Tre enkle høstturer i Oslomarka

Utsikt fra starten av Steinbruvannet.

Tekst og foto: Jessica Rahimi

Vi har plukket ut tre vakre og korte turer rundt om i Oslo, som passer for alle. Her kan du oppleve naturen, på kort tid.

Høsten er en flott tid å nyte naturen og lufte hodet. Turene vi har valgt ut er lavterskel, krever lite planlegging, og trenger ikke mer enn litt kakao for å gjøre minneverdig. 

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Tre enkle høstturer på TikTok?



Kringla

Plassert på Grefsen ligger Kringla. Turen rundt innsjøen tok oss under 15 minutter å gå, og har en lengde på omtrent én kilometer. Til denne turen pakket vi med oss både soppboken og hengekøyen for en avslappende dag. Vi slo oss ned for en kaffekopp mens vi nøt stillheten rundt vannet.

Her er det kun kreativiteten som kan stoppe deg, så ta deg gjerne en joggetur eller få med deg din firbeinte bestevenn. Ikke langt øst for Kringla finner du også innsjøen Langevann, som er perfekt dersom du ønsker å forlenge turen. Hvis du beveger deg vestover, kommer du til Maridalsvannet. Vi har tidligere tatt turen rundt innsjøen, som vi kan anbefale på det sterkeste.

Fra Storo kjører 56-bussen, som på kun et kvarter tar deg hele veien til busstoppet Kringlevann. Dette er  turens startpunkt.

NB! Kringla er den del av Oslos drikkevannsforsyning. Dette betyr at grilling, telting og oppheng av hengekøye må gjøres minst 50 meter fra vannet.

📍Kringla

Store Gryta  

Store Gryta er faktisk nesten nabo med Kringla, men er en litt lengre tur. Turen rundt vannet er omtrent tre kilometer, men det å beregne litt ekstra tid er ingen dum idé! Vi stoppet opp flere ganger, kun for å nyte den rolige atmosfæren.

I tillegg til  frivillige stopp, ble det også noen ufrivillige fordi vi gikk litt feil i starten. Fram til man kommer til vannet er veien en ganske klar grusvei, men splittes flere steder. Derfor kan det være lurt å ta en titt på kartet en gang iblant, bare for å se om man har gått rett.

For å komme hit tar du 56-bussen videre fra Kringlevann til endestoppet Solemskogen. Herfra starter turen mot Store Gryta nedover en ganske bratt bakke, til venstre. Fra bussholdeplassen tar det omtrent ti minutter å gå til du ser vannet.

Psst! Vi har tidligere besøkt Lille Gryta , som ligger litt vest for Store Gryta. Gjør som oss og ta med litt kakao hit, og nyt stillheten.

📍Store Gryta

Steinbruvannet

Et godt stykke til øst i Lillomarka ligger vakre Steinbruvannet. Denne turen er omtrent like lang som Store Gryta, på tre kilometer. Innsjøen er en populær badeplass om sommeren, men kanskje også året rundt? Dette er en fantastisk tur der du har øye på vannet nesten hele veien.

For å komme til Steinbruvannet må du først passere Grorud Badedam, en liten dam med fine bademuligheter. Når du går denne turen er det vanskelig å gå seg bort, siden alle grusveiene fører til Steinbruvannet. Turen rundt vannet er en skogssti. På venstre side av vannet ligger Krutthuset kafé. Om du tar deg en søndagstur i området, kan du stikke innom og unne deg en vaffel eller annet godt fra klokken 11 til 15.

Blir du ikke lei, men tvert imot lengter etter en lenger tur er det bare å følge stien oppover og forbi Steinbruvannet. Da kommer du til slutt til enda et vann, kalt Stokkevann. Og slik fortsetter det faktisk, til du har krysset grensen over til Viken.

Til Steinbruvannet kan du ta både t-bane linje 4 og 5 til Grorud T, og gå i 20 minutter (inkludert en veldig bratt bakke) til Badedammen. Eller 31-bussen fra Jernbanetorget til Grorud T. Det er også flere parkeringsplasser rett ved turområdet.

📍Steinbruvannet

Psst! Vil du lese om flere turmuligheter i Oslo? Sjekk ut våre artikler om turer i Oslomarka.