Cake Sisters Oslo

Patricia og Bárbara smaker på nystekt cookie med hjemmelaget nutellafyll.

[Stengt permanent]

Av Lene Myrum Haugen / Foto: Gabriel Viola

Har du smakt vegansk kake før? De rå damene bak Cake Sisters Oslo byr på smakfulle kaker og søtsaker som kan nytes av alle. Vi har tatt en prat med de for å lære mer om deres unike kakekonsept.

Vi møtte Patricia og Bárbara, de to spanske damene bak navnet Cake Sisters Oslo som gikk fra klassiske kontorjobber til å lage veganske kaker til Oslos befolking. De har alltid vært glad i matlagning og baking, men at det var slik de skulle ende opp hadde ingen av de trodd. Det hele kom til live da de skulle tilbake til Oslo og kom til å savne alle de veganske bakeriene fra tiden i Spania.

– For å være ærlig så savnet vi å spise kake. Vi var frustrerte forbrukere for det var vanskelig å få tak i vegansk kake i Oslo. Så vi måtte ta saken i egne hender!

Sisterhood

Patricia og Bárbara jobber når det trengs, helger som ukedager. Bare på en uke har de bakt ca 35 kaker, alt i sitt eget kjøkken. Heldigvis har de mange kjøleskap forteller de oss. I en periode når de hadde barna hjemme bakte de om kvelden og natten. Da ble det fort sent! Nå som de sender barna i barnehage baker de mest på morgen og på dagen, og har litt mer normal arbeidstid.

– Det var mange kvelder der klokka plutselig var tre før jeg kom meg i seng, så var det opp igjen med barna syv på morgenen.

Det er stort engasjement å se hos damene, de er veldig opptatt av å leve vegansk og innrømmer at de har en sikkelig “sweet tooth”. Idéen kom til i 2018 og deres glede for søtsaker ble til en forretning på ekte, høsten 2019. I dag er de fornøyde med at de kan hjelpe til for å gjøre lettere for andre å velge veganske kaker. Kakene bakes hjemme og de leverer selv til kunder, med litt hjelp fra sine menn, som kaller seg “Cake brothers”. 

–  For oss er ikke Cake Sisters bare en forretning, vi vil være med på å skape en forandring. Å gi et plantebasert alternativ til dessert som er like bra som alt annet på markedet, kanskje til og med bedre!

Du har kanskje sett de på Instagram, der de viser frem sine hjemmelagde veganske kaker i alle slags farger. Men damene bak kontoen er faktisk ikke søsken, eller i slekt i det hele tatt. Navnet kommer fra at de føler seg i søsterskap med alle kvinnelige dyr som utnyttes i matindustrien. De påpeker at det faktisk oftest er kvinnelige dyr som gir oss produktene som brukes i baking, alt fra melk til honning. For damene går veganisme og feminisme hånd i hånd. I bakingen benyttes altså ingen ingredienser fra dyr.

–  Samfunnet er vant til å utnytte kvinnelig dyr, for oss er det viktig å støtte under søsterskap og ikke utnytte dyrene på noen som helst måte. Vi føler at feminisme og veganisme går hånd i hånd.

I tillegg innrømmer damene at de føler de seg litt som familie nå når de er i Norge langt unna familiene sine i Spania. De har begge norske menn og egen familie her men de synes det har vært veldig fint å ha hverandre.

– Vi føler oss på mange måter litt som søstre nå!

Egne favoritter

Når de baker blir det som regel litt til overs og de forteller at de fort spiser kake hver dag, dog ikke et helt stykke. Det er en god blanding av å sjekke kvaliteten og være glad i søtsaker høres det ut som.

– Vi smaker alltid på det vi lager, og vi må som regel skjære de for å gjøre de jevne, så det blir som regel noe til oss også, smiler de.

Patricia sin personlige favoritt er snickerskaken deres, mens Bárbara velger nutellakaken. Vi smakte på flere av kakene, blant annet gulrotkaken som er den mest populære. Det var utvilsomt en saftig kake og man tenker ikke over at denne er vegansk, fordi det bare er veldig godt.

I tillegg må vi få si at deres cookie og snickerbar, var helt himmelske. Det er spesielt mye jobb bak snickersbaren, fordi de lager den helt fra bunn. De sier at det tok litt tid å perfeksjonere den, men nå er de fornøyde og bruker de som dekorasjon på snickerskaken sin.

Andre oslofavoritter

Som veganere og matglade måtte vi sjekke hva de anbefaler i Oslo. Det tok ikke så lang tid før de ble enige om svaret, og de har noen faste og noen nye favoritter.

-  Vi elsker å dra til Funky Fresh Foods, som også var det første stedet vi oppdaget her i byen. Det er et veldig fint og lyst sted til å sitte og jobbe og nyte en kaffe. Så er vi også veldig glad i Nordvegan og Naturli. De tre er nok de vi som regel drar til. Vi har også blitt glad i nye Vaquera Verde, hvor alt er vegetar og kan gjøres vegansk der. Deres Douce de lete er himmelsk! Anbefaler folk å prøve deres tastings meny.

De merker at det ikke bare er veganer og folk med allergier som bestiller, de har blant annet laget kake til et bryllup der ingen var veganere. Så selv om damene lever vegansk selv er de opptatt av at man ikke trenger å være vegetarianer eller veganer for å spise deres kaker. Men de vil gjøre det lett å velge produkter som ikke bruker dyr, og tror det er en generell forandring på gang.

-  Vi vil bli kvitt stereotypen om at vegansk mat ikke smaker godt, for det er ikke sant!