Tur langs Maridalsvannet

Den nydelige utsikten over Maridalsvannet, tatt fra et av utsiktspunktene.

Den nydelige utsikten over Maridalsvannet, tatt fra et av utsiktspunktene.

Av Kristina Brekke

Vi har tatt turen langs Sognsvanns storebror, nemlig Maridalsvannet. En fin tur som vi anbefaler på det sterkeste!

Våren er i full anmarsj. Naturen begynner å blomstre og sola gir fra seg mer varme. Vi utnyttet en av vårdagene til å utforske litt mer av hva oslomarka har å by på, som førte oss til en vakker tur langs Maridalsvannet. Vi startet fra Kjelsås stasjon og gikk videre langs og i skogen ved Maridalsvannet, før vi til slutt endte ved bussholdeplassen på Hammeren. 

7,7 kilometer med masse inntrykk

Dette er en tur preget av nydelig natur, flotte utsiktspunkter og flere kulturhistoriske severdigheter. Stien langs Maridalsvannet passer for alle og består for det meste av grus og litt asfalt. Da vi gikk turen ble vi passert av både turgåere, syklister og barnevogner. Du må beregne rundt halvannen til to timer på de 7,7 kilometerne turen er på. 

På ruta er det flere utsiktspunkter hvor det er digg å stoppe for å ta seg en drikkepause. Naturen er idyllisk og er preget av tykk skog så langt øye kan se. Stien går også inne i skogen mesteparten av tiden, noe som gjør at du fort kan glemme at du kun er en busstur unna sentrum. 

Når tiden er inne for å ta seg et pust i bakken, er det flere steder med benker der man kan sette seg ned. De fleste er plassert ved et av de mange punktene med utsikt over vannet. Så da er det bare å sitte å nyte nydelig natur med noe godt og varmt i koppen. 

Severdigheter langs ruta

Mens du sitter å slapper av og nyter, kan det være interessant å vite hva som er greia med Maridalsvannet. Langs ruta gikk vi forbi flere skilt der det sto regler for hvordan man skal forholde seg til vannet.

For det er nemlig slik at Maridalsvannet er en av Oslos drikkevannskilder. Så i vannet kan du hverken bade, fiske eller bruke båt. Det er også fra dette vannet at Akerselva har sitt utspring. Flere steder på ruta er det skilt som beskriver litt om området rundt. Vi synes det var interessant å stoppe ved disse skiltene, for å lese om historien til disse stedene.

Sander Gård regnes som en av de eldste gårdene i Maridalen. Den ble ryddet for over 2000 år siden, og nevnes for første gang i skriftlige kilder på 1300-tallet. Denne gården passerer du langs veien før du tar av til Greveveien, en asfaltvei som turen videre fortsetter på. 

Langs asfaltveien går du forbi flere steder som er verdt å stoppe for å ta en titt. Blant annet de fire eiketrærne på venstre side av veien rett ved Nes gård, som også er kalt “kongeeikene”. Der skal sagnet ha det til at det er begravet en konge under trærne, om det er sant eller ikke er en annen sak.  

Et kort stykke unna, på samme asfaltvei, kommer du til Maridalen kirke. Denne kirken ble innviet i 1900. Vi fortsatte turen på asfaltveien forbi kirken og langs vannet, helt til vi tilslutt kom til Hammeren bussholdeplass. Fra denne bussholdeplassen går buss nummer 51 som kjører mot Brekke, Kjelsås og Nydalen.

Hvordan komme seg dit?

Å komme seg til Maridalsvannet er enkelt, og alternativene er mange. Det går både trikk (11/12) og tog eller buss (54/25) til Kjelsås stasjon. Så her er det bare til å velge det som er enklest for deg.

Fra Kjelsås stasjon går du opp Asbjørnsens vei, til Midtoddveien. Ta så til venstre og følg Midtoddveien helt til du har Oslo kommunes vannbehandlingsanlegg på venstre side. Gå deretter et stykke opp Lachmanns vei, til du kommer til en liten grusparkeringsplass på din venstre side. Når du har passert bommen er det bare til å følge stien som tar deg både inn i skogen og langs vannet.

📍Kjelsås stasjon