Sykkeltur: Torshov til Vippetangen

sykkeltur-sep21-KathrineSkjaerum.JPEG

Tekst & foto: Kathrine Skjærum

Fyrhuset Kuba, Vippa, sykkelstasjon og kaffe - på sykkel! Vi har tatt turen fra Torshov til Vippetangen og fått utforsket en av sykkelrutene i Oslo.

Det er midt i september og sykkelen må brukes før kuldegradene kommer og truer med blå fingre og rød nese. Her er et godt urbant turtips på sykkel.

Unngå travle gater og spis på Vippa

Vi startet i nærheten av Rema 1000 på Torshov. Herfra starter turen kun i nedoverbakker, noe som åpner opp for skikkelig sightseeing i eget tempo. Særlig fordi sykkelveiene gjerne går parallelt med de travleste gatene. Da slipper du frykte for livet i trikkesporene og håndtere aggressive taxisjåfører. Men husk at du blir sett på som kjøretøy i trafikken, og må overholde samme regler som kjørende.

På veien er det skilting for syklende som du lett kan følge, men hvis du blir litt usikker er Google Maps godt å ha i bakhånd. Hvis du velger sykkel som transportmiddel i maps, vil den legge opp ruta etter sykkelstiene.

Nedover sykler du et stykke langs Akerselva, her tar du av ved Fyrhuset Kuba hvor det er muligheter for en god drikkepause. Resten av veien går også parallelt med travle gater som Youngstorget. Så slipper du å vike unna store vennegjenger og sykle i kø bak shoppingglade fruer. Turen ned til Vippetangen vil ta deg cirka 20 minutter, hele 10 minutter raskere enn kollektivt!

På Vippetangen kan du nyte havutsikten og kanskje svinse rundt på Akershus Festning. Om man trenger påfyll for hjemoverveien er Vippa et perfekt sted å sjekke ut for en matbit, eller drikke noe forfriskende.

Gratis sykkelstasjon

På hjemveien er det godt å ‘switche up’, og sykle en litt annen vei tilbake. Vi tok til høyre ved Møllergata skole, via Torggata. Denne veien er litt mer trafikkert av gående, men fortsatt godt tilpasset syklende. Vel over Ankerbrua følger du flotte Markveien med alle sine kafeer og butikker.

Hvis du er i handle humør kan vi anbefale en tur innom Frøken Dianas salonger, en vintagebutikk som har skapt sitt eget merke. Robot er også en vintage klesbutikk med tilbehør som solbriller, vesker og belter. Eller du kan dra innom PAST som er et rendyrket gjenbrukskonsept som åpnet i juni. Liker du disse anbefalingene, kan du ta en kikk på denne artikkelen om vintageshopping i Oslo.

Når du kommer til Olaf Ryes plass er det en servicestasjon for sykkel i parken. Her er det mulig å pumpe luft i dekkene, stramme og justere sykkelsetet, pedaler, bytte hjul osv. Det er også mulig å scanne en QR-kode, for å få en guide på hvordan du fikser småting med sykkelen, og hvilket verktøy som skal brukes.

På slutten av turen (særlig etter mye oppover) er det godt å unne seg noe digg. Vårt beste tips er å slå seg ned hos Fomoto. Her får du utsikt over turstien langs Akerselva med fossens brusing i bakgrunnen, og en nydelig kopp kaffe å nippe til.

Psst! Her på Oslo kommunes websider kan du lese om trafikkregler for syklister.

📍Bentsebrugata 16 (start)