Holdbart

Holdbart1-min.jpg

Av Karoline Paasche

Holdbart på Haugenstua i Oslo redder mat som ellers ville gått i søpla. De kjøper inn store kvanta av varer som av en aller annen grunn ikke kan selges i vanlige dagligvarebutikker, og selger de mye billigere enn i vanlig butikk.

Dette er eksempelvis produkter som har kort holdbarhet igjen, såvidt har passert dato, er tatt ut av sortiment hos kjedebutikker eller er sesongvarer. Som kunde kan man spare alt fra 20-90% rabatt på slike varer. I september 2020 åpnet Holdbart sitt første utsalg i Oslo og ifølge lokalavisen Groruddalen Avis meldte om stor pågang allerede fra dag én.

Litt som en skattejakt

Holdbart har holdt på siden 2015 da de startet opp i Vestby. I dag har de åtte fysiske butikker i Norge i tillegg til nettbutikk, og jobber hver dag for å selge mat som ellers ville blitt kastes.

Dette er åpenbart lurt for alle, og kanskje spesielt passende for familier som kjøper stor kvanta av mat, eller studenter som vil få tak i sunn og billig mat uten å sprenge matbudsjettet sitt. Det blir litt som en skattejakt; man vet aldri helt hva man finner. På Holdbart.no kan du se oversikt over produkter, men det går mye i tørrvarer, hermetikk, drikkevarer, sauser, supper, krydder, frossenvarer, godterier, kaker, sminke og sanitetsprodukter og bøker. Ofte får de også inn ferskvarer som grønnsaker, egg, melk, ost og kjøtt.

Matindustrien kaster 98 000 tonn med fullgode produkter hvert år, men her kan kunder  bidra i kampen mot matsvinn ved å kjøpe produktene billig i stedet for at det går i søpla. Det er bra for miljøet, samvittigheten og lommeboka. Holdbart oppfordrer oss å bruke sansene og ikke blindt stole på best før-lappen på maten. Som det egentlig står på mange av matvarene; “Best før, men ikke dårlig etter!” Det er en vesentlig forskjell.

På websiden deres kan man la seg inspirere av mattips som hva du skal gjøre med slappe grønnsaker for å få dem friske igjen og mye mer. Vi kan for øvrig røpe at hemmeligheten er å legge dem i et kaldt vannbad i en stund, og så skal de bli så god som ny. De ber også folk skjære av mugg-biten i stedet for å kaste hele osten, og å bruke sansene til å kjenne etter om maten fremdeles kan spises. Ifølge Matvett oppgir 60% at “utgått på dato” er den viktigste grunnen til at de kaster. Målet til Holdbart er å bevisstgjøre forbrukeren og på den måten redusere det store matsvinnet. 

227.000 tonn spiselig mat i søpla

Nå er det på tide å snakke matsvinn. Neida, vi skal ikke kjefte. Du kan trygt lese videre.

Det er lurt å forbedre seg på ting som angår flere og har positive ringvirkninger for oss alle- som miljøspørsmål og å bekjempe svinn. Visste du at Norge ligger i verdenstoppen i å kaste helt fin mat? Her hiver vi 227 000 tonn spiselig mat hvert år. Det tilsvarer nesten 43 kilo mat per innbygger! Vi lever i et moderne samfunn preget av overkonsummering. Det er så mye som frister- og vi lar oss friste hele tiden av mat vi ikke klarer eller rekker å spise opp, før det blir forderva og i siste instans ender opp i søpla. 

Kanskje har du et nyttårsforsett knyttet til det å kaste mindre? I så fall- godt valg! Om ikke, vurder gjerne å starte nå. Det er aldri for sent! Hvis du er en av de som fortsatt prøver å bli litt flinkere hver dag langt ut i februar, er det lov å klappe seg på skulderen. 19. januar er visstnok datoen folk flest legger forsettene sine på hylla for inneværende år. Det betyr at dersom du har holdt ut til nå, er sjansene mye større for å klare å gjennomføre årets forsett. 

Når man snakker om matsvinn er det mange moralprekener og pekefingre ute og går. Det kan virke som at problemet er helt uløselig når man får skyhøye prosenter tredd over hodet på en. Og det kan faktisk virke mot sin hensikt- at det fungerer demotiverende. Derfor har vi lyst til å fokusere på tiltak du kan foreta deg som er lettere overkommelig, og vise deg som leser at det finnes noe du kan gjøre som bidrar positivt. 

📍Garver Ytteborgs vei 98