Enkel luftetur til Lille Gryta

En liten busstur unna har du hele Lillomarka å boltre deg i, vi tok en enkel tur til det lille tjernet Lille Gryta.

Tekst & foto: Kathrine Skjærum

Vi liker lengre turer, men ofte kan det være fint med en kortere tur. På denne turen i Lillomarka får du cirka to kilometer å gå og et koselig lite tjern å gå rundt. Ta gjerne med noe godt i koppen, og tilogmed hengekøya som vi gjorde.

I den travle hverdagen hvor det stadig blir mer å gjøre, er det godt å komme seg ut i skauen og få luftet hodet! Men det er ikke alltid man har nok tid eller overskudd til en tre timers skogstur, så vi tok heller en luftetur til Lille Gryta, kun et kvarter med buss fra Storo.

Et pust i en travel hverdag

Vi tok buss 56 fra Storo til Solemskogen, der turen starter. Man kjenner pulsen går ned allerede på den korte bussturen som tar oss vekk fra folk som er ivrig i gang med shopping, og tut og bråk fra vei og rundkjøringer. 

Lille Gryta er et lite tjern i Lillomarka, så det er godt å ha skikkelig fottøy tross for at det er en kort tur. Det er ganske sølete og en del partier med stein og myr på stien om høsten og våren. Turen begynner veldig rolig og greit nedover en grusvei, før skogsstiene tar over. Å ta seg til målet er ganske uproblematisk, hvor man følger de blå oppmerkede stiene.

Vi hopper fra stein til stein i de sølete partiene, krysser en kjekk bro over en bekk, og kommer til turens bratteste parti. Her får man opp pulsen og varmen, rett før man ser det lille tjernet mellom trærne. Turen tar bare en liten time tur/retur, helt perfekt nå mot vinteren hvor mørket kommer smygende i fire tiden.

Trolsk stemning og deilig stillhet

Vi ville gå rundt det lille tjernet for å finne et sted å slå oss ned, og fant oss til rette på en tidligere bålplass. Undertegnede angret med en gang på at vi ikke hadde tatt med ved og fyrstikker. Vi hengte opp hengekøyen ved bredden til det lille tjernet, og nøt den trolske stemningen sammen med en varm kopp kakao.

Tåken kryper over tjernet og trærne speiler seg i det stille vannet, man skulle nesten tro nøkken ville vise seg. Vi får luftet hode og sinn, mens vi titter utover tjernet og lytter til en deilig stillhet. Koppene med kakao smaker utmerket ute i det fri, før vi pakker sammen bananskall og kjekspapir. Vi går rundt resten av det lille tjernet til vi møter på samme stien vi kom fra og følger denne tilbake.

Sola har allerede begynt å gå ned nå når klokken nærmer seg fire. Heldigvis er det åpent terreng flere steder på stien, men hodelykt ville ikke vært så dumt å pakke ned i sekken til neste gang. Når vi kommer frem til parkeringsplassen tar det ikke lang tid før bussen kommer, og vi kan sette oss inn i varmen.

Mange valg

Har man lyst på en lengre tur i Lillomarka så er det mange gode alternativer fra Solemskogen. Like ved Lille Gryta ligger Store Gryta som er Lillomarkas største vann. Turen rundt er på drøyt fire kilometer og det kan være greit å regne med to timer.

Det er og mulig å fortsette mot Grytlihøgda. Det er en fin rundtur som gir deg utsikt over Maridalsvannet og den sydlige delen av Nordmarka. Denne turen er rundt fem kilometer lang og man kan kanskje beregne rundt tre timer hvis det er pakket med en god niste. 

📍Solemskogveien 9

    • Lengde og varighet: 2 km/ 1 time

    • Gradering: Lett fottur

    • Sted: Lillomarka

    • Transport: Buss 56 Solemskogen