Håndbakt: Moderne bakeri på Tøyen

På Håndbakt tar vi gjerne en bolle, eller to!

Tekst & foto: Lene Myrum Haugen

Bli med inn til den nye og litt spesielle nabolagskaféen på Tøyen i Oslo. Deres mål er å gi oss vår daglige dose koffein og noe digg å spise - på en bærekraftig måte.

Håndbakt er et fremtidsrettet bakeri med fokus på mat og drikke som er bra for både oss, dyrene og planeten. Snart kan de også by på både vin og pizza, der det i dag er kafé.

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Håndbakt på TikTok?

Moderne bakevarer og koffein

For en drøy måned siden åpent Håndbakt, som skaper de selv kaller “moderne bakverk”. Dette er bakverk med mer korn, mindre sukker og mindre ingredienser som kommer fra dyr. Det er stort sett et plantebasert utvalg, og er derfor også veldig allergi vennlig. Flere av varene er også naturlig glutenfrie. Derfor finner du noe for enhver her! 

De lager blant annet klassiske kanel- og skoleboller, men også de litt nyere tingene som kardemomme-, vanilje- og bringebærboller. Vår favoritt er nok sistnevnte! I disken finner du også et utvalg av påsmurt og som regel salat.

På morgenen kan du bestille frokost-bowl med granola, friske frukter og enten melk eller yoghurt til. De serverer også en varm lunsj hver dag. Det er mange som jobber i bygget, og som benytter seg av akkurat det. Snart kan man også få snacks som guacamole og hjemmelaget chips på bunsjmenyen!

Koffein er naturligvis viktig for konseptet, og Håndbakt gir deg din daglige dose. De skjønner at kaffe er viktig for mange, og kaller seg derfor for en “koffein dealer”. Det er viktig for dem å lage ordentlig kvalitetskaffe, men samtidig ikke være et sted som tar seg selv for høytidelig. Vi smakte på en latte med havremelk, og den var fortreffelig. 

Nabolagssted

Stedet ligger sentralt på Tøyen, i Factory Tøyen rett ved Kjølberggata. Bakeriet og kjøkkenet her produserer maten til andre og egne utsalgssteder, som SoHo Urban Eatery med samme eiere. Så Håndbakt er egentlig bare en liten del av alt det de produserer. Når du sitter i kafeen kan du se inn i bakeridelen av kjøkkenet, der det er bakere og kokker på jobb.

Stedet er ikke bare bare å få øye på, men om du tar turen på nedsiden av Factory Tøyen vil du fort se det. Utenfor har de satt lykter og et par bord. Det litt gjemte stedet har blitt et nabolagssted. Hit kommer folk for å få allergivennlige bakevarer og for å jobbe litt med en god kaffe ved siden av.

Stedet er dansk-inspirert, så det er en blanding av moderne og røft. De har artige små sitater på gjemt steder på veggene, en del beige interiør og grønne planter. Her har de også en egen kaffe, som er laget med kaffebrenneriet Lippe.

Snart brunsj, surdeigspizza og naturvin

Så fort de får skjenkebevilling vil det bli servert både brunsj, pizza og naturvin. Planen for brunsjen er å skape en egen meny med seks-syv retter. Disse vil naturligvis følge konseptet og være hovedsakelig plantebasert.

Det samme gjelder for surdeigspizza, smaken er viktigst! Pizzaovnen er klar, men de ønsker å servere noe god i glasset til, så da må vi vente litt. Det blir en liten, men nøye utvalgt meny. Vi gleder oss til å smake!

📍Kjølberggata 21