Fem restauranter som gjør høsten litt varmere

På et hjørne på Adamstuen finner du Ansjosen. En av restaurantene vi varmt anbefaler å besøke i høst!

Tekst & foto: Louise Sneis Vidhammer & Redaksjonen.

Når høsten sniker seg på med regn og mørke kvelder, får de fleste av oss lyst til å trekke inn på en hyggelig vinbar eller en koselig restaurant.

Oslo byr på en rekke unike spisesteder, og det kan være vanskelig å velge hvor man bør dra. Vi har derfor samlet en oversikt over fem restauranter som gir deg den perfekte høststemningen: Ostebutikken, Vinkassen, Ansjosen, Nektar Vinbar og Arno Ristorante.



Ostebutikken: Fransk restaurant på Grünerløkka 

Ostebutikken på Grünerløkka er det perfekte stedet for en romantisk høstkveld. Med rødrutete duker, lyslenker i taket, og veggene prydet med nostalgiske detaljer, får du følelsen av å være på en liten bistro i Paris. Stemningen er intim med nokså få og tette bord. Du kan også nyte et glass vin på uteserveringen, innpakket i et varmt pledd i høstluften. 

Menyen er full av franske delikatesser, med ost som stjernen i de fleste rettene. Under vårt besøk gikk vi for "Ostekos", en nydelig ostetallerken med fire upasteuriserte, modne oster, servert med husets marmelade og nøtter (220 kr). Vi delte også en charcuterie-tallerken med spekeskinke, pølser, oliven og trøffelpotetgull (195 kr). Disse rettene var perfekt for deling.

Hovedrettene varierer fra 199 til 390 kroner, med deilige franske retter som blåskjell dampet i hvitvin og entrecôte med fries. De har også gratinerte snegler (169 kr) på menyen, for de som liker det!

I tillegg til å være en populær restaurant, selger de også ost over disk, samt en rekke ulike franske dagligvarer. 

Psst! Flere av rettene kan serveres som vegetaretter, og nesten alle retter kan serveres glutenfrie. 

Åpningstider:
Mandag - torsdag: 17-23
Fredag: 16-23
Lørdag: 13-23
Søndag: 16-22

📍Thorvald Meyers gate 27

Vinkassen: Lokal vinbar på Bislett med deilige småretter 

Vinkassen åpnet dørene i januar i år, og har raskt blitt et populært sted for Oslofolket! Atmosfæren er uformell, med dempet belysning og levende lys, og på anlegget spiller de alt fra jazz til rolig RnB. 

I baren har de en stor kasse fylt med flasker du kan få på glass i tre priskategorier (145, 185 og 250 kr), og derav navnet Vinkassen. Dette synes vi er gunstige priser for god kvalitet! 

De danske eierne byr også på mer enn “bare” vin, her får du i tillegg smakfulle, internasjonale småretter! Matmenyen er full av italiensk-, spansk- og franksinspirerte fristelser. Du kan gå for diverse snacks (65 kr per), småretter (145 kr per) og deres egen toast i tre varianter (140 kr per/ alle til 395 kr). De har også desserter. 

Våre favoritter var uten tvil toast med hjemmelaget nudja, gruyere, karamellisert løk og salive og Rørt biff tartar med wasabi og syltet kina reddik. Og selvfølgelig - ost er alltid et sikkert valg på en vinbar! 

Er dere to anbefales delingsfat hvor du får smake på det meste fra menyen for 365 kroner per person. Et veldig hyggelig sted å tilbringe en mørk høstkveld i Oslo, spør du oss! 

Psst! Her tar de ikke reservasjoner.

Åpningstider:
Tirsdag - fredag: 16-00
Lørdag: 15-00.
Stengt søndager og mandager. 

