Noen av våre favoritt delikatessebutikker i Oslo

Vi har laget en oversikt over syv gode delikatessebutikker i Oslo.

Tekst & Foto: Louise Vidhammer & redaksjonen

Er du som oss, som elsker å utforske unike nisjebutikker og oppdage kulinariske skatter i egen by? Da kan vi fortelle deg at Oslo faktisk har overraskende mye å by på når det kommer til delikatessebutikker! 

Enten du er på jakt etter unike oster til en romantisk kveld med ost og vin, drømmer om en autentisk italiensk pastaopplevelse eller ser etter et variert utvalg av ferske grønnsaker, har Oslo flere delikatessebutikker som vil kunne dekke dine behov og mer. Vi har laget en oversikt over noen av våre favoritter!



Gamle Oslo Delikatesse i Gamlebyen

Nederst i Schweigaards gate finner du en liten, sjarmerende butikk kalt Gamle Oslo Delikatesse. For syv år siden startet et ektepar opp denne perlen, som er et gammelt kiosklokale.

Det koselige inngangspartiet fanget interessen vår, og gjorde at vi måtte ta en tur innom. Det angrer vi ikke på! Undertegnede fikk umiddelbart en følelse av å tre inn i en gammel landhandel-butikk, med gammelt treverk på vegger og mønstrete gulv. 

Utvalget er nokså lite, og hovedfokuset er ost. Her får du både norske og utenlandske oster som er nøye utvalgt og av høy kvalitet. I tillegg har de også nybakt brød, spekemat og diverse pasta og olivenoljer.

Vi kunne ikke la være å kjøpe med oss en ost hjem, og etter anbefaling ble det en fransk hvitmuggost kalt Saint-Marcellin, som også var osten som gjorde at eierne forelsket seg i ost og ville spre kjærligheten til Oslo-folket! Vi gleder oss til å prøve. 

Åpningstider:
Mandag - onsdag: 12 - 17:30
Torsdag - fredag: 12 - 19 
Lørdag: 10 - 16 
Søndag: stengt 

📍Schweigaards gate 52

Ostebutikken på Grünerløkka

Om du er kjent på Grünerløkka, har du kanskje gått forbi den lokale favoritten, Ostebutikken? I tillegg til å være en koselig, liten bistro med rødrutete bordduker og lyslenker i vinduet, er dette også en delikatessebutikk! 

Utvalget er lite, men av høy kvalitet. Prøv “ostekos” for 210 kroner på menyen, og kjøp med deg osten du liker best, hjem til neste vinkveld! De har også ulike franske dagligvarer, blant annet marmelade med smak av kirsebær og timian fra den franske øya Korsika. Dette er uten tvil restauranten og butikken for deg som lengter etter franske delikatesser og en hyggelig atmosfære. 

Under vårt besøk hadde personalet stor entusiasme og kunnskap, og hjalp til stadighet kunder med å finne de rette ostene. Du får også kjøpt gavekort på butikken, en perfekt gave til noen du er glad i! 

Psst! Det er mulig å besøke butikken uten å spise på restauranten.

Åpningstider: 
Mandag - torsdag: 17 - 23 
Fredag: 16 - 23
Lørdag: 13 - 23 
Søndag: 16 - 22

📍Thorvald Meyers gate 27A

Gutta på Haugen på St.hanshaugen 

På St.Hanshaugen i Oslo finner du en kjent og kjær favoritt for mange, nemlig Gutta på Haugen. Dette er en delikatessebutikk med lang fartstid, helt tilbake til 1994 har gutta eksistert og bidratt til at spesialprodukter og delikatesser er lett tilgjengelig. Siden den gang har butikken utviklet seg til å bli svært anerkjent, og har nå flere filialer rundt om i Oslo.

Enten det er italienske, spanske, meksikanske, asiatiske eller norske matvarer du er på utkikk etter, er sjansen stor for at du finner det du trenger for et ekstra godt måltid, noe godt tilbehør eller snacks her. Prisnivået er nokså høyt, men ligger rundt det man kan forvente på en delikatessebutikk. Noen av delikatessene du kan finne i hyllene er blant annet caviar, trøffel, snegler, spekemat, oster og et stort utvalg av grønnsaker, krydder og oljer.  

I tillegg til fysiske butikker i Oslo, har de også en nettbutikk for enkel bestilling. Personlig synes jeg det er en opplevelse i seg selv å titte i disse butikkene, men når man ikke har mulighet til det, er det perfekt å kunne bestille! På nettsiden har de også diverse oppskrifter med ingredienser du kan få kjøpt både på nett og i butikk. Kanskje det frister å invitere vennegjengen til en autentisk pasta carbonara med guanciale og pecorino fra Gutta på Haugen i helgen? Da bør du ta turen innom for å sikre deg godsakene.

Åpningstidene er mandag til søndag fra klokken 8 til 19. 

📍Ullevålsveien 45

Juels 33 Kolonial på Frogner

Rett ved stoppestedet til 21-bussen i Skovveien på Frogner ligger Juels 33 Kolonial. Her finner du det meste du trenger, både av dagligvarer og delikatesser. 

