholmen ble Norges første flyplass for rutefly. Siden har kroen blitt renovert og blitt en kjent og kjær tradisjon for mange osloborgere.
Gressholmen Kro kan by på blant annet spicy skalldyr suppe (345 kr), Gnocchi (295/ 360 kr), blåskjell (295 kr) og reker (260 kr) fra deres á la carte meny. De har også gode alternativer til hva man kan få i glasset. Prisene er nok litt stive, men til gjengjeld har de en fantastisk fin uteservering med nydelig havutsikt. De har også god plass inne i det koselige lokalet.
Historie og natur
Badeplasser er ikke det denne øya er mest kjent for, tross for at det er en grei strand nedenfor Gressholmen Kro og noen fine svaberg på Rambergøya. Gressholmen henger nemlig sammen med to andre øyer, Heggholmen og Rambergøya. Du kan lett gå mellom dem, det er bare å følge stiene rundt omkring.
Gressholmen er et naturreservat og det er derfor ikke lov til å grille (kun med engangsgrill på egnede steder som grus eller sandgrunn), overnatte i telt eller hengekøye og at alt dyre- og planteliv er fredet. Det har blitt observert over 160 ulike fuglearter på disse tre øyene! Derfor må også hunder til enhver tid være i bånd. Sanking av bær og sopp er tillatt.
Oslobåtene til øyene
Kjøp enkeltbillett i Ruter-appen og du kan benytte deg av båtene som går fra Aker brygge. Båtene er tilrettelagt for handikap, barnevogner og sykler. Dette er kun drosjebåter, så det er ikke toaletter eller noe kiosk på selve båten. Båten B1 kjører til Hovedøya, Lindøya øst, Gressholmen, Bleikøya, Nakkholmen og Lindøya vest og Hovedøya. B2 båtene kjører til Hovedøya, Gressholmen, Langøyene. Rutetabell og oversikt over Oslobåtene kan du se her.