Ti tips til en grønnere hverdag

Dansken og tidligere Oslo-borger Winnie Algren hekler handlenett og lager gaveposer av tekstiler for å kutte i bruk av gavepapir. (Foto: @winnie_algren på Instagram)

Dansken og tidligere Oslo-borger Winnie Algren hekler handlenett og lager gaveposer av tekstiler for å kutte i bruk av gavepapir. (Foto: @winnie_algren på Instagram)

Av Karoline Paasche

Har du lyst til å leve litt grønnere? Her er ti gode tips til å komme igang, og steder i Oslo som kan hjelpe deg på veien. Som vi alle vet kan dørstokkmila være den verste delen, men når man først har lagt til seg gode vaner kan det fort bli starten på en ny og bedre livsstil for både miljøet og en selv.

1) Først av alt; gjør det sammen med noen. Et søsken, en venn, en forelder. Det er mye enklere å holde motivasjonen oppe når man ikke gjør det alene. Gjør noe gøy ut av det, som en challenge eller en konkurranse. En liten gulrot kan være akkurat det man trenger for å komme i gang.

2) Bli inspirert! Det finnes mange gode forbilder som gjør en iherdig jobb med å fremme klimanøytrale livsstiler og andre triks og tips, på sine sosiale plattformer. Noen gode eksempler på Instagram er selvsagt en stor profil som @fattigstudent, men flere mindre som også er veldig inspirerende er @reducethejuice, , @altjegkan, @hjerteforjorda og ikke minst redaksjonens egne @sustain.lene, som nylig har kastet seg på trenden.

NRK har dessuten flere gode tv-serier og dokumentarer om miljø. Hva med å binge ‘Sløsesjokket’, ‘Planet plast’ eller ‘Live redder verden litt’ i kveld, i stedet for «How I met you mother» for n’te gang? Du lærer garantert noe nytt, selv om det er en noe alternativ underholdningssjanger.

3) Reparer i stedet for å kjøpe nytt når ting ødelegges. Ofte trenger du ikke engang å levere til service. Mye kan fikses med litt verktøy eller en symaskin hjemme. Kanskje ender det opp med en ny hobby? 

Om det ikke går an å reparere selv, benytt deg av lokale verksteder i byen. Håndverkere som skreddere, skomakere og syersker har generelt hatt mindre arbeid de siste tiårene enn tidligere, fordi folk har råd til å kjøpe nytt. Derfor bør du støtte de som fremdeles er i drift når muligheten byr seg. Her er noen håndverksbedrifter i Oslo som utmerker seg i Google anmeldelser.

Oslo sy- og servicesenter
Oslo skredderstue
Frimann Thorkildsen Rezapur Skomakeri
Majorstua systudio
Sømrom

 4) Kast mindre mat. Med Too Good To Go kan du redde god mat fra favorittspisestedene dine og bekjempe matsvinn. Mange serveringssteder i Oslo selger ut poser med overskuddsmat ved stengetid til en billig penge. Les vår nylige artikkel om det her.

Så finnes det jo både matblogger og kokebøker som tar for seg restemat også. I ‘Restekjærlighet’ og ‘Kunsten å ikke kaste mat’ finner du en flust av velsmakende oppskrifter laget på rester du har liggende i kjøleskapet.

Vi har tidligere skrevet om Holdbart.no, med utsalg på Haugenstua i Oslo. Hver dag redder kundene deres mat som ellers ville gått i søpla. De kjøper inn store kvanta av varer som av ulike grunner ikke når opp til standarden i vanlige dagligvarebutikker, men som fremdeles går fint å spise - og er opptil 90% billigere. Det kan du lese mer vårt besøk der her.

Det skader kanskje heller ikke å innføre et par kjøttfrie dager i uka? Hvis man klarer det da. Tenk at én kilo storfekjøtt krever 15.000 liter vann å produsere. Ved å spise mer vegetarisk sparer man både ekstreme mengder vann og klimagasser.

5) Handle søppelfritt i ‘Zero Waste-butikker’. Visste du at det går an å bidra til mindre søppel ved å handle varer uten engangsemballasje? I noen butikker kan du ta med egne beholdere og handle varer i løsvekt, og i flere kaféer kan du få rabatt på bestillingen din om du har med egen gjenbrukskopp. Her har vi satt opp en liten liste med noen butikker i Oslo som er gode med tanke på ‘zero waste’.

