Bakkekroen: Vin og ost på Smestad
Tekst & foto: Maren Mjelstad
I et funkishus fra 1933 har det nå åpnet en ny restaurant, med fokus på norsk mat, lokale råvarer, jazz og god vin.
Det runde bygget i Smestad-krysset har fått nytt liv av folkene som blant annet står bak favorittene Vin Vin, Becco og Aku Aku. Kan det nye stedet leve opp til forventningene?
Koselig atmosfære og mørke detaljer
Det er ikke vanskelig å legge merke til det uvanlige bygget på Smestad, designet av byarkitekt Peter Daniel Hofflund. De store bokstavene på fasaden og på taket gir liten tvil om byggets navn.
Når vi kommer inn i selve restauranten, er det flere ting øynene fester seg på. Fargerike teppebilder på veggen, lysinstallasjoner i taket, og generelt utformingen av det runde rommet. Det er en koselig atmosfære, og de mørke detaljene gir en lun stemning.
Da vi tok turen en onsdag ettermiddag, oppdaget vi raskt at vi var mye yngre enn resten av klientellet. Men det kan ha mest med tidspunktet vi var der på. Interiøret og plassens utvalg av mat og drikke syns vi passer til både unge vennegjenger, jobbkolleger og til en date.
Menyen består av kategoriene småplukk, kokkens utvalgte, forretter, hovedretter og dessert. Et gjennomgående tema er lokale råvarer og preg av Norge. Du finner hele menyen på deres hjemmeside.
Ostefat og rødvin
Denne gangen gikk vi for Bakkefatet (395 kr). Det bestod av tre ulike oster, to syltetøy, to typer salami og kjeks. Alt fra fikensyltetøyet til blåmuggosten er produsert her i landet. Servitøren kom med sine anbefalinger på hva vi burde spise sammen, noe vi fulgte gledelig.
Vi kan anbefale å dele ostefatet mellom to, slik vi gjorde. Siden vi ikke var der for å spise et større måltid, passet Bakkefatet perfekt.
Ved siden av dette tok vi et glass av rødvinen Montesecondo Chianti Classico (180 kr), anbefalt av servitøren. Denne hadde en tydelig smak av kirsebær, og vi syns det passet veldig bra sammen med ostene.
De har et rikt utvalg viner, hvor du kan få de fleste på glass om du spør servitøren. De har også øl på fat (98-115 kr for 0,4l), flere flaskeøl (100-150 kr) og drinker (175 kr).
Du kan reserverer bord, men da er det spiseplikt. De har en del bord satt av til drop in, så man kan fint komme hit bare for noe godt i glasset også.
Gratis jazzkvelder og quiz
En gang i måneden inviterer de til quiz som tar for seg norsk og internasjonal idrettshistorie. Hvor ligger verdens største hoppbakke? Hvem satte olympisk rekord uten sko på bena? Dette er noen eksempler på spørsmål. Det er maks fem per lag, og vinnerlaget får premier!
Det er også andre grunner til at du får en koselig kveld her. Bakkejazz er en fast konsertserie de har annenhver lørdag i oddetallsuker fra klokken 15.30-17. Da spilles det både nye og tradisjonelle jazzformer, med rullerende band og artister.
Bakkejazzen er gratis, men også her gjelder spiseplikt om du reserverer bord. Her kan du se hvem som spiller og andre arrangementer på Bakkekroen.
Åpningstidene er tirsdag til torsdag klokken 11-23, fredag 11-24, lørdag 12-24 og søndag 12-21.
📍Sørkedalsveien 81