Fuglemyrhytta

Tekst & foto: Maren Mjelstad / Video: Gabriel Viola

Visste du at Norges mest bynære turisthytte ligger i Nordmarka? Vi tok turen til Fuglemyrhytta for å nyte den fantastiske utsikten over Oslo, i strålende vårvær.

På en høyde midt i barskogen mellom Sognsvann og Holmenkollen ligger Fuglemyrhytta. Hytta ble ferdig bygget i 2018, og er tegnet av selveste Snøhetta. Vi startet å gå fra Skådalen t-banestopp, og tok deretter fatt på turen i flotte omgivelser.



Veien opp

Skiltet til hytta viser 3,1 kilometer når vi går av t-banen. Hele veien er tydelig merket med både skilt og blåmerking på trær. Så lenge du følger pilene og rett farge kommer du deg enkelt frem.  

Turen går gjennom gammel skog og følger Skådalsbekken det meste av veien. Her kan man fint gå rett inn i skogen uten å følge noen form for sti, for så å finne en bortgjemt eventyrskog. Turen til hytta varierer mellom bortover og oppover, og har områder som gir deg valuta for svetten man har pådratt seg så langt. Noen plasser går det rett opp på ene siden, og rett ned på andre siden. 

Om du velger samme adkomstvei som oss kan du fint gå i joggesko. Da vi tok turen var det noen snø- og islagte områder den første kilometeren, før det går over til å bare være snø. Snøen var såpass hard, så man kunne enkelt gå uten å få skoene fylt med “hvit slush”.

Ved skiltet som viser 500 meter til hytta, kommer man til den bratteste delen. Den starter med en smal og bratt sti, hvor du går på en blanding av røtter, snø og is. Så hold tungen rett i munnen. Heldigvis varer ikke stigningen så lenge, og du får tilbake pusten når det slaker ut.

En utsikt som smaker

Midt blant de høye grantrærne åpner det seg en lysning hvor selve Fuglemyrhytta ligger. Takket være hyttas beliggenhet på rett over 400 m.o.h. kan man se alt fra hoppbakken i Holmenkollen, Nesoddlandet og båter på vei inn i Oslofjorden. Ikke bare det, du har også sola mer eller mindre hele dagen.

Rundt hytta kan man nyte utsikten og kanskje en matbit på flere benker og stubber. Det skal godt gjøres å ikke finne en sitteplass, men ta med et sitteunderlag for å være sikker. Det er også en gapahuk man kan bruke, uansett vær.

Det er ikke bare rundt hytta du kan slå deg ned. Det er nemlig ordnet en innebygd benk på utsiden av hytta, hvor du kan slappe av. Vi anbefaler å ha noe å sitte på her, så man slipper å bli nummen av treplankene. 

Mange muligheter for idyll

Noe som gjør Fuglemyrhytta til en flott plass å besøke er alle muligheten man har. Det bugner av stier til Frognerseteren, Sognsvann, Skådalen og mange fler. Her kan man velge og vrake ut fra hvor man vil, og hvor langt man vil gå.

For ikke å glemme Vettakollen med den fantastiske utsikten, som ligger under én kilometer unna. Om du ikke er så fryktelig interessert i utsikt, men heller litt idylliske plasser med mindre folk, så kan du finne det bare et steinkast fra hytta.

For det finnes nemlig en myr like ved hytta, Fuglemyra. Her finnes det både fine bålplasser og benker, som du kan ha helt for deg selv. Her er det mulig ett par joggesko må overgi seg for de fuktige stiene, men vil man litt vekk fra masse folk så er det verdt det!

Vår hjemtur gikk til Frognerseteren, hvor vi fulgte den blåmerkede stien. Turen på 3,2 kilometer inneholdt både saftige nedoverbakker og syredyrkende oppoverbakker. Så slik som føret er nå så må du forberede seg på et fall eller to. Ellers anbefaler vi å ake på rumpa ned de lengste nedoverbakkene. 

Fuglemyrhytta er en av Turistforeningens ubetjente hytter. Den kan leies, men må forhåndsbestilles. Minst en i reisefølget må også være medlem i DNT. For mer informasjon for å leie hytten finner du her.

📍Fuglemyrhytta

Psst! Om du kunne tenkt deg flere tips til turer du kan begi deg ut på i Oslo og omegn, sjekk ut vår nye artikkel om toppturer her.