byMad: Ny kafe og bar på Tullinløkka

[Stenges midlertidig fra 3. februar 2024]

Tekst & foto: Taran Hofvind

Gjenbruk, design og arkitektur står i fokus på denne stilrene og minimalistiske kafeen og baren i Pilestredet!

byMad beskriver seg selv som et samlingssted for alle med interesse for og glede av byen, det urbane, design, arkitektur, mat og drikke. De holder til i det stadig mer populære området i sentrum, som tidligere var litt bortgjemt. Kafeen tilbyr kaffe, lunsj og bakst, og et glass vin eller en øl om det skulle friste.



Sandwicher, bakst og kaffe

På kafeen som åpnet i mai i fjor, er det høyt under taket og en rolig og behagelig atmosfære. Det er lagt godt til rette for å sitte og jobbe, ta et møte eller bare hygge seg med gode venner. De serverer kaffe fra lokale brennerier, enkel lunsj og deilig bakst.

Vi gikk for en lunsj med både sandwich, kaffe og bakst. Til lunsj serverer de sandwicher med ost og skinke (85 kr), ajvar og feta (79 kr) eller serranoskinke og pesto (85 kr). Vi var innom rett etter lunsjrushet så det var litt lite utvalg igjen, men vi fikk oss en deilig surdeigssandwich med ost, skinke, salat og sennep. Den var såpass stor at vi valgte å dele den siden vi ville ha litt bakst til kaffen i tillegg. 

Av bakst tilbyr de croissanter (38 kr), pain de chocolat (42 kr), kanelsnurr (42 kr), cookies (53 kr) og skoleboller (42 kr). Vi ble anbefalt en saftig skolebolle, som absolutt kan anbefales videre. Av kaffe gikk vi for dobbel cappuccino (44 kr) og en enkel islatte (51 kr), som var helt topp! Disse kom i noen helt spesielle keramikkrus, som du kan lese litt mer om nedenfor.

Mot slutten av uken utvider de åpningstiden, men det vil også være mulig å kose seg med et glass øl eller vin gjennom hele uken.

Psst! Tullinløkka og Pilestredet er et spennende området i sentrum hvor det skjer mye om dagen. Det er blant annet der du finner nyåpnede Kafeteria August, vinbaren Becco og den velkjente kaffebaren Fuglen.

Kreativt og bærekraftig til fingerspissen

byMad ligger i første etasjen i bygget der konsernet Mad holder til. De er et arkitektkontor og et stort konsern bestående av flere underselskap med ulike spesialiteter..

De hadde en visjon om å at det skulle skje noe på bakkeplan der de har kontorer og valgte derfor å gjøre disse lokalene til kafe og bar! Det er et pionerprosjekt for interiørarkitektene hvor de kan vise at det er mulig å skape et slikt sted basert på gjenbruk. Det meste av inventaret er laget av gjenbruksmaterialer og alt har en historie.

Blant annet er mursteinen hentet fra deres gjenbruksprosjekt i Kristian August Gate 13 og panelet har de plukket fram fra bak masse gipsvegger. Platene på konstruksjonen rundt disken er fra kontorene de flyttet fra i Nydalen, og bordene og glassene er fra et konkursbo. De stilige lampene over disken er laget av papp og sykkel-eiker!

Kafeen har også kaffekopper som er laget av gjenbrukt byggegropsleire fra Bjørvik, som er renset og dreid i Oslo. Med andre ord, veldig lokale kopper! Her er kreativiteten på topp og kan virkelig inspirere andre til å ta mer miljøvennlige valg, basert på gjenbruk når man skal skape noe nytt. 

De har åpent mandag til onsdag fra kl. 10 til 17, og torsdag til fredag er det åpent til midnatt. Det er også muligheter for å leie lokalet til ulike arrangementer, som feiringer, større møter, lanseringer osv.

📍Pilestredet 27