Lille Herbern: En av Oslos flotteste uteserveringer om sommeren

Det er lett å få en sommerfølelsen på Lille Herbern i Oslo.

Tekst & foto: Lene Myrum Haugen

Bli med til en idyllisk liten plass, der du hører lyden av bølgene mens du nyter utsikten og smakene fra havet. 

Lille Herbern er en restaurant som gir deg sørlandsidyll og deilig sjømat i Oslo. Unikt noe annet sted i byen, plassert fint på en liten øy utenfor Bygdøy. 

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Lille Herbern på TikTok?



Først til mølla

Lille Herbern er for mange en must-go i løpet av sommeren, og dette gjelder også oss. Restaurantens atmosfære er upåklagelig, og på en varm sommerdag er det nesten som å være i en annen by.

Navnet på øya er også Lille Herbern, og man må i båt for å komme seg ut hit. Men du trenger ikke egen båt, for restauranten har en egen liten “ferge” som kjører kontinuerlig. Denne tar deg det korte stykket fra bryggen på Bygdøy og over til Lille Herbern. Turen koster 50 kroner per voksen (20 kr for barn), og inkluderer retur. Det tar ikke så mye mer enn ett minutt å komme seg over til bryggen. 

Med en stor uteservering som strekker seg rundt det røde huset og ut mot fjorden, er nok dette en av Oslos flotteste uteserveringer. Det bugner av trær og blomster, og du sitter helt ut mot vannet. Fra bryggen går du over den store gruslagte plassen og bort til skiltet som viser til restauranten. Uteserveringen er ikke synlig med det første fordi den ligger litt bak en slags grønn oase.

Stedet er naturligvis veldig populært gjennom sommeren, og det kan være lurt å dra litt tidligere ut, i hvert fall på de fineste dagene. For de tar ikke imot bookinger på grupper under 8 personer, så det er for det meste “først til mølla”. I påvente av et bord kan man enten nyte øya og ta seg et bad for den saks skyld, eller så har de et eget område på uteserveringen hvor man kan vente med noe godt i glasset. Her er det ofte plass mens man venter.

Reker, blåskjell og fiskeburger

Stedet er først og fremt en sjømatrestaurant. Menyen består av klassikere som fiskesuppe, reker, blåskjell og fish & chips. I tillegg har de en populær lakseburger, dagens kjøtt, og vegetarretten marinert og sautert sopp, med cannellinibønner, pestopoteter og syltede grønnsaker. Kanskje også noe for de som ønsker noe annet enn sjømat.

I tillegg har de Lille Herbern skalldyrfat til 995 kroner per person hvis man virkelig skal kose seg, med reker, krabbeklør, østers, snøkrabbe, hummer, kamskjell og sjøkreps. Forresten lurt å nevne at restauranten har to kjøkken, en for grillrettene og en for alt annet på menyen. Derfor kan maten komme på forskjellige tidspunkter til bordet, men så fort det er klart. 

Vi gikk for lakseburger og moules mariniéres (blåskjell) ved vårt siste besøk. “Sjukt godt” er beskrivelsen etter første bit av burgeren ved bordet vårt. Årets burger får du med cheddar, salat, syltet agurk, sennep, baconmajones og bakte poteter, og den koster 265 kroner. Blåskjellene er kremet og med kruttonger “i gryta”.

I fjor sommer prøvde vi oss på deres drinker Nordic Paloma og Øya Moscow Mule, som begge passet bra til en varm sommerkveld. De var litt stive i prisen til 135 og 155 kroner, men vi betaler det gledelig for å nyte de på akkurat denne uteserveringen. Prisen for en pils lå på 108 kroner (0,4l). Antageligvis har disse prisene økt noe i år!

Før man avslutter kvelden er det ofte viktig å smake på kjøkkenets søtsaker. De har to forskjellige varianter med iskrem. Enten Jordbær med vaniljeis og honeycomb crumble, eller Brownie med vaniljeis med karamellisert hvit sjokolade, brownie crumble og salt karamell. Begge koster 165 kr.

Åpent hele sommeren

Den fine restauranten holder åpent hele uken i sommersesongen. På hverdager åpner de klokken 14 og i helgen åpner de 12. Det stenger kl. 23, men kjøkkenet stenger kl. 21 hele uken. 

Vi anbefaler ankomst med egen sykkel eller kollektivtransport. Det går buss til stoppet Herbernveien frem til klokken 18:17. Herfra er det er par minutters gange til bryggen der fergen/båten ligger. Etter dette er nærmeste stopp for bussen Fredriksborg, herfra er det cirka tolv minutters gange ned til Herbernfergen (bryggen). De har ikke egen parkering for bil, men man kan selvfølgelig også ta taxi ut til Herbernveien.

Det kan være greit å vite at Herbernveien ser ut som en vanlig gate i et boligstrøk ut mot fjorden, men det er her du skal gå ned. Når du kommer ned denne rundt 150 meter lange gaten ser du bryggen og båten, som bringer deg til denne sommerperlen. 

📍Herbernveien v/ brygge

Psst! Glad i uteserveringer? Sjekk ut vår oversikt over Oslos hyggeligste uteserveringer.