Mølleren Sylvia
Lush
Ekte vare
Nøtteblanderen
Røtter
RÅ organic skincare
Vulkan frukt & grønt i Mathallen

6) Bli en kløpper på å kildesortere, og lær videre til venner og familie. Er du i tvil om hvordan, kan du lese om sortering og gjenvinning på kommunens hjemmeside. Man får også tak i rengjøringsprodukter uten farlige kjemikalier. Svanemerkede produkter er blant de mest miljøvennlige på markedet, for eksempel Klar-serien som finnes i de fleste dagligvarebutikker.

7) Ha med handlenett i butikken i stedet for å kjøpe poser. Du finner dem over alt, og det finnes bare fordeler; prisen for nettet er spart inn etter få turer til butikken. De varer lenge, har bedre håndtak og finnes i alle slags design du kan tenke deg. Bare se på disse to!

8) Shoppestopp og brukthandel! Sett deg et mål om å ikke shoppe på X antall uker eller måneder, alt ettersom hva dine handlevaner er. DNB skrev en fin artikkel om dette tilbake i 2018, som du finner her.

I tillegg er å handle brukt et godt tiltak. Husk at du kan finne mange skjulte skatter på Finn, Tise og Fretex, eller bøker på Bookis. Den som leter skal finne. «One man´s trash is another man´s treaure», vet du.

Har du hørt Fjong.com, nettbutikken som lar deg leie plagg i stedet for å kjøpe? Man kan også arrangere byttekvelder der man samler vennegjengen og bytter plagg til låns eller eie. På denne måten får du «nye» tilskudd til garderoben.

Hvis du absolutt kjøpe noe nytt, tenk over materialet produktet er laget av og slitestyrken. Det er lurt å investere i klær og tilbehør som er dyrere, men som til gjengjeld kan vare livet ut.

Selv om butikker er stengt, er det mange som tilbyr tjenesten klikk og hent. For miljøets del er dette alternativet bedre enn å få det levert på døra. Visste du at ca. 50% av det vi handler på nett ender opp med å returneres? 70% av det vi returnerer begrunnes i feil størrelse… Det resulterer i mye unødvendig transport. Har du tid og anledning, kan du like gjerne møte opp utenfor butikken og hente varene der.

9) Begrens vannforbruket ditt til et minimum. Etter kun ett minutt i dusjen har du allerede i snitt brukt 15 liter vann. Husk også på å skru av vannet mens du pusser tennene. Det er jo tross alt unødvendig å la det renne til ingen nytte.

Når vi likevel befinner oss på baderommet, vil vi oppfordre deg til å ‘slå opp’ med engangsprodukter en gang for alle. For eksempel er ‘Bamboo makeup remover wipes’ i 3-pakning fra Makeupmekka, et miljøvennlig alternativ til bomullpads som kan vaskes og brukes om og om igjen. På bestselgerlista finnes også en vaskeklut som fjerner all sminke kun ved bruk av vann, så da slipper du samtidig å bruke halve lønninga på dyre ansiktsrenser. Vaskekluten er undertegnedes go-to løsning på sene kvelder når man ikke har tid eller lyst til å dra seg gjennom hele kveldsstell-rutinen. Posene produktene leveres i er produsert av resirkulert og nedbrytbart materiale.

Forresten, på tide å bytte ut tampongen med en menskopp? Mange er skeptiske før de har prøvd, men du kan lese mer om den beryktede menskoppen her.

10) Velg en grønnere reisevei. Ta bena eller sykkelen fatt! Nå som våren er kommet for å bli, har man ingen unnskyldning lenger. Dessuten kan man få treningsøkten unnagjort på vei til og fra jobb! Her kan du også lese vår miniguide om ulike sparkesykkel-aktører i byen, dog det ikke gir like god trening.

Lyst til å være med å bidra? Vi ønsker deg i såfall velkommen og lykke til på veien til en litt grønnere livsstil! Ingen sier at du må gå drastisk til verks fra dag én, men det er jo utvilsomt lurt å ta mer miljøvennlige valg i hverdagen. Det er tross alt hverdager det er flest av her i livet. Sånn sett er vi heldige som bor i en storby som Oslo, der det legges til rette for oss som vil gjøre en innsats for naturen og fellesskapet.