Veganske favoritter i Oslo

Salat bowl fra Happy Foods i Oslo er en av våre fargerike favoritter.

Tekst & foto: Lene Myrum Haugen

Disse spisestedene byr på gode råvarer og spennende veganske retter. Her finnes det digg mat for alle, på alle kanter av Oslo! 

Er du glad i vegansk mat og lei av å måtte bestille fries med ketchup når du er på restaurant? Vi kan kjenne oss igjen der! Derfor har vi i flere år vært på utkikk etter gode veganske alternativer i Oslo, og her skal vi dele våre favoritter.



Cultivate Food

Spisestedet Cultivate Food er et relativt nytt tilskudd til det veganske tilbudet i Oslo. I 2021 åpnet den første lokasjonen på Grünerløkka, og i vår åpner de sin andre på Alexander Kiellands plass. Her får du både frokost, lunsj og middag til en god pris. De har påsmurte sandwicher, varmretter, salat og søtsaker, altså litt av hvert! Det er et bredt utvalg av faste varme og kalde retter, i tillegg til en dagens rett til snaue 79kr. Dette er ikke dumt når vi er midt på Grünerløkka.

Ved vårt besøk her tidligere ble vi veldig fornøyd med både utvalget, smakene og prisene. Derfor får nykommeren en fortjent plass på favorittlisten. Det som gjør stedet ekstra spennende er at de serverer mat som blant annet er laget med råvarer fra deres egen gård på Jevnaker. Vi digger folk som satser på kortreist mat, og liker hvor gjennomført hele konseptet er. Det er mye trafikk her for stedet har blitt populært, så det kan være lurt å booke bord på forhånd om man er en gjeng. 

📍Helgesens gate 18a

Kumi

Er du vegetarianer, veganer eller bare ute etter et sunt og godt måltid i nydelige omgivelser? Da er KUMI i Oslobukta noe for deg! Et plantebasert spisested, juicebar og kafé, som serverer frokost, brunsj og lunsj hele dagen, med uteservering rett ved bryggekanten. Dette er en japaninspirert kafé som fokuserer på mat som skåner dyrene, naturen, og er sunn og god for kroppen. All maten er vegetarisk eller vegansk, og basert på økologiske lokale råvarer, uten tilsetningsstoffer, kjemikalier og raffinert sukker. 

På menyen har de masse spennende, som avokadotoasten og de veganske pannekakene vi valgte da vi var på besøk. Avokadotoasten kom med en generøs mengde avokado, perfekt saltet med havsalt, toppet med fersk pepper og en dæsj sitron. Surdeigsbrødet var mykt med sprø skorpe og mye smak. Denne var rett og slett skikkelig god, og perfekt til brunsj! De veganske pannekakene kom med ferske jordbær, vaniljekrem, macadamianøtter og sirup. Vi fikk en stabel med tre pannekaker i god størrelse. Kremen, bærene og nøttene var en deilig blanding av søtt, friskt og sprøtt.

På menyen har de også en vegansk brownie som var veldig fristende, men pannekakene holdt som dessert, så det må bli neste gang! De lager også sine egne spennende juicer, har et utvalg av økologisk te, og serverer kaffe, øl og vin.

📍Operagata 71B

Psst! Glad i avokadotoast? Her har vi laget en oversikt over hvor du får nettopp det i Oslo.

Happy Foods

Denne plassen fortjener sitt navn! For vi blir faktisk glade av denne maten. Happy Foods er en liten kafé som ligger på Frogner, og er full av fargerik mat. Ikke metaforisk, men faktisk fargerik mat!

Hvis du er glad i grønnsaker og smoothies er dette plassen å dra. Kafeen er ikke hel-vegansk, med de har et stort fokus på plantebasert mat, så her er det mye spennende å smake på. Alternative er mange, og vi kjøper ofte dagens salat her, som er en kreativ og fargerik salat. De har også spennende drikker som rødbete og ingefær-latte (deres signaturdrikk). I tillegg har de et godt utvalg av kaffe og kaker, og litt andre lunsjretter etter sesong. 

Selve kafeen er delt opp i to deler, en liten og intim del, og en litt større med flere sitteplasser. Det er altså samme kafé, men to lokaler ved siden av hverandre. Det er alltid hyggelig folk bak kassa og om du har noen spørsmål om hva som er vegansk er det bare å spørre. Vi anbefaler alle å ta turen når man er på øvre Frogner eller i Bogstadveien. Sistnevnte er bare et lite stenkast unna. 

📍Neuberggata 2A

Nordvegan

Er du på jakt etter god vegansk mat som metter? Noen minutter unna Karl Johans gate finner vi den veganske kafe og deli-restauranten Nordvegan, hvor alt er 100% vegansk. Her følges ingen fast meny, men det finnes alltid flere ulike smakfulle retter å velge mellom.

Noen av rettene har vært med siden oppstarten i 2017. Lasagne, Thai yellow curry og Arancini er blant de rettene som har fristet folket mest. Da vi tok turen kjøpte vi en valgfri hovedrett med salat og topping til 175kr, og lot oss friste av lasagne og enchilada. Blant salat og toppinger var det bare å velge og vrake og vi endte opp med en stor og fargerik tallerken hver. Du får store og rause porsjoner!

Lasagnen smakte akkurat som en lasagne skal smake, med soyafarse som kjøttdeigerstatning og vegansk ost. Er du glad i sterk mat kan vi også anbefale enchiladaen med tofu. Vi hadde en artig smaksopplevelse, og maten falt i god smak.

📍 Kristian IVs gate 15B

Håndbakt

I høst åpent Håndbakt, som skaper det de selv kaller moderne bakverk. Med mer korn, mindre sukker og mindre ingredienser som kommer fra dyr. Det er stort sett et plantebasert utvalg, og er derfor også et veldig allergivennlig spisested. Flere av varene er også naturlig glutenfrie. Derfor finner du noe for enhver her!

De lager blant annet klassiske kanel- og skoleboller, men også de litt nyere tingene som kardemomme-, vanilje- og bringebærboller. Stedet er kjent for å ha god brunsj, og nylig la de til vegansk sandwich med veggerøre og røklaks av gulrot. Dette er trolig det eneste stedet i Oslo som serverer dette! 

Koffein er naturligvis viktig for konseptet, og her kan du dermed få din daglige dose. Det er viktig for dem å lage ordentlig kvalitetskaffe, men samtidig ikke være et sted som tar seg selv for høytidelig. Vi smakte på en latte med havremelk, og den var fortreffelig. Vi drar gjerne hit for en god kaffe og spennende veganske bakverk og brunsj-retter. Her kan du lese mer fra da vi var innom sist!

📍Kjølberggata 21