Kafeteria August: Ny it-restaurant på Tullinløkka

Sandwich med mortadelle og yoghurt med rørte solbær på Kafeteria August.

Tekst & foto: Taran Hofvind

Et nytt tilskudd i Oslos matjungel har nettopp åpnet dørene på Tullinløkka. Ingen ringere enn mannen bak Maaemo og The Vandelay, Esben Holmboe Bang, står for nyåpningen. 

De aller hippeste osloborgerne har allerede besøkt Kafeteria August og sikret seg de første bildene av vin, tartar og trendy interiør. Vi har tatt turen for å sjekke om det er like bra som det ser ut!

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Kafeteria August på TikTok?



Trendy og uformelt 

Restauranten ligger gjemt i en bakgård i Universitetsgata, blant glass, betong og futuristisk belysning. Men på innsiden er det hakket mer hjemmekoselig og avslappet. Kafeteria August har satset på et heldagskonsept og tilbyr frokost fra klokken 09, lunsj fra klokken 12 og middag fra klokken 17 til 23, tirsdag til og med lørdag. Konseptet gir assosiasjoner til Holzweilers Café Platz på Munchs brygge, bare enda mer avslappet og hjemmekoselig.

Hvis du ikke har for vane å spise på Maaemo eller The Vandelay, betyr det ikka at Kafeteria August ikke er noe for deg. I kontrast til sine «søsterrestauranter» er det litt lavere skuldre og mer uformell stemning her, som også reflekteres i navnevalget. Klientellet er en god blanding av de mest trendy folka i byen, «vanlige folk» i turklær og menn i dress, som tilsynelatende jobber i nærområdet. Her trenger du på ingen måte stryke skjorta for å komme inn døra, og heller ikke booke på forhånd, det er nemlig ikke mulig.

Restauranten føles romslig og det åpne kjøkkenet er hjerte i lokalet. Menyen deres er delt opp i frokost-, lunsj- og kveldsmeny, med flere overlappende retter.  

Populær frokost og bakst

Frokostmenyen består av en sandwich (125 kr), en frokosttallerken med rugbrød, ost og kokt egg (83 kr), grapefrukt (40 kr) og yoghurt med solbær og pistasj (68 kr). De har også croissanter (42 kr), dagens søtbakst (48 kr) og kakestykke (55 kr). Vi kom i ett-tiden og da var de dessverre utsolgt for all søtbakst. Vi gikk derfor for sandwich, yoghurten, grapefrukt, og en cappuccino, og i tillegg en potetsalat (165 kr) fra lunsjmenyen vi som fikk anbefalt. 

Yoghurten ble servert med rørte solbær og en generøs mengde pistasj. Her får du syre, sødme og nøttesmak i en nydelig kombo. Sandwichen var generøst kledd i mortadella med revet ost, sylteagurk, tapenade og grov sennep på siden. Her var det mye smak. Syre, umami og sødme harmonerte veldig fint også i denne retten. 

Potetsalaten vi fikk anbefalt var absolutt et godt valg og leverte varene. Her var det også masse smak og deilig konsistens med fine kontraster. Grapefruktskivene var et friskt innslag og toppet med chilipulver, som var en spennende kombinasjon. 

Oransjevin og tartar på kvelden

Vi var også en liten tur innom en ettermiddag og tok et glass vin, og litt ost (Comté, 98 kr) og brød og smør (55 kr). Da ble vi anbefalt en veldig god og frisk oransjevin, som traff spikeren på hodet. 

Lokalet var så og si fullt fra klokken 17 og utover. Da ble lyset dempet og musikken skrudd et par hakk opp. Noen gjester tok seg bare et par glass vin, mens andre prøvde alle rettene fra menyen. Disse rettene er ment til å kunne deles, slik kan man også smake på mer av menyen. 

Vi har definitivt tenkt oss tilbake for å teste tartaren og retten som heter Bønner med blåmugg. På kveldsmenyen tilbyr de også blant annet østers, spekemat, beter, endive og krabbe, og den tidligere nevnte potetsalaten. 

Fresht og retro interiør

I tillegg til god mat og vin tilbyr Kafeteria August vakre omgivelser. Her har de lagt ned en skikkelig innsats i interiøret. De har skapt en lun atmosfære, som er myk og vennlig og samtidig veldig lyst og fresht. 

Fargepaletten skal være inspirert av ikoniske Villa Stenersen, som vi har besøkt tidligere. Det er vakre farger på både tallerken, veggene og kunsten som pryder den, og taket er fylt store, hvite rislamper i ulike størrelser. Interiøret er preget av nordisk design og mange stilige detaljer.  

Maten blir servert på tallerkener som vekker minner fra barndommen på 90-tallet. Ingen er like og kommer i en blanding av blass rosa og blå, noe som ligner på bestemors gamle servise og farfars mørkegrønne asjetter fra 70-tallet. Denne detaljen er med på å løfte opplevelsen. 

De har også gått for en god variasjon av størrelse på bord og sitteplasser. Det er runde bord, små bord til to, og langbord til større grupper. Det er også noen plasser i vinduskarmen, med kanskje litt vel smale seter, men det funker hvis du ikke skal sitte der i timesvis. Kjøkkenet er har de dekket av tradisjonelle hvite fliser fra benk til tak, og bardisken er opplyst av tre klassiske og fargerike PH 5-lamper.

Vi vil tilbake 

Vi fikk inntrykk av at de fortsatt jobber litt med å komme helt på plass. Noen ganger trengte de en ekstra påminnelse fra gjestene om hva som var bestilt, eller retter som ble glemt, men maten innfridde når den først er på bordet. Alle rundt oss snakket varmt om det de fikk servert. Vi kommer definitivt til å besøke Kafeteria August flere ganger utover våren.

Prisnivået er moderat, men her er det høy kvalitet og mange av rettene gir deg absolutt mye, og de ligger helt på nivå med sammenlignbare steder. 


📍Universitetsgata 9