Denne butikken er nok kjent av de fleste i nabolaget, men absolutt verdt et besøk om du bor lengre unna også. Etter min mening, er det her du får tak i byens beste oliven. Helt ferske og veldig gode på smak. Nam! 

Krydderhyllene har et imponerende utvalg. Du får tak i diverse eksotiske krydder du sjeldent finner andre steder, så dersom du skal lage meksikansk, tyrkisk, eller kanskje japansk mat, bør du gå innom her. Det ryktes også om at den ferske hummusen er god!

I tillegg har de et klassisk vareutvalg av frukt og grønt, mye av det samme som du kan finne på de himmelske grønnsaksforretningene på Grønland. Andre ting du kan finne er blant annet et stort utvalg av ost og spekemat, østers, ferske brød og nøtter

Åpningstidene er mandag til søndag fra klokken 9 til 19. 

📍Meltzers gate 9 

Smak av Italia på Vulkan 

På Vulkan finner du Smak av Italia, undertegnedes go-to når lengselen etter autentisk italiensk pizza eller pasta melder seg. Butikken er stor, og har et bredt utvalg av italienske kvalitetsmatvarer direkte fra leverandører i Italia. 

Butikken er fylt med hyller av kvalitetsrik pasta så langt øyet rekker. De har til og med et nokså stort utvalg av glutenfri pasta! Noe som skiller seg ut fra andre delikatessebutikker er prisnivået på en del av varene. Her kan du blant annet finne digg, italiensk pastasaus til ca 15 kroner, pizzasaus til ca 25 kroner og rigatoni (500 gram) til rundt 50 kroner. Kvaliteten overgår langt det du finner i dagligvarekjedene. 

De har også en utrolig ferskvaredisk, med utvalg av oster som pecorino og gorgonzola, og deilig, fersk skinke og salami som kan skjæres opp i skiver! Perfekt om du vil unne deg litt luksus til søndagsfrokosten. Her får du også kjøpt fersk salsiccia, som blant annet er den perfekte ingrediensen til ragu. Dersom du er like glad i ost som meg, er trøffelosten verdt et besøk i seg selv. Denne var farlig god!

Det er lett å merke at service står i fokus på Smak av Italia. Her får du alltid smaksprøver, og de ansatte hjelper deg med å velge ut det du trenger! Er du medlem får du også hver 10. pasta og kaffe gratis! 

Psst! Smak av Italia har avdelinger over hele Oslo, blant annet på Majorstua, Lambertseter, Slemmestad og Lillo Gård. 

Åpningstider:
Mandag - onsdag: 10 - 19
Torsdag - fredag: 10 - 20 
Lørdag - søndag: 10 - 18 

📍 Maridalsveien 15

Felloni & Piersante på Grünerløkka 

Felloni & Piersante ligger på et hjørne ved Sofienbergparken, og er absolutt verdt et besøk! Dette er en skatt for de som søker autentiske italienske kvalitetsvarer i Oslo. Butikken er nokså liten, men utvalget er godt.

De har et bredt utvalg av egenprodusert produkter, inkludert fersk pasta, spekemat og ferske pølser. Det meste er av norske råvarer, men laget på italiensk vis. De har også tiramisu (89 kroner), som vi fikk anbefalt. Denne skal helt klart prøves ved neste besøk, eller kanskje bestilles hjem til dessert? 

Det som gjør denne delikatessebutikken ekstra unik, er nemlig at du kan kjøpe dagsfersk ta-med-mat! Blir du sulten i farten, kan du komme innom for en fylt focaccia eller piadina til lunsj. De har også catering, til nokså snille priser! 

Åpningstidene er tirsdag til lørdag 12 - 19.

Psst! De har også en avdeling på Sandaker. Åpent mandag til lørdag fra klokken 11 til 18. 

📍Gøteborggata 1

Maschmanns på Skøyen

 Litt utenfor sentrum, på Skøyen, finner du Maschmanns matmarked. I tillegg til å være et matmarked med delikatesseprodukter, er det også et bakeri og en pizzeria! Her får du altså alt i ett. 

Butikken er stor og eksklusiv, og har egen kjøttdisk, fiskedisk og ostedisk som bugner av kvalitetsprodukter. I tillegg til et utvalg av diverse frukt og grønnsaker. Hit drar du for å kjøpe ordentlige råvarer eller hvis du vil lage deg en fancy middag. Prisen reflekterer kvaliteten. 

Butikkens kjøttdisk har et imponerende utvalg. Hvis du vil slå skikkelig på stortromma kan du finne wagyu-kjøtt her, som er kjent for å være verdens beste og møreste kjøtt. 

Åpningstider:
Søndag - onsdag: 11 - 18
Torsdag: 10 - 18 
Fredag: 10 - 19 
Lørdag: 10 - 18

 📍Karenslyst Allé 51

Er du på jakt etter asiatiske spesialvarer, kan undertegnede anbefale Chili Dagligvarer i Toftes Gate 25, øverst på Grünerløkka. Dette er min go-to når jeg er gira på hjemmelaget asiatisk mat! Her får du både et rimelig og godt utvalg.