Takparken på Økern: Nord-Europas største

Utsikt langt ut over Oslo fra takparken på Økern.

Tekst & foto: Jessica Rahimi

Har du kanskje sett små reklameplakater på bussen der det står «New York midt på Økern»? Vi tok oss turen til «New York», og har masse gøy å fortelle om.

Ikke langt unna Økern T-banestasjon finner du et nybygget nabolag, med høye bygninger og moderne arkitektur. Blant disse ligger Økern Portal, og selveste takparken. Ta turen til åttende etasje, for en unik opplevelse.



«New York» midt på Økern

Enten du vil sole deg, trene, eller ta deg en kald drikke i frisk luft er mulighetene mange. Over 2.000 kvadratmeter finner du sitteplasser, treningsapparater og løpebane. Løpebanen er bygd på et skråtak, så her får du både litt oppover- og litt nedoverbakke.

Mellom de ulike opplevelsene er det flere blomsterenger og grøntområder som lyser opp plassen, og du glemmer kanskje fort hvor du egentlig befinner deg. Det er til og med spiselige blomster som du kan smake på. Husk også at du befinner deg på taket i åttende etasje, så her er det også en fin utsikt å se.

Takparken kan benyttes av alle, det er gratis å både trene og ta seg en tur opp. For barna er det også en egen liten del, hvor det er pilhytter med ekstra små gjennomganger.

For å komme opp til takparken må du først inn i Økern Portal. Du finner så en heis som tar deg rett opp til takhagen. For å ta heisen må du ha fått en kode å skrive inn. Scan QR-koden som vises på skjermen utenfor heisen, så får du registrert besøket, gratis.

 Bærekraftig utvikling

Ikke nok med sitteplasser, treningsapparater og løpebane, her er også 5.000 kvadratmeter satt av til å dyrke frukt, urter og grønnsaker. For å plukke og smake må du være andelshaver, men gangveiene og friområdene er åpne for alle. 

Blant de mange sitteplasser og treningsapparater er også et avsperret område med bikuber, der honningen også kommer til å brukes nede i restaurantene. I juni er det også planlagt at det kommer et meitemarkhotell som skal vise hvordan meitemarken komposterer og arbeider med jorda.

Under takparken holder flere restauranter til, og for et mer bærekraftig utgangspunkt bruker disse råvarer dyrket på taket! I tillegg går matrestene fra spisestedene til bruk av kompost til å dyrke nye råvarer.

Bli mett på Portalen

Restaurantene og spisestedene er mange, og her er det mye mat å velge blant. Det er både kafeer, frokost, lunsj og middag. Du finner for eksempel spisestedene Molto Trattoria, Mr Garden, Ms Farmer og kaffebaren In Between.

Her kan du blant annet velge mellom sushi, ramen, wok. Eller har du kanskje mer lyst på smaker fra Mexico, Hawaii og Korea? Eller gode gamle italienske retter. Kafeene serverer hjemmelagde surdeigsbaguetter til frokost, nystekte bakverk og havregrøt.

Vi tok oss en liten spisepause hos Street Flavours og kan si oss fornøyde. Der bestilte vi arabisk zaatar brød med hummus (99 kr), og korean chicken wings med dip (159 kr). Mens du venter på maten kan du ta fram et av de mange brettspillene restauranten tilbyr, og spice opp besøket med litt konkurranseinstinkt. På onsdager holder de forøvrig quiz klokken 18. De har også en egen TV hvor de viser sport.

📍Lørenfaret 1

Psst! Visste du forresten at bruktbutikken Bærekraftig, kun er noen minutters gange fra Økern Portal?