Pannekakefavoritter i Oslo

BFF_Maren-Mjelstad.jpg

En av våre favoritter innen pannekaker i Oslo er de amerikanske hos BFF på Frogner.

Tekst & foto: Maren Mjelstad / Redaksjonen

I dag er det den internasjonale pannekakedagen. Vi har derfor besøk fem lokale steder i Oslo, som byr på deilige og forskjellige pannekaker verdt å sjekke ut.

Pannekaker er en allsidig rett som kan nytes til både frokost, lunsj, middag og dessert. Mange i Oslo har trolig vokst opp med pannekaker til middag, sammen med bacon og tomatsuppe eller ertersuppe. Crêperie de Mari, Dapper Bistro, BFF, BonBon og Kumi serverer litt søtere (og enda bedre) varianter.



Crêperie de Mari

På Grünerløkka i Oslo finner vi Crêperie de Mari. Her selger de salte, søte og veganske crêpes. Ordet crêpe er fransk og betyr tynn pannekake. Disse serveres med ulikt tilbehør avhengig av om det er frokost, middag eller dessert. Mange har nok spist en god dose crêpes med nutella og krem på ferie i sydligere land.

Hos Crêperie de Mari blir vi møtt av et utrolig hyggelig personell, og bestiller oss tre forskjellige crêpes. Etter anbefaling fra servitøren bestiller vi Fjellet (162 kr), Pretty Girl (140 kr) og Oreo (110 kr)

Fjellet inneholder karamelliserte valnøtter, spinat, ruccola, honning og cherrytomater. Denne er søt, samtidig som det metter godt. Med Pretty Girl får du deilig hvit sjokolade toppet med masse jordbær og krem, mens Oreo byr på deilig crêpe med sjokoladesaus og oreobiter. 

Det virker som om Creperie de Mari har knekt koden på den perfekte mengden av smaker og sødme, slik at det ikke blir kvalmt. Min favoritt var Fjellet, fordi den var ulikt noen annen pannekake jeg har smakt. Selv om Pretty Girl og Oreo var søte og nydelige, ble den karamelliserte salatpannekaken vinneren i mine øyne.

📍Thorvald Meyers gate 65

Dapper Bistro

Som vi skrev innledningsvis så passer pannekaker til alle dagens måltider. Hos Dapper Bistro i Oslobukta, som vi nylig besøkte, får du deilige surdeigspannekaker på lørsdagsbrunsjen. Disse koser 190 kroner, og kommer med bacon, lønnesirup og søtet krem. Dette kan virke dyrt, noe det også er, men vi til argumentere for at smaken veier opp for prisen.

I de nye, freshe lokalene nede ved Oslofjorden passer til det meste, ikke bare pannekaker. Stedet er perfekt til helgebrunsj, deilig lunsj eller sene kvelder med vin og pasta!

📍Operagata 36

BFF 

Skal man skrive om pannekaker i Oslo, må man så klart ha med en representant «fra USA». Vi tok turen til BFF for å smake på noen skikkelige amerikanske pannekaker. Dette er en amerikansk-inspirert diner i Bygdøy allé, hvor du kan nyte den klassiske maten man forbinder med american diners.

Over høyttalerne synger både Stevie Wonder og Diana Ross, med en deilig duft av mat som pirrer appetitten. Vi har besøkt stedet tidligere og koste oss med litt (les: mye) mer amerikansk mat.

Vi bestiller klassiske pannekaker med bacon og sirup og pannekaker med blåbær, begge koster 189 kroner. Når pannekakene kommer på bordet blir vi møtt av en ny og helt fantastisk lukt. I forkant hadde vi forventet den vanlige pannekakesmaken, men ble motbevist på beste måte med deilige smaker vi ikke hadde forventet. Porsjonene er store, så du kan fint dele med en annen!

Hvis du er det for å spise brunsj, får du pancake cereal som en del av deres Brunsjplanke (298 kr). Dette er rett og slett en frokostblanding av små pannekaker. I tillegg til dette får du blant annet Eggs Benedict og avokadotoast.

📍 Bygdøy allé 15

BonBon

Et annet sted vi også har besøk tidligere, hvor de har deilige pannekaker, er BonBon i Bjørvika. Kafeen og crêperiet satser på ferske crêpes, belgiske vafler og amerikanske pannekaker. Både crêpe og belgisk vaffel kan du få med forskjellig topping. De deles i to kategorier, enten søtt eller salt.

Valget vårt falt på en crêpe med mozzarella, pesto, ruccola og tomat, og en belgisk vaffel med nutella og fersk jordbær. I tillegg bestilte vi to kaffe latte med havremelk. Maten ligger på mellom 110-170 kr per rett, som står i stil med mengden mat.

Vår klare favoritt var crêpe med mozzarella og pesto. Det var en godt balansert rett, med litt mer mat enn den søte vaffelen vi valgte. Dette er nok veldig smak og behag. Om du er glad i nutella og det søte, vil det nok falle i smak med en belgisk vaffel.

📍 Dronning Eufemias gate 43

Kumi

Ikke langt fra Dapper Bistro, med utsikt utover Oslofjorden, ligger Kumi. Dette er et plantebasert spisested, juicebar og kafé, som serverer frokost, brunsj og lunsj hele dagen. Lokalet og konseptet er japaninspirert, og all mat som serveres her er vegetarisk eller vegansk.

I tillegg til avokadotoast og andre klassiske brunsjretter har stedet utrolig gode veganske pannekaker (185 kr). De kom med ferske jordbær, vaniljekrem, ristede nøtter og sirup.

Vi fikk en stabel med tre pannekaker i god størrelse. Som en som ikke er veganer hadde jeg ikke klart å gjette at disse ikke inneholder egg eller melk! Kremen, bærene og nøttene var en deilig blanding av søtt, friskt og sprøtt.

Psst! KUMI har også en kafé i Schweigaardsgate.

📍Operagata 71B


Feitetirsdag?

Pannekakedagen markeres første tirsdag etter fastelavn, og er også kjent som feitetirsdag. Fastelavn innleder en 40 dagers lang faste frem til påsken, og stammer fra kristen tro. Askeonsdag er dagen fasten starter, og dagen i forkant gikk derfor til å fete seg opp mest mulig. Man ønsket også å kvitte seg med ferske matvarer som melk, mel og smør – storparten av ingredienser du trenger til en tradisjonell pannekakerøre.

Om du har lyst til å prøve noen ganske annerledes pannekaker, bør du ta en tur til Izakaya i Oslo. Her har de nemlig japanske pannekaker kalt Chijimi, som består av pannekaker med spinat, ost og dip.