Sandstrender i Oslo

Det er folk på sandstranda i Hvervenbukta i Oslo, selv på en overskyet sommerdag.

Tekst & foto: Jessica Rahimi

Disse sandstrendene må du vite om i Oslo! Kanskje ikke overraskende, er byen vår mye mer enn bare en storby. Opplev en norsk sydenfølelse i et ordentlig sommerparadis og i kjente omgivelser.

Så frykt ikke dersom sommeren i år også er fylt med kun nordisk bris. På Oslos fineste badestrender kan du drømme deg bort til varm sand mellom tærne.



Hvervenbukta

På Søndre Nordstrand i Oslo ligger første stranden på lista, nemlig Hvervenbukta. Ikke den aller største stranda på lista, men her er det mye å se.

Hver dag i skoleferien er stranden bemannet med livreddere fra kl. 12.00-20.00. Dette er en populær strand blant barnefamilier, men like god for de uten. Et avgrenset, grunnere område i vannet gjør det lettere å kunne slippe ut de minste uten å konstant måtte bekymre seg.

På stranda er det både toaletter og garderober tilgjengelig, samt en ferskvannsdusj som du kan vaske av deg litt salt med. Rundt om i området er det flere enn nok sitteplasser, med store gressletter og sandplass.

Den kjente kafeen Anne på Landet holder også til på Hvervenbukta, med en idyllisk bakgård i naturskjønne omgivelser, får du hjemmelagde bakevarer, men også flere varmretter.

Det er flere gratis parkeringsplasser i området. I tillegg til ladestasjoner mot avgift for el-bil, dersom du tar med egen ladekabel. Bussholdeplassen Hvervenbukta ligger rett ved stranda, med bussene 88 og 89.

Psst! Hvis du kanskje er av typen som bader året rundt er det nok en gladnyhet at det i vinterhalvåret også er plask i vannet, hvert fall hver lørdag. Lørdagsbaderne startet som en Facebook-gruppe, og møtes hver lørdag, i vinterhalvåret, for å isbade.

📍Hvervenbukta

Huk 

Huk badestrand er kanskje kjent for de fleste, og det er det absolutt en grunn til. Bygdøy har flere fine strender å by på, og dette er den største av dem.

Før du kommer ned til stranden finner du en større gresslette med sandvolleyball- og basketballbane. På stranda er det fastmonterte griller som gjerne kan benyttes, og du får kjøpt kull i kiosken.

Av sitteplasser er det store gressletter med utsikt over vannet, nesten uansett hvor du velger å ta plass, samt sand og svaberg. Det er også noen benker som er mulig å benytte.

PaaHuk er en ny kafé som ligger like i nærheten av vannet, hvor du kan ta deg en spisepause hvis du ikke foretrekker medbrakt, eller gjerne vil nyte dagen litt ekstra med en kopp kaffe. Ettersom kafeen er en del av badeplassen Huk har de flere toaletter som både besøkende og badeturister kan benytte seg av. Samt en vannkilde utenfor, og en kalddusj som vasker vekk saltvannet. Dette er åpent for alle i badesesongen, uavhengig om du kjøper noe fra kafeen eller ikke.

Like ved ligger også Huk naturiststrand, for deg som foretrekker å legge igjen badetøyet hjemme. Går du enda litt videre (én km) kommer du til Paradisbukta, en litt mer skjult sandstrand. Denne stranda må du gå et stykke for å komme til, men det er absolutt vært en tur.

Det er flere parkeringsplasser mot avgift, men disse kan raskt fylles opp, og det er derfor lurt å benytte seg av kollektivtransport eller sykkel. Buss 30, som stopper på Oslo S og Nationaltheatret, har Huk som endestasjon.

📍Huk

Bygdøy sjøbad

Vi holder oss enda litt til på Bygdøy, og legger Bygdøy sjøbad til på lista, som siden 1800-tallet har vært en fast badestrand.

Av fasiliteter finner du her en hoppebrygge litt lenger ut i vannet. Med mye hvit sand kan stranden fort oppleves mye varmere, og her strekker horisonten seg langt, så det er bare å lene seg tilbake og nyte utsikten. Stranden ble i 2008 rehabilitert, og brukes nå som en helt vanlig badestrand.  

Her er det for det meste sand å sitte på, og det kan derfor være lurt å ha med seg et lag å plassere mellom seg og sanden. Havbunnen varierer mye i dybden, så en bør være svømmedyktig for å bade fritt her.

Det er en liten parkeringsplass rett ved stranden, mot avgift. Buss 30 går også til Kongsgården, med omtrent et kvarters gange til badeplassen.

📍Bygdøy sjøbad

Langøyene

En kort fergetur fra fastlandet kommer du til vår alles Langøyene, som nylig har blitt åpnet igjen etter lang tid med renovasjon, og er Oslos største badestrand.

Før i tiden besto Langøyene opprinnelig av to øyer, og har derfor fått flertallsnavnet som det i dag har. På 1950-tallet ble sundet mellom øyene fylt, og det er nå en gresslette for blant annet ballspill og flere andre aktiviteter.

På øya finnes det volleyballbaner, utedusjer og nye toaletter. Og her er toalettene og sandstranda tilrettelagt for rullestolbrukere. Med stor gresslette er det både plass til ballspill og lek. Det er en kiosk på øya, men det er lurt å ha med seg egen mat dersom du planlegger en lang dag her.

Langøyene er en av Oslofjordens eneste øyer uten et teltforbud, så det er ingenting som stopper deg i å planlegge den perfekte teltturen om sommeren.

Med båtruten B2 fra Aker Brygge kommer du over på Langøyene på under en halvtime. På de varmeste dagene kan det være lurt å være tidlig ute, vi har nemlig hørt rykter om lange køer til ferga.

📍Langøyene

Hovedøya

Så klart må også Oslos største og nærmeste øy med. Med vanlig ruterbillett kommer du over til både Hovedøya og Langøyene.

Når du går av fergen og ankommer øya er det to grusveier. Det er den rett fram som fører deg til badeplassen og en stor gressplen med mulighet til å spille fotball eller gjøre andre aktiviteter. Følger du stien til venstre finnes det også en mindre strand, om du foretrekker det.

På øya er det både sand, gressletter, svaberg og benker, så du kan nærmest velge og vrake (minus vrake). På vei opp mot badestranda finner du Klosterkroa Café. På en varm sommerdag kan du kjøpe med deg en is eller andre kioskvarer, eller nyte gode lunsjretter. Maten kan nytes både inne og ute. Ikke langt unna finner du også Restauranten Revierhavnen Kro. Her kan man vanligvis velge mellom kremet fiskesuppe, hvitvinsdampede blåskjell i urtehvitløks-kremsaus og hjemmelaget hamburger.

Det er mye å se i tillegg til badestrendene, så dette kan fort gjøres om til en fin dagstur. Vi har funnet flere steder du kan besøke her.

Båtruten B1 tar deg fra Aker Brygge til Hovedøya, men også her er det lurt å være tidlig ute for å unngå kø til ferga.

📍Hovedøya

Malmøya

På idylliske Malmøya, blant de 180 husstandene ligger Solvikbukta, åpen for alle. Stranden er spesielt tilpasset bevegelseshemmede, med mange fine fasiliteter.

Det er blant annet flere brygger som fører ut i vannet, både med og uten avgrensede, grunne badebinger. Ferskvannsdusjen er regulerbar, slik at den kan beveges på om ønskelig.

Solvik er også en campingplass, og badeplassen benyttes ofte av camperne. Restauranten Solvik ligger også fint til, med hovedsakelig pizza, men også retter som salat og andre småretter. Her er det en stor og fin uteservering, og servering inne.

Nedenfor badeplassen er det et friområde ledet av en sti fra parkeringsplassen.

Kjører du til Solvikbukta må du være obs på at noen av veien er ganske smale. Det er omtrent 20 parkeringsplasser rett før campingplassen, og du må gå det siste lille stykket til stranden. Ellers kan det være lurt å ta sykkelen fatt. 85-bussen stopper på Malmøya, og det tar 20 minutter å gå til badeplassen.

📍Solvik Bad og campingplass

Kadettangen/Kalvøya

Den siste sandstranden ut er praktisk talt ikke innenfor Oslogrensene, men vi følte plassen likevel måtte nevnes. Med gangavstand fra Sandvika i Bærum kommer du til fine Kadettangen, med sand så langt øyet kan se.

Ikke nok med store Kadettangen, ligger Kalvøya kun en kort spasertur forbi bruen som så fint leder fra Kadettangen. På Kalvøya ligger flere mindre strender med både gressletter, svaberg og sand. Her er det bare å pakke piknikkurven!

Kadettangen er veldig barne- og familievennlig anlagt, med blant annet stupetårn på både tre, fem og ti meter. Her kan alle få seg et godt syn rundt området før det store plasket. Helt i starten av stranda er det også laget et avgrenset område med grunt vann i en badebinge. Det er også kiosk, flere sandvolleyballbaner og lekeplasser, der hovedlekeplassen er i sjørøvertema, rundt om på stranda.

I tillegg holder også BUA til på Kadettangen, hvor de, ut juli, tilbyr utleie av blant annet SUP-brett, skateboard, sparkesykler og flere vannleker, helt gratis!

Dersom du velger å ta deg en kjøretur hit, finner du flere parkeringsplasser til strandens besøkende, mot avgift. Med tog fra Oslo sentrum tar det kun 15 minutter, og under ti minutters gange fra Sandvika togstasjon.

📍Kadettangen, Sandvika