📍 Thereses gate 28

Ansjosen: Italiensk nabolagssjarm på Adamstuen 

På et hjørne på Adamstuen finner du den italienskinspirerte nabolagsrestauranten Ansjosen. Her kan du varme deg på hjemmelaget pasta, drømme deg bort i delikat antipasti og bruschetta, og nyte et glass vin mens høstregnet trommer mot vinduet. 

Atmosfæren er lun og hjemmekoselig med mursteinvegger, rødrutete duker på alle bord, og en stilig bar dekket av mørkegrønne fliser i midten av rommet. Perfekt for en romantisk middag eller en kveld med gode venner! 

Menyen er variert og nøye kuratert med et utvalg forretter (225 - 245 kr), hovedretter (275 - 420 kr) og desserter (145-295 kr). I tillegg har de flere småretter (65 - 265 kr) på menyen. 

Ønsker du å smake på litt forskjellig og kombinere flere retter har de også ulike pakkepriser hos Ansjosen! Du kan for eksempel gå for fire retter med pasta og tagliata (norsk marmorert entrecôte i skiver med ruccula, sitron, pinjekjerner og trøffelmanchego) til 795 kroner, fem retter med ost til 895 kroner, eller en fem retters for 895 kroner. Helt ypperlig for deling! Menyen endres og oppdateres stadig. 

På vinmenyen finner du en god blanding av spennende naturviner og tradisjonelle viner.

Åpningstider:
Tirsdag - lørdag: 16-23.
Stengt søndager og mandager. 

📍Ullevålsveien 81A

Nektar Vinbar: Kortreiste småretter og kvalitetsrik vin på Fredensborg 

Hvis du ennå ikke har besøkt vinbaren i det sjarmerende, røde trehuset langs Fredensborgveien, er det på tide å ta turen i høst. Nektar har tidligere blitt kåret til Oslos beste vinbar, og det er ikke uten grunn. Her får du et spennende utvalg av vin fra små produsenter fra hele verden, og deilige småretter som er perfekte å dele. 

Stedet er lite og intimt med noen få bord fordelt på to etasjer, i tillegg til noen plasser i baren og på den koselige uteserveringen langs fortauet. Kanskje kan du nyte høstens siste solstråler her en ettermiddag? Omgivelsene er lune, og det er lave skuldre og nedpå stemning. Ypperlig for en koselig date!

Menyen deres varierer stadig, men rettene er ofte inspirert av det franske, spanske og engelske kjøkken. Prisene ligger stort sett fra rundt 150 kroner til rett over 300 kroner. Det er alltid flere vegetarretter på menyen, og også noe vegansk. 

Åpningstider:
Tirsdag-torsdag: 17-00
Fredag-lørdag 17-00.30.
Stengt mandager. 

📍Fredensborgveien 42

Arno Ristorante: En autentisk italiensk restaurant på Fredensborg

Noen skritt lengre opp i gata fra Nektar, finner du Arno. Dersom du er på utkikk etter smakfull italiensk mat, deilig vin og en koselig atmosfære er dette stedet for deg i høst.

Nå som været begynner å bli kaldere, er det ekstra hyggelig å besøke denne intime restauranten og nyte hjertevarmende pastaretter og deilige italienske desserter. Eierne av stedet er et italiensk par, som lager all maten fra bunnen selv. Dette tilfører et ekstra hjemmekoselig preg over restauranten. 

Hos Arno kan man velge mellom to ulike menyer. Meny Arno består av en forrett, tre pastaretter og en dessert (680 kroner per person). Meny Firenze består av en forrett, en pastarett, en hovedrett og en dessert (850 kroner per person). Vi har testet begge menyene, og ble alt i alt veldig imponert! 

Vinmenyen består av et par nøye utvalgte viner, men man kan også bestille forskjellige drinker som Limoncello Spritz, Negroni, og Espresso Martini for å nevne noen.

Psst! Det er også gode gluten og vegetaralternativ på menyen.

Åpningstider:
Tirsdag - lørdag: 17-22
Stengt søndager og mandager. 

📍Fredensborgveien 30B