Aku Aku: Tikibaren på løkka

Lysene i de forskjellige uvanlige lampene setter virkelig stemningen.

[Stengt permanent]

Tekst & foto: Kathrine Skjærum

Du har kanskje kjørt forbi med trikken noen ganger og sett de grønne lysene fra tikibaren på løkka, men aldri sjekket den ut? Vi har tatt turen inn for å oppleve Norges eneste autentiske tiki bar. 

Med 126 forskjellige typer rom, tradisjonelle tikidrinker, hjemmelagde siruper og utallige tikistatuer er denne baren den eneste i landet som følger det strenge tiki bar-konseptet til punkt og prikke.

Maksimalistisk stil

Det første som møter deg innenfor døren er en kano som henger i taket. Det er ikke en hvilken som helst kano, denne er utlånt fra Kon-Tiki museet. På veggene er det bilder av oppdageren Thor Heyerdahl fra Kon-Tiki ekspedisjonen. Det er fra boken hans om påskeøya Aku Aku baren har fått navnet fra. Som kommer fra Rapa Nui mytologien, “det er de dødes ånder som passer på deg”. 

Vel inne på Aku Aku er det som om hele verden utenfor forsvinner. Stemningen er mørk og eksotisk, og musikken som spiller er i autentisk tiki bar stil fra Hawaii, fra 50/60-tallet med glade eksotiske rytmer. Det henger pufferfish og fiskeredskaper omgjort til lamper i taket, som lyser opp i grønne og blå farger.

I et stort skap som henger på veggen lyser det rødt. Der er det en stor samling av forskjellige tikiglass samlet fra alle verdens kroker. Det er en del av konseptet, å stille ut artefakter fra turer og samle tikikopper fra hele verden. 

Konseptet startet på 30-tallet med Don Beach, som startet en polynesisk temabar og -restaurant kalt “Don the Beachcomber” i Hollywood. Her ble det servert kantonesisk mat og et bredt utvalg eksotiske drinker med rom, og med utstilling av artefakter fra hans egne reiser i tropene. Dette ble grunnlaget for tiki bar-konseptet.

Solid utvalg av cocktails og rom

Vi setter oss ned i en krok hvor vi har utsikt til baren. Det er hyller på hyller med forskjellig typer rom, tikikopper og glass. Bartenderen står i hawaiiskjorte og shaker drinker, samtidig som vi hører Escape (The Piña Colada Song) spille i bakgrunnen. 

Når vi tar opp menyen får vi “bakoversveis” for det er et solid utvalg av cocktails og rom, i tillegg til at de har noen typer øl, cider, whiskey og vin. Vi er derimot mest nysgjerrig på deres originale tiki cocktails. De står med navn og sammensetninger vi aldri har vært borte i før. 

Vi startet å smake på Chilikoi og Aku Aku Chili Punch som er husets signaturdrinker. Disse er laget med chilirom som de har laget selv. Chilikoi ble kveldens store favoritt, fint dandert med blomster, chili og mynte, med smak av frisk pasjonsfrukt og et lite hint chili. 

Vi bestilte også noen klassiske tikidrinker som Mai Tai og Suffering Bastard. Mai Tai er en av de mest kjente og kjære for tiki-kulturen. Dens opprinnelse går helt tilbake til 40-tallet. Tikidrinker kjennetegnes med å være spicy og friske, gjerne smaker av sitrus og kanel. Denne drinken var både litt søt og bitter, og falt i smak hos oss.  

Suffering Bastard er en frisk drink med smak av lime og ingefær, kjent for å være “the hangover cure”. Drinken serveres i et helt spesielt tikiglass med en skikkelse som krøker seg sammen og holder seg for hodet, i smerte. Muligens et kjent fenomen for flere…

De serverer også store punsjboller i forskjellig tema til deling, og dette er noe som må testes ut på neste besøk! Aku Aku Tiki Bar er absolutt et sted man må innom for å oppleve stemningen og ikke minst drinkene. 

📍Thorvald Meyers gate 32