Nektar vinbar: Fantastisk vin og kortreiste småretter

Et spennende utvalg av god vin og deilige småretter, hos Nektar vinbar i Oslo.

Tekst & foto: Taran Hofvind

Vinbaren i det lille, røde trehuset på Fredensborg har blitt en Oslo-favoritt! Her får du et et spennende utvalg av god vin og deilige småretter. 

Nektar er tidligere kåret til Oslos beste vinbar og lever absolutt opp til tittelen! De har et nøye kuratert vinkart og smakfull, kortreist mat basert på bærekraftige råvarer, servert i lune omgivelser. Vi ville prøve en helkveld med mat og godt i glasset!



Varierende meny med økologisk fokus

Det er lite og intimt med noen få bord fordelt på to etasjer, pluss noen plasser i baren og på utsiden. På tross av det nøkterne og nedpå lokalet, som kanskje ligner mer på det koselige barndomshjemmet på bygda enn en trendy vinbar i Oslo, har dette blitt et av stedene de hippeste av de hippe stikker innom når de skal slukke tørsten med druer i gode venners lag.

Det første vi ble anbefalt da vi satt oss ved bordet var å ta glass champagne som aperitiff mens vi studerte smårettmenyen. For en som setter ekstra stor pris på bobler i glasset, var dette en perfekt start. De har et godt utvalg champagne her, men i mangel på egen ekspertise lyttet vi til anbefalingen fra servitøren, og var godt fornøyd med det!

Nektar har blitt vel så kjent for maten som for vinen og vi måtte derfor selvfølgelig teste et utvalg fra kjøkkenet! Menyen deres varierer stadig, men rettene er ofte inspirert av det franske, spanske og engelske kjøkken. Maten lages helst med økologiske råvarer fra norske bønder, og med dyrevelferd i fokus. 

Prisene ligger stort sett fra rundt hundrelappen til rett over 300 kroner for de litt større kjøtt- eller fiskerettene. De anbefaler 4-5 retter om man er to personer. Vi gikk for fem retter og forlot Nektar mette og gode, og fikk akkurat plass til en is som vandrende dessert på gåturen hjem til andre siden av Akerselva. 

Bobler og halloumifries

Vi starter med sardiner, brød og smør. Ingen av oss hadde spist sardiner før, og ble positivt overrasket. Brødet og smøret var ti av ti. Denne retten passet også perfekt med champagnen vi startet med. 

Vi fulgte opp sardinene med en av undertegnedes favoritter fra kvelden, halloumifries! Halloumiosten var sprøstekt utenpå og deilig smeltet på innsiden. Smaken var perfekt balansert med salt og søtt, dekket i koriander, vårløk og chilli. Nydelig!

Deretter gikk vi for en utrolig smakfull gnocchi-rett og en kyllingrett som var god, men ikke den som kom best ut denne kvelden. Til slutt rundet vi av med et deilig ostefat med fire norske oster og Nektars eget plummesyltetøy. Vi skulle også gjerne smakt på tartaren, men den var de dessverre tomme for. 

Til maten nøt vi en veldig god rødvin fra Morgon i Beaujolais-distriktet, som vi fikk anbefalt.

Vin og natur i fokus

Nektar tok over lokalet i det lille trehuset på Fredensborg i 2019 og har raskt blitt et av de mest frekventerte stedene for hovedstadens vinelskere. 

Her får du vin fra hele verden, men til felles har vinene at de helst er fra små produsenter med respekt for naturen. 99 prosent er fra små, familieeide vingårder, og produsert av familier som er hands-on, helt fra vinmarkene til produksjon og distribusjon.

Veslemøy Hvidsten, daglig leder, har lang fartstid i bransjen og vet hvor hun får fatt i det beste og mest spennende i vinverden. De tilbyr mange gode varianter av det tradisjonelle slaget, men også viner du kanskje ikke får andre steder!

Så er du glad i god vin og god mat, men ikke hvite duker og høye skuldre, da er Nektarin stedet for deg. Booking av bord er kun for spisende gjester, ellers er det drop-in i baren. 

📍Fredensborgveien 42