Spisesteder verdt å sjekke ut på Vippa

Tekst: Karoline Paasche / Foto: Lene Myrum Haugen

Det er liten tvil om at oslofolk digger Vippa, og det er ikke uten grunn! De utmerker seg med både mangfold og at de tilbyr mat fra så mange ulike deler av verden - hele året gjennom.

Du er helt sikkert allerede kjent med den populære mathallen ved Havnepromenaden og havkanten, med et sprikende spekter av mange gode smaker og en unik visjon. Helt fra begynnelsen, i 2017, har fokuset deres vært å skape et etisk, originalt og multikulturelt miljø. De ønsker å knytte folk sammen på tvers av kulturer med mat som bindemiddel.

Har du planlagt for en bysommer i Oslo bør Vippa absolutt stå på kalenderen. Hit kan du ta med deg vennegjengen til deres solfylte urbane uteservering, og du er så godt som garantert at alle finner mat etter sine preferanser. Denne gangen bestilte vi mat fra tre av matbodene vi ikke har testet tidligere. 

Ugress: Nydelige vegetarburgere

Det er ikke bare-bare å finne en ordentlig veggisburger som kan konkurrere mot “the real deal”. Her fant vi noen som ga oss vann i munn. Vi ble straks nysgjerrige på Gourmet trøffel queen burger. En veggisburger med oumph, basert på soyabønner som blandes med vann så det blir en deig. Det ser ut som kylling, og har en kjøttaktig smak og konsistens, som gjør seg godt når man skal finne et alternativ til ordinær kjøttburger.

Burgeren var fylt med trøffelmajones, biodynamisk salat fra Bergsmyrene gård (jøss!), syltet agurk, norsk brie fra Dovre, og karamellisert løk. Alt presentert i et grillet økologisk burgerbrød, bakt i stenovn til og med. Fint skal det være! Det er gøy å spise på steder der alt er så forseggjort og gjennomført. Burgeren er fyldig og det er mettende på en god måte selv om den er 100% kjøttfri. 

Alle dere kjøttetere der ute, we got you covered! For vi testet også Cheddar beef burger - en generøs, saftig og høy burger med økologisk storfekjøtt fra Strøm-Larsen. Med en hemmelig saus, biodynamisk salat og tomat, toppet med hjemmelaget ostesaus laget av engelsk cheddar, og syltet rødløk i et grilla brioche burgerbrød. Denne falt ikke overraskende også i smak sammen med loaded farmfries. Store fries på størrelse med potetgullflak, med den hemmelige sausen, sylta rødløk og krydder. Nam! 

Det meste om ikke alt her er dessuten økologisk og lokalt. Ugress serverer streetfood basert på hva lokale bønder har tilgjengelig fra sesong til sesong. De setter bærekraft høyt og det elsker vi å se! Vi ønsker oss mer av dette til byen vår.

Pølsehund: Håndlagede pølser

Ikke overraskende får du her pølser i mange varianter. Pølsene deres kommer fra Indre Oslo Matforedling i Storgata. Vi gikk for Dijon Dog. Navnet gir et frempek av hva du kan vente deg. For prisen av 132kr får du en håndlaget og økologisk, portugisiskinspirert pølse med hjemmelaget briochebrød, fermentert grønnsaksalat, syltet rødløk og selvsagt dijonsennep. 

Det var digg, kan du tro! Man kjenner at dette er hjemmelaget pølse, og ikke prosessert som en vanlig pølse er. Denne er grovere i kjøttet, og nydelig på smak! Stedet har mange flere alternativer, blant annet en med blåmuggost, som kokken anbefalte oss å teste ved neste besøk. Om vi skal!

De lager vanligvis sin egen brioche som pølsebrød, men akkurat i det siste har det vært for varmt for deigen. Med en gang det temperaturen går litt ned, blir det lettere å jobbe med deig. 

De har dog ingen vegetarpølse, men det er kanskje ikke så rart, da de som regel er ganske prosesserte. Pølsehunden later til å være opptatte av å servere ferske pølser som ikke er “tuklet med”, og det har vi respekt for.

Fra dypet: Digg fish and chips

Her fikk vi en god tradisjonell ‘fish and chips’. Det er litt spesielt i Oslo for det finnes ikke så mange steder som serverer dette. Vi elsker autentiske restauranter som holder seg til en eller få ting, og som nail'er akkurat det.

Fisken var særdeles godt fritert og kom med hjemmelagede fries, kremet ertepuré og tartarsaus. Vi ble anbefalt Sarsons eddik av kokken for å balansere smakene. Dette var ordentlige porsjoner, og fiskestykket var stort og fint. 

På menyen finner du også chilikrabbe og annen fersk sjømat basert på sesong. De åpnet boden sin i oktober 2020, og har i likhet med sine naboer et stort fokus på miljø og bærekraft.

📍Akershusstranda 25