Hovedøya

Tekst: Ida Kristiansen / Foto: Marcus Grünwald / Video: Gabriel Viola

Bare åtte minutter med Ruter-båt fra Aker Brygge, ligger Hovedøya. Her finnes det både gode turmuligheter, badestrand, fotballbane og mye historie. Øya er kanskje mest kjent for å være en fin badeplass om sommeren, men vi tok turen ut en solrik vårdag for å se hva mer den kan by på.

Vi kan jo nevne med en gang at det dessverre ikke er tillatt å overnatte i telt her. Og hvis man ønsker å grille kan man kun gjøre det på anlagte grillheller på stranden ved gressletta, eller på grus eller sandgrunn.

Funfact! Visste du at fra Vippetangen er det kun 500 meter over til Hovedøya?

Tur- og bademuligheter

Atmosfæren på Hovedøya er idyllisk, og deler av øya er et naturreservat og fredet. Om planen din er å gå en rundtur så er det rikelig med benker og sitteplasser ved stiene, som du fint kan sette deg ned på og ta en liten pause underveis.

Når du går av fergen og ankommer øya er det to grusveier. Det er den rett frem som fører deg til badeplassen og en stor gressplen med mulighet til å spille fotball, eller gjøre andre aktiviteter. Her er det yrende liv om sommeren, men nå på våren er det en helt annen fredelig og fin opplevelse. Vi møtte kun fem andre mennesker på hele turen vår.

Ene badeplassen på øyas vestside er veldig populær, og har en fin strand med en rampe ut til vannet. Her finner du også noen benkeplasser, både på gressplenen og ved stranda. 

Følger du stien til venstre for badestranda, finnes det også en mindre strand om du heller foretrekker det. Det er også andre plasser på øya hvor man kan bade, men da uten sand mellom tærne.

Mat og kafé

På vei mot badestranda finner du et knallrødt bygg rett ved klosteret. Dette er Klosterkroa Café, som både er kafé og kiosk. På en varm sommerdag kan du kjøpe med deg en is eller andre kioskvarer, eller nyte gode hjemmelagde lunsjretter. Maten kan nytes både inne og ute. Vil du heller sitte ute i sola og det er fullt på uteserveringen, kan du ta med deg maten som takeaway.

Hvis à la carte passer bedre eller frister mer, finner du restauranten Revierhavnen Kro ved gjestehavnen. Her kan man vanligvis velge mellom kremede fiskesuppe, hvitvinsdampede blåskjell i urte-hvitløks kremsaus og hjemmelaget hamburger.

🦠 Per i dag er kaféen sporadisk åpen for takeaway, men restauranten er stengt.

Historiske attraksjoner

På Hovedøya finnes det to kanonbatterier fra 1808 og to krutthus fra tiden forsvaret disponerte øya. Øyas strategiske lokasjon gjorde at den huset blant annet diverse eksplosiver. Slikt var naturligvis også fint å holde 500 meter utenfor byen hvor oslofolket bodde. Hvis du går en rundtur på øya så er dette kule plasser å besøke. 

Under andre verdenskrig ble kommandantboligen okkupert av tyskerne. De bygget også en tunnel som er rundt 200 meter lang, og den er på det dypeste 15 meter under bakken. Tunnelen ble i 2020 åpnet for første gang etter krigens slutt. Det er mulighet for allmennheten og titte inn i tunnelen, men den er stengt med et gittergjerde.

Det var ikke bare under andre verdenskrig det var aktivitet på hovedøya. Ikke langt fra fergeleiet finner du Cistercienserklosteret, som ble grunnlagt i 1147. Her bodde det munker og det sies at dette klosteret var et av Norges rikeste. I 1532 ble det plyndret og brent til grunne, så i dag er det bare ruinene igjen, men det er et kulturminne verdt å se om man liker historie, når man er på øya.

Lavetthuset eller kunstsalen ved fergeleiet brukes til kunstutstilling om sommeren og syv atelier hele året. I 2018 var første gang de holdt utstilling, med Utsikt Innenfra. Årets første utstilling Årstider - der jeg er, er fra Møre og Romsdal kunstsenter. Denne gruppeutstillingen blir presentert av tolv kunstnere som har tilknytning den regionen, og kan sees fra. 21. mai til 27. juni.