En perfekt sommerdag i Oslo

Sjømat med utsikt på restauranten Lille Herbern.

[Annonse for Ruter] 

Tekst & bilder: Maren Mjelstad

Nå i sommer har vi tatt turen til noen favoritter innen brunsj, forfriskende drikke, bading og middag med utsikt. Rett og slett satt sammen en anbefalt dag i oslosolen, på oppfordring fra Ruter! 

Vi kjøpte en 24-timers billett hos nettopp Ruter, og besøkte noen av våre sommerfavoritter i hovedstaden. I likhet med sola dro vi fra øst til vest.

Psst! Har du sett videoen vi har delt om ’5 favoritter for en sommerdag i Oslo’ på TikTok?



Brunsj på uteserveringen til Grådi

[Stengt permanent]

Siden dette var vårt første stopp for dagen, avtalte vi å møtes på Tøyen. Hit går faktisk alle de østgående T-banene, samt buss nr. 20 og nr. 60.

En knapp gåtur fra stoppet, kommer du til restauranten Grådi. Her kan man nyte deres brunsjmeny hele uken. Sammen med kaffe og ulike juicer, går vi for hver vår “brunsj-pakke” til 290 kroner per stykk. Disse består av ulike hovedretter pluss en liten stabel med amerikanske minipannekaker. 

Cheesy Trøffeltoast er en klassiker som de fleste vil like. Tre typer ost sammen med sopp, trøffelolje og ramsløkmajones er en ypperlig miks til en brunsjrett, særlig sammen med pannekakene. Kylling&Vaffel fikk oss i utgangspunktet til å heve øyenbrynene, men ble mildt sagt positivt overrasket. Hvem skulle tro fritert kylling og vaffel var en perfekt duo? Det søte og det salte er virkelig en rett verdt å smake.

Vi bestilte også vegetaralternativet, en forfriskende Cherrytomat- og mozzerellasalat (170 kr) med surdeigsbrød til. Jordbærbalsamicoen på toppen gir det lille ekstra, og gjorde denne retten enda bedre å nyte i solen. 

📍Sørligata 40B

Forfriskende drikke hos Hammerhai

Etter maten gikk turen videre til Oslobukta - første strekke med T-bane til Jernbanetorget, før vi gikk den siste biten. Målet var den nye it-kafeen og baren Hammerhai. Stedet skiller seg ut med et fantastisk interiør med masse farger og særegen estetikk, og har uteservering med utsikt mot Oslofjorden. 

Etter å ha sittet ute i den varme sommersolen på Tøyen, ville vi kjøle oss ned med en slush. Hos Hammerhai har de Slush (59 kr), med smak av pære. Denne kan du få både med og uten alkohol, og denne gangen tok vi uten. Mengden tatt i betraktning, syns vi at man får mye for pengene! På formiddagen kan du forøvrig få det du skulle ønske deg av kaffe, som du kan nyte til medbrakt mat.

Funfact: Takket være malertalentet Elise Hisdal finner du det som kanskje er Oslos mest bildevennlige toaletter!

Bading på Bygdøy 

Fra brunsj på østkanten og en forfriskende sommerdrikk i sentrum, går turen vestover. Først med trikk fra Bjørvika til Solli, for så å ta buss nr. 30 til Bygdøy. Vi går av på busstoppet Herbenveien. Det var nemlig øya Lille Herbern som sto for tur.

Ute på den lille øya er det flere bademuligheter. Om du ønsker å gå ut i vannet, er det flere steder det er grunt og det er flere brygger å hoppe fra. Vi gikk for sistnevnte på en brygge helt til venstre fra der du går av fergen. Her var det et lite hus med overbygg og benker, samt en stige ned til vannet. 

Selv om dette var en fin sommerdag i juli, var vi alene i det grønnturkise vannet. Dybden var såpass at alle turte å hoppe, mens stigen gjorde det enkelt å komme seg opp igjen. Hvis du heller ønsker å gå gradvis ut i vannet, ble vi anbefalt den lille odden som er på motsatt side av der du går av fergen. Meget mulig vi tester ut det neste gang.

Lille Herbern: Idyllisk sjømatmiddag med utsikt

Etter badingen var det på tide med litt mat igjen, denne gangen middag. Når vi skal kose oss skikkelig en sommerdag faller ofte valget på restauranten med samme navn som øya, Lille Herbern. Uteserveringen er noe av det beste i Oslo, og gir assosiasjoner til sørlandet. Her sitter man rett ved vannkanten, kjenner saltvannslukten og har en nydelig utsikt. 

Tre av oss delte skalldyrsfat til 795 kroner (minimum to stykk). Denne består av reker, krabbeklør, skagenrøre, blåskjell, sjøkreps, snøkrabbe, brød, aioli og rognrømme. Selv om vi var sultne, så var dette mer en nok mat. Med lyden av bølger og måkeskrik, er det nesten som tatt ut av en film der vi satt og renset reker. 

Det er kanskje ikke en overraskelse at stedet har spesialisert seg på sjømat, når man ser beliggenheten. Det er likevel vegetarmuligheter og en av oss bestilte Røkt Søtpotet (225 kr), med urtemarinert sopp, fritert potet, solsikkefrø og salat med sitrus-vinaigrette. Denne får tommel opp, nam!

NB! Etter klokken 18:17 går ikke bussen helt ned til Herbernveien, men til stoppet Fredriksborg. Det ligger rundt tolv minutters gange fra til Herbernfergen (bryggen).

📍Herbernveien v/ brygge

Info om Ruter-billetten

Denne dagen brukte vi 24-timersbilletten man får kjøpt i Ruter- eller RuterBillett-appen på mobil, eller et reisekort. Prisen for voksen er 117 kroner. Hvis du reiser mer enn tre ganger på et døgn, kan det lønne seg med denne billettypen.
Billetten kan brukes på alle Ruters busser, trikker, T-baner og båter, og på Vys tog i Oslo og deler av Viken (tidligere Akershus fylke). Har du sett Ruters En guide til tidenes leeeengste sommer enda? Her kan du finne enda mer inspirasjon til deilige sommerdager i Oslo. God (sommer)